Patiëntenzorg Behandelingen Invriezen van eicellen

Over het invriezen van eicellen

Heeft u een toekomstige kinderwens en krijgt u een behandeling waarbij uw vruchtbaarheid mogelijk verloren gaat? Dan kunt u voorafgaand aan de behandeling eicellen laten invriezen.

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Invriezen van eicellen

Heeft u een toekomstige kinderwens, maar heeft u een ziekte of krijgt u een behandeling waardoor uw vruchtbaarheid verloren kan gaan? Dan kunt u eicellen laten invriezen. lees meer

Invriezen van eicellen

De eierstokken bevatten de voorraad eicellen voor het hele leven. Hoe ouder u wordt, hoe minder eicellen u heeft. Als de menopauze (overgang) begint, zijn alle eicellen op.

U kunt minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden als uw eierstokken beschadigd raken of uw eicelvoorraad versneld afneemt. Dit kan veroorzaakt worden door bepaalde aandoeningen en ziektes, maar ook door diverse behandelingen. Om ervoor te zorgen dat u later toch een kans op zwangerschap heeft, is er een mogelijkheid om eicellen in te vriezen.

Medische indicaties voor het invriezen van eicellen zijn:
- een hoge kans om vervroegd in de overgang te komen
- het ondergaan van een behandeling tegen kanker die mogelijk een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid
- een kans op het verlies van een eierstok door bijvoorbeeld een cysteverwijdering
- een geslachtsveranderende behandeling
 

Kosten en verzekering

Aan de behandeling zijn kosten verbonden. Daarnaast worden er nog kosten in rekening gebracht voor de opslag van de eicellen. 
In het geval van bovenstaande medische indicaties zal er zeer waarschijnlijk een vergoeding vanuit de zorgverzekering zijn. Wij adviseren u om van te voren contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om erachter te komen wat uw zorgverzekeraar precies vergoedt.
 


Voorbereiding

Er is een aantal zaken dat u van te voren moet weten. lees meer

Voorbereiding

  • U kunt tot een leeftijd van 40 jaar eicellen laten invriezen. Het terugplaatsen kan tot uw 50e verjaardag.
  • De behandeling duurt twee tot vier weken (afhankelijk van de cyclus) en kan alleen gestart worden als dit medisch verantwoord is.
  • De kans op succes als we ingevroren eicellen gebruiken, is bijna gelijk aan het gebruik van verse eicellen.
  • De vitrificatie van eicellen is een relatief nieuwe behandeling. Bij kinderen die geboren zijn uit ingevroren eicellen, zien we tot nu toe niet meer aangeboren afwijkingen dan bij andere kinderen. We weten nog niet of er op lange termijn gevolgen zijn voor kinderen die na deze behandeling worden geboren.

De behandeling hormonen en invriezen

Om ervoor te zorgen dat er meerdere eicellen verkregen kunnen worden, krijgt u een hormoonbehandeling. lees meer

De behandeling hormonen en invriezen

De hormoonbehandeling

In een normale cyclus ontwikkelt zich elke maand één eiblaasje (follikel) met daarin een eicel. Door hormonen te geven, kunnen zich meerdere eiblaasjes tegelijk ontwikkelen. Hiermee wordt de kans dat er meerdere eicellen worden geoogst vergroot. Alle hormoonpreparaten worden via een injectie in het onderhuids vetweefsel (subcutaan) toegediend. U krijgt van te voren een instructie waarbij u zichzelf leert injecteren. Ook krijgt u een op maat gemaakt schema waarin beschreven is wanneer u de verschillende hormonen moet gebruiken. Om te zien hoe de eierstokken op de medicijnen reageren, worden gemiddeld twee tot drie vaginale echo’s verricht. Het kan voorkomen dat u vaker moet komen. Voor het onderzoek moet de blaas leeg zijn. Tijdens het echo onderzoek wordt de grootte van de eiblaasjes gemeten. Als de eiblaasjes groot genoeg zijn, halen we de eicellen eruit. Dit doen we door de eiblaasjes via de vagina aan te prikken en leeg te zuigen (follikelpunctie). De punctie wordt verricht op de punctiekamer op de IVF-afdeling. Na afloop krijgt u te horen hoeveel eicellen er verkregen zijn en hoeveel er ingevroren kunnen worden.

Het invriezen van eicellen

De eicellen worden ingevroren en bewaard in vloeibare stikstof (-196 °C). Dit heet eicelvitrificatie. We gebruiken hoge concentraties cryoprotectant (antivries). De eicellen vriezen we snel in om zo te voorkomen dat er ijskristallen in komen. De eicellen bewaren we in het fertiliteitlaboratorium totdat u hier gebruik van wilt maken. We kunnen de eicellen jarenlang bewaren.

Risico’s en complicaties

Bij een follikelpunctie bestaat er een kleine kans op een bloeding of infectie. Er bestaat ook een kans dat er tijdens de punctie weinig of geen eicellen worden gevonden. Daarnaast kunnen de eicellen onrijp zijn en daardoor niet ingevroren worden. Tot slot kunnen de eierstokken in de eerste 2 weken na de punctie vergroot zijn en buikklachten geven. Indien u klachten heeft kunt u contact met ons opnemen.

Hormonen en kanker

De hormonen die u tijdens de behandeling gebruikt kunnen invloed hebben op hormoongevoelige tumoren. In overleg met de oncologisch behandelaar krijgt u een zo veilig mogelijke hormoonbehandeling.


 


Na de behandeling ontdooien en bevruchten

Heeft u later een kinderwens en lukt het niet om zwanger te worden, dan kunnen we de eicellen ontdooien en met het zaad van uw partner bevruchten. lees meer

Na de behandeling ontdooien en bevruchten

Het ontdooien en bevruchten van eicellen

Heeft u later een kinderwens en lukt het niet om zwanger te worden, dan kunnen we de eicellen ontdooien en met het zaad van uw partner bevruchten. Na het ontdooien van de eicellen worden ze door middel van Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) bevrucht. Bij ICSI injecteren we één zaadcel in de eicel. Als er vervolgens embryo’s ontstaan dan kunnen we deze bij u terugplaatsen. Dit kan alleen als zwanger worden geen gevaar is voor uw gezondheid.

Er is een kans dat we de eicellen niet ontdooien, omdat het niet kan of omdat u er geen gebruik van wilt maken. Dan kunnen we de eicellen vernietigen.

De kans op succes

De kans op succes wordt beïnvloedt door een aantal zaken. Na het ontdooien is er een kans dat er te weinig goede eicellen overblijven. De bevruchting kan tegenvallen of er ontstaan embryo’s die van slechte kwaliteit zijn. Dit betekent dat er geen garantie is op een zwangerschap. De kans op een levend geboren kind na eicelvitrificatie is ongeveer 4-6% per eicel. De kans op zwangerschap wordt voor een belangrijk deel bepaald door de leeftijd waarop de eicellen zijn ingevroren.

 

Ons team

  • Medewerkers
  • Intranet