Gevolgen van de operatie

Korte termijn

Omdat bij de operatie in de keel gekeken is met behulp van een laryngoscoop (stalen holle buis), kan het zijn dat het lijkt alsof u flink op de tong, wang of lippen gebeten hebt.

Een risico van de operatie is schade aan uw tanden. Om de kans op tandschade te verkleinen, wordt tijdens de ingreep een beschermend bitje over uw tanden geplaatst.

Verder kan het voorkomen dat uw nek pijnlijk is en uw smaak tijdelijk verminderd is. In principe zijn al deze bijeffecten tijdelijk.

Lange termijn

Op de lange termijn is er eigenlijk maar één belangrijke bijwerking: het effect op uw stem. Direct na de operatie is de stem vaak slecht vanwege de brandwond op de stembanden. Deze wond herstelt langzaam in de loop van enkele maanden. Dat is dan ook de reden dat de eerste controle pas na 2 maanden gedaan wordt. Vóór de operatie is in bijna alle gevallen sprake van een slechte stem als gevolg van het kankergezwel op de stembanden. De operatie heeft als doel de tumor te verwijderen. Dit leidt wel tot een klein litteken op uw stemband. Vaak is de stem met dit litteken wel beter dan vóór de operatie (toen er nog een tumor op de stemband zat), maar niet meer helemaal zo goed als jaren ervoor toen de stembanden nog helemaal gezond waren. Soms is het litteken zo uitgebreid dat de stem niet veel beter is en in zeldzame gevallen zelfs slechter is dan vlak voor de operatie.

Patiëntenzorg Behandelingen Laserbehandeling bij strottenhoofdkanker

Over de operatie

Een beperkt kankergezwel van de stembanden kan vaak behandeld worden met een laseroperatie. Met een laserstraal wordt de tumor weggesneden. Als de afwijking erg oppervlakkig gelegen is, is het soms ook mogelijk om deze met behulp van laser te verdampen. lees meer

Over de operatie

Microlaryngoscopie met laser

Een beperkt kankergezwel van de stembanden kan vaak behandeld worden met een laseroperatie. Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie plaatst de chirurg een stalen holle buis (laryngoscoop) in de keel waardoorheen de tumor via een microscoop bekeken wordt. Met een laserstraal wordt de tumor weggesneden. De duur van de operatie is ongeveer 30 minuten en het vindt plaats in dagbehandeling, dat wil zeggen dat u in principe dezelfde dag weer naar huis mag.

Flexibel endoscopische laser behandeling

Als de afwijking erg oppervlakkig gelegen is, is het soms ook mogelijk om deze met behulp van laser te verdampen (in plaats van wegsnijden). Dit verdampen vindt plaats zonder narcose, waarbij uiteraard de keel wel goed verdoofd wordt. Deze behandeling is betrekkelijk nieuw en in Nederland alléén mogelijk in het Radboudumc.

Strottenhoofd­kanker

Strottenhoofdkanker wordt ook wel stembandkanker of larynxcarcinoom genoemd. Strottenhoofdkanker ontstaat in de stembanden of het strottenklepje. Bijna alle tumoren in het strottenhoofd ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. naar de aandoening

Na de operatie

U mag in principe dezelfde dag naar huis. U mag 3 dagen niet praten, zodat de stembanden zoveel mogelijk rust krijgen en de genezing zo optimaal mogelijk kan verlopen. lees meer

Na de operatie

U mag in principe dezelfde dag naar huis. U mag 3 dagen niet praten, zodat de stembanden zoveel mogelijk rust krijgen en de genezing zo optimaal mogelijk kan verlopen. Na één a twee weken ontvangt u de weefseluitslag, meestal per telefoon. Na 2 maanden krijgt u een controleafspraak op de polikliniek KNO om met een camera naar de stembanden te kijken. Eerder is niet zinvol omdat de wond dan nog volop aan het genezen is.

Gevolgen van de operatie

U kunt op korte termijn last hebben van verdikkingen in uw mondholte, pijn in uw nek of verminderde smaak. Op de lange termijn heeft de operatie alleen gevolgen voor uw stem.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc kunnen kleine kankergezwellen van de stembanden met een kleine chirurgische ingreep verwijderd worden met behulp van laser. Wij zijn momenteel het enige centrum in Nederland dat deze behandeling in sommige gevallen zelfs zonder narcose kan aanbieden.

Radboudumc Expertise­centrum Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer

Ons team

  • Medewerkers
  • Intranet