Patiëntenzorg Behandelingen Hickmankatheter Verzorging van de katheter en de wonden

Verzorging Hickmankatheter

In de eerste weken na plaatsing moet u de inbreng- en insteeksplaats verzorgen. Ook moet u eens in de drie weken de katheter doorspuiten om verstopping te voorkomen. Als u de verzorging niet zelf of met hulp van anderen kunt uitvoeren, is het mogelijk dit door de wijkverpleegkundige te laten doen.

Hoe verzorgt u uw Hickmankatheter?


Inbrengplaats

Het bovenste wondje, de inbrengplaats, kunt u het beste verzorgen met een steriel gaasje met chloorhexidine erop. Laat de chloorhexidine één minuut drogen. Doe er daarna een schoon gaasje op en plak dit vast met een stukje pleister. lees meer

Inbrengplaats

Het bovenste wondje, de inbrengplaats, kunt u het beste verzorgen met een steriel gaasje met chloorhexidine erop. Laat de chloorhexidine één minuut drogen. Doe er daarna een schoon gaasje op en plak dit vast met een stukje pleister.

Inspecteer het wondje op tekenen van infectie of irritatie zoals roodheid, warmte, jeuk, vocht of pus, bijzondere pijn of wanneer deze drukgevoelig is.

Hechting verwijderen

De hechting kan er ongeveer na één week uit. Daarna is er geen verzorging meer nodig en laat u het plekje gewoon droog.
 

Insteekplaats

De eerste drie weken na het inbrengen, verzorgt u de wond om de vier dagen. Dit doet u ook na deze drie weken als u denkt dat de insteekplaats dreigt te ontsteken. lees meer

Insteekplaats

De eerste drie weken na het inbrengen, verzorgt u de wond om de vier dagen. Dit doet u ook na deze drie weken als u denkt dat de insteekplaats dreigt te ontsteken.



De katheter doorspuiten

Om te voorkomen dat de katheter verstopt raakt door een bloedstolsel, moet u eenmaal per drie weken in elke lumen een herparineslot aanbrengen. lees meer

De katheter doorspuiten

Om te voorkomen dat de katheter verstopt raakt door een bloedstolsel, moet u eenmaal per drie weken in elke lumen een herparineslot aanbrengen.


  • Medewerkers
  • Intranet