Wat is kaftrio?

Kaftrio is een medicijn voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen met Cystic Fibrosis (CF). Het medicijn zorgt voor minder taai slijm en minder infecties in de longen.

lees meer

Wat is kaftrio?

Kaftrio is sinds 2021 in Nederland beschikbaar en vergoed in het basispakket voor patienten met CF van 12 jaar en ouder, die bepaalde CF – mutaties hebben (en dat zijn ca 90% van alle patienten). Het zorgt voor minder taai slijm en minder infecties in de longen bij mensen met CF. Het is sinds 2023 ook beschikbaar voor patienten vanaf 6 jaar, en binnen een paar jaar ook voor kinderen met CF vanaf 2 jaar.

Kaftrio kan de longfunctie verbeteren en ervoor zorgen dat mensen geen of nog maar weinig last hebben van slijm in de longen of darmen. Daarnaast zorgt het middel voor een betere eetlust en groei, meer energie en betere kwaliteit van leven.

Dit middel wordt ook wel ‘triple-therapie’ genoemd. Het bestaat namelijk uit 3 werkzame stoffen:

  1. elexacaftor
  2. tezacaftor
  3. ivacaftor

De combinatie van tezacaftor en ivacaftor werd al eerder gebruikt voor kinderen vanaf 12 jaar met een homozygote F508del-mutatie en heet ‘Symkevi’. De toevoeging van elexacaftor aan de al bestaande combinatie werkt nog beter.

Bijwerkingen

Zoals elke medicijn kunnen bijwerkingen op treden, maar deze vallen tot nu toe erg mee. De bijwerkingen op lange termijn zijn nog onbekend. Bij veel patiënten werkt kaftrio goed, maar we kunnen niet voorspellen of het bij iedereen goed werkt.  


Voor wie?

Kaftrio is beschikbaar voor patiënten vanaf 6 jaar. Helaas is dit medicijn niet geschikt voor iedereen met CF.

lees meer

Voor wie?

In principe wordt Kaftrio beschikbaar voor alle patiënten met: 2 F508del- mutaties of 1 F508del- mutatie en 1 “minimale functie mutatie” – dat zijn veel patiënten maar helaas niet allemaal. In eerste instantie was Kaftrio beschikbaar voor patiënten met CF vanaf 12 jaar, sinds 2023 ook voor de groep kinderen vanaf 6 jaar en later naar verwachting vanaf 2 jaar.

Meer informatie


Cystic fibrosis bij kinderen

Bij mensen met Cystic Fibrosis CF ontstaan opeenhopingen van taai slijm rondom organen, waardoor de organen minder goed werken. lees meer

CF Centrum

De zorg voor mensen met Cystic Fibrosis (CF) hebben we gebundeld in het Radboudumc CF Centrum.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet