De behandeling

De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De arts hecht het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Soms is de wond op het verhemelte afgedekt met een klein verbandgaas.

lees meer

De behandeling

De sluiting van de kaak vindt plaats als de blijvende hoektand in de spleet dreigt door te breken. Uw kind is dan ongeveer tien 10 tot 12 twaalf jaar. De opname is vaak in het begin van de week. We nemen uw kind meestal 1 week op. Uw kind mag rond het weekeinde naar huis.

De operatie

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer en . U mag daar blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer anderhalf 1,5 tot twee 2 uur. De arts hecht het gehemelte met oplosbaar hechtmateriaal. Soms is de wond op het verhemelte afgedekt met een klein verbandgaas. Dit blijft enkele dagen zitten. Na de operatie heeft uw kind nog pijn. Verder is het vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus, maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Uw kind krijgt als pijnstilling vier maal daags een zetpil paracetamol en/of diclofenac.

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contact

Voor de behandeling

Ongeveer 1 week voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1 week voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld zaken als verkoudheid, koorts, allergie, kinderziekten en medicijngebruik. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.

Na de behandeling

De eerste dag na de operatie mag uw kind wat pap eten. Als dat goed gaat, verwijderen we het infuus in de loop van de dag. Meestal krijgen kinderen wat temperatuurverhoging.

lees meer

Na de behandeling

Na de operatie heeft uw kind nog pijn. Verder is het vaak erg slaperig en misselijk van de narcose. Uw kind heeft een infuus, maar mag in de loop van de dag wat water drinken. Uw kind krijgt als pijnstilling vier maal daags een zetpil paracetamol en/of diclofenac.

De eerste dag na de operatie mag uw kind tanden en kiezen in het gebied dat niet geopereerd is, weer poetsen. De tweede dag na de operatie mag uw kind gepureerde voeding eten. Dan  mag uw kind ook het geopereerde gebied poetsen, maar niet aan de binnenzijde van de bovenkaak.

Voeding

Tot 2 weken na de operatie moet u op het eten en drinken van uw kind letten. Geprakt warm eten is toegestaan. Harde dingen zoals brood met korstjes, harde snoepjes en koekjes, mag uw kind niet eten. Ook drinken met een rietje wordt afgeraden. Houdt u er rekening mee dat het voor de wondgenezing belangrijk is 6 weken géén contactsporten te beoefenen. De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, ze lossen vanzelf op.

Complicaties

Net zoals bij andere operaties is er een kleine kans op complicaties. Bij volgende signalen moet u contact met ons opnemen
  • Koorts
  • Problemen met ademhaling
  • Bloedverlies uit de neus/mond
  • Bij niet voldoende inname van voeding/ vocht
Als er thuis problemen zijn kunt u contact met ons opnemen.

Mondverzorging

Voorafgaande aan de operatie, zal door de mondhygiënist uitgebreide instructie gegeven worden over hoe de mond zo optimaal mogelijk schoon te houden na de operatie. Dit is namelijk heel belangrijk om infecties te voorkomen.

Lees meer

Mondverzorging

Voorafgaande aan de operatie, zal door de mondhygiënist uitgebreide instructie gegeven worden over hoe de mond zo optimaal mogelijk schoon te houden na de operatie. Dit is namelijk heel belangrijk om infecties te voorkomen.

Door de operatie zullen de lippen, wangen en tong gaan zwellen waardoor het niet makkelijk is om overal goed te poetsen. Tijdens het ziekenhuisbezoek, maar ook daarna thuis, zal dit schoonmaken van de mond dan ook veel tijd, geduld en energie kosten, zowel voor u als uw kind.
Ons mondverzorgingsadvies bestaat uit viermaal daags tanden poetsen met een babyborstel, het schoon spoelen ondersteunen met een mondspuitje en driemaal daags spoelen met een desinfectie vloeistof.
De lippen moeten regelmatig worden ingevet met vaseline met behulp van een wattentip.
De tandenborstel en het mondspuitje ontvangt u tijdens het bezoek aan de mondhygiënist. De vaseline en de desinfectie vloeistof ontvangt u op de verpleegafdeling. Een nieuwe tube tandpasta kan van huis worden meegenomen.

De mondhygiënist zal tijdens de opname met enige regelmaat langskomen om jullie te ondersteunen bij de verzorging. Na ontslag zullen er, in combinatie met de operateur, controle afspraken gepland worden op de poli Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, met als doel een geslaagde genezing.
 


Controle

Eén week na ontslag komt uw kind voor controle terug op de polikliniek. De afspraak wordt gemaakt bij het ontslag. Tijdens deze controle kijkt vaak ook de mondhygiëniste mee.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 562

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer