Over hormoontherapie

Hormoontherapie is een behandeling voor kankersoorten die hormoongevoelig zijn. Met hormoontherapie blokkeren of remmen we de kanker. U krijgt geen hormonen toegediend. De behandeling is er juist op gericht om de productie en/of werking van uw eigen hormoon te onderdrukken.

Hormoontherapie is een behandeling voor kankersoorten waarbij hormoonreceptoren zijn aangetoond op de tumor. Sommige kankergezwellen zijn namelijk hormoongevoelig. Dat wil zeggen dat ze beter groeien en delen als er hormonen aanwezig zijn. Hormonen zijn stoffen in ons bloed die ervoor zorgen dat sommige organen of weefsels beter groeien of functioneren. Ook beïnvloeden hormonen onze stofwisseling en de menstruatiecyclus. Ons lichaam maakt deze hormonen aan. Met hormoontherapie blokkeren of remmen we de productie en/of werking van deze hormonen.

Meestal is hormoontherapie een onderdeel van een volledige behandeling met bijvoorbeeld een operatie en eventueel bestraling, chemotherapie of immunotherapie. In sommige gevallen is chemotherapie de enige behandeling voor kanker. Soms worden nieuwe behandelvormen in studieverband gegeven. Wanneer er geen hormoonreceptoren aanwezig zijn op de tumor, is er geen reden voor behandeling met hormoontherapie. De arts beslist samen met u welke behandeling voor u het meest geschikt is.
Patiëntenzorg Behandelingen Hormoontherapie (endocriene therapie)

Over hormoontherapie

Hormoontherapie, ook wel endocriene therapie genoemd, is een behandeling voor kankersoorten die hormoongevoelig zijn. Met hormoontherapie blokkeren of remmen we de kanker. lees meer

Contact

Afdeling Medische Oncologie

Bij voorkeur bellen tussen 8.00 - 17.00 uur. Bij spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.
(024) 361 88 00
contactformulier

Het doel van hormoon­therapie

Hormoontherapie gebruiken we op verschillende manieren: in tabletvorm of via een onderhuidse injectie. Afhankelijk van uw persoonlijke verhaal en de tumorkenmerken, wordt de behandeling bepaald. lees meer

Het doel van hormoon­therapie

Hormoontherapie gebruiken we op verschillende manieren:
  • neo-adjuvante therapie: het doel is het verkleinen van de tumor vóór de operatie (of bestraling), met het streven de (operatieve) verwijdering van de tumor makkelijker te maken.
  • adjuvante therapie: aanvullende behandeling na de operatie en eventueel bestraling met het doel de kans op terugkeren van de kanker zo klein mogelijk te maken.
  • primaire therapie: wanneer operatie niet mogelijk is door te grote lichamelijke belasting kan hormoontherapie de tumor toch onder controle houden en mogelijk verkleinen. Vaak is de behandeling voor een langere periode effectief.
  • palliatieve therapie: als genezing niet meer mogelijk is, kan hormoontherapie klachten zoals pijn verminderen. Soms werkt de behandeling levensverlengend.
Soms is het nodig om u tijdens de behandeling meerdere soorten middelen te geven.

Tijdens de primaire en palliatieve therapie reageert de kanker soms na een bepaalde tijd niet meer op het medicijn. De kanker heeft dan weerstand ontwikkeld tegen het medicijn (resistentie). In dat geval kunnen we samen besluiten om u met een ander soort hormoontherapie te behandelen.

Toedienen

U krijgt de medicijnen meestal in tabletvorm, maar soms ook via onderhuidse injecties. De tabletten gebruikt u thuis. De injecties krijgt u bij uw huisarts of op de polikliniek toegediend. Afhankelijk van het doel van de therapie gebruikt u de medicijnen enkele maanden tot meerdere jaren.

Uw medicatie

U krijgt een behandeling met hormoontherapie. Hieronder staan de verschillende medicatie. Per middel staan de meest voorkomende bijwerkingen en bijzonderheden vermeld. lees meer

Bijwerkingen na de behandeling

Door het blokkeren van de hormoonreceptoren op de tumor of het verminderen van de aanmaak van uw hormonen kunt u bijwerkingen ondervinden van de hormoontherapie. lees meer

Bijwerkingen na de behandeling

Door het blokkeren van de hormoonreceptoren op de tumor of het verminderen van de aanmaak van hormonen kunt u bijwerkingen ondervinden van de hormoontherapie. Bijvoorbeeld:
  • vervroegde overgang (zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, stemmingsstoornissen, gewrichtsklachten, libidoverlies)
  • botontkalking
  • onvruchtbaarheid
  • gewichtstoename
Het middel zélf kan ook leiden tot bijwerkingen. Maar die verdwijnen meestal weer. De bijwerkingen verschillen per behandeling en zijn afhankelijk van uw conditie en lichaam. Uw specialist (internist-oncoloog, internist-oncoloog in opleiding of verpleegkundig specialist) kan u vertellen hoe u om kunt gaan met deze bijwerkingen.

Veel gestelde vragen hormoon­therapie

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen bij hormoontherapie. lees meer

Afdeling Medische Oncologie

Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet