Veelgestelde vragen


Patiëntenzorg Behandelingen Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie

Wat is hoofdhuidkoeling?

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen. Tijdens de behandeling met chemotherapie krijgt u een kap op uw hoofd en wordt uw hoofdhuid gekoeld. Door de hoofdhuidkoeling nemen de haarvormende cellen minder chemotherapie op en is er minder kans op uitval of beschadiging van uw haar.

lees meer

Wat is hoofdhuidkoeling?

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen. Het zorgt ervoor dat de doorbloeding van de haarwortels minder wordt. Hierdoor nemen de haarvormende cellen minder chemotherapie op en is er minder kans op uitval of beschadiging van uw haar. 

Hoe werkt hoofdhuidkoeling?

Voor, tijdens en na het infuus met chemotherapie krijgt u een koelkap op uw hoofd. Het is belangrijk dat deze kap goed past. Er zijn verschillende maten. Op de dagbehandeling meten we welke kap voor u geschikt is.

Bij veel haar of kroeshaar maken we uw haar eerst nat. De koelkap zit met slangen vast aan een koelapparaat. Via het koelapparaat stroomt er koelvloeistof van en naar de kap. Hierdoor wordt de temperatuur van uw hoofdhuid gekoeld tot ongeveer 15 - 25°C. 

Het resultaat

Gemiddeld is de helft van de patiënten tevreden met de hoeveelheid haar die ze behouden. Of hoofdhuidkoeling bij u werkt, kunnen we vooraf niet voorspellen. Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van welke chemotherapie u krijgt. Van een aantal behandelingen zijn wel succespercentages bekend. Uw behandelaar of casemanager kan u hier meer over vertellen. Op de website hoofdhuidkoeling.nl staat een keuzehulp. U krijgt inzicht in uw kans op ernstige haaruitval, met of zonder hoofdhuidkoeling en er volgen een aantal vragen.


Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Stel uw vraag gerust aan de verpleegkundige.

lees meer

Voor de hoofdhuidkoeling

Op de dag van de hoofdhuidkoeling mag u geen haarproducten gebruiken, zoals haarlak. Haarspelden of klemmen moeten af en u mag geen oorbellen dragen.

Meer informatie


Contact opnemen

Verzamel uw vragen zodat u ze kunt stellen tijdens uw bezoek aan de polikliniek of stuur uw vraag via mijnRadboud naar uw casemanager, verpleegkundig specialist of behandelend arts.


Dagbehandeling Medische Oncologie

Op de Dagbehandeling Medische Oncologie komt u voor een behandeling met chemotherapie, immunotherapie of een combinatie hiervan.

lees meer

Behandeling Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die erop gericht zijn om kankercellen te doden of te voorkomen dat deze cellen zich delen.

lees meer

Afdeling Medische Oncologie

Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet