Patiëntenzorg Behandelingen Laserbehandeling in de mondholte

Over de behandeling

Tijdens een laserbehandeling wordt door middel van een lasertechniek weefsel in uw mondholte ‘weggebrand’. lees meer

Over de behandeling

Tijdens een laserbehandeling wordt door middel van een lasertechniek weefsel in uw mondholte ‘weggebrand’. De artsen en assisterende die u behandelen dragen beschermbrillen, een operatiemuts, handschoenen en hebben een maskertje voor hun mond. De arts voert de behandeling uit, één assistent bedient het laserapparaat. Daarnaast is er nog één assistent aanwezig die assisteert bij de behandeling. Tijdens de behandeling ruikt u een brandluchtje. Dit zuigt de assistent zo goed mogelijk weg. Daarnaast hoort u een piepgeluid van het laserapparaat. De behandeling mag geen pijn doen.

Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Voor de behandeling

Voor de behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving door de arts toegediend. Vervolgens legt de arts natte gazen op uw ogen. Daaroverheen krijgt u een beschermbril. Daarna beschermen we uw kleding tegen water met een celstof doekje. Uw gezicht wordt afgedekt met een natte doek.

Na de behandeling

De verdoving is na ongeveer 4 uur uitgewerkt. U mag alles eten en drinken, maar pas op met hete dranken en warm voedsel totdat de verdoving is uitgewerkt. Het is belangrijk dat u uw mond minimaal 3 keer per dag spoelt met een speciale vloeistof. lees meer

Na de behandeling

Pijn en zwelling

De verdoving is na ongeveer 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Hiervoor krijg u een recept mee of een advies voor pijnstillers. Ook krijgt u een recept voor een verdovende gel. Met deze gel smeert u zo nodig de behandelde plek 6 keer per dag in. De gel kunt u doorslikken. Na de behandeling krijgt u een soort blaar in uw mond. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. De blaar blijft enkele dagen (tot een week) zitten en verdwijnt vanzelf.

Spoelen

Het is belangrijk dat u uw mondholte goed schoon houdt met een spoelvloeistof. Deze spoelvloeistof kunt u zelf maken. Gebruik hiervoor:
  • 1 theelepel keukenzout
  • 1 theelepel soda (kristalsoda verpakt in plastic zak)
  • 1 liter water
Meng dit ongeveer 1 minuut en laat het goed doorkoken. Het is belangrijk dat u het spoelmiddel iedere dag ververst. Maak het middel 's avonds zodat de oplossing de volgende dag goed is afgekoeld.

Eén dag na de laserbehandeling start u met het speoelen van uw mond. Dit doet u minimaal 3 keer per dag. Houd het spoelmiddel 1 minuut in uw mond, spoel goed en spuug de vloeistof uit. Tijdens het spoelen mag u een eventuele prothese, frame of beugel niet dragen.

Verzorging

U mag uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Rook niet en drink geen alcohol tijdens de eerste dagen na de behandeling. Dit vertraagt de genezing van de wond. Ga bij veel zon en een hoge temperatuur de eerste 3 dagen niet teveel in de zon zitten. De kans op extra zwelling is dan groot.

Eten en drinken

U mag alles eten en drinken maar pas op met hete dranken en warm voedsel totdat de verdoving is uitgewerkt. U kunt anders ongemerkt uw mond verbranden. We raden u af sterk gekruid voedsel te eten omdat dit extra last kan geven. Eventueel kunt u de eerste dagen zacht voedsel nuttigen. U kunt langzaam weer beginnen normaal voedsel te eten.

Contact opnemen

Neem contact met ons op als:
  • U koorts krijgt boven 39 graden (een geringe verhoging is normaal).
  • Na 4 of 5 dagen de pijn of zwelling niet afneemt, maar juist erger wordt.
  • U vragen heeft of zich ongerust maakt.

MKA Radboudumc

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

MKA Radboudumc

Bezoekadres

Plein A2 Oost
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 (Plein A2 Oost)

Radboudumc Expertise­centrum Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer

Controle

U komt 6 weken na de behandeling op controle tijdens een verpleegkundig spreekuur.
  • Medewerkers
  • Intranet