UV-B licht

UV-B licht is dat deel van het licht dat gemakkelijk zonnebrand veroorzaakt. Daarom starten we bij de behandeling met UV-B licht met een zeer korte belichtingstijd. Deze tijd bouwen we langzaam op. De maximale duur is ongeveer 30 minuten.

Intake en lichttest

Voordat u met lichttherapie start, volgt altijd eerst een intakegesprek met de lichtarts. Tijdens dit gesprek krijgt u te horen of de behandeling kan starten. In sommige gevallen is er eerst een lichttest nodig.

lees meer

Intake en lichttest

Voordat u met lichttherapie start, volgt altijd eerst een intakegesprek met de lichtarts. Tijdens dit gesprek krijgt u te horen of de behandeling kan starten. In sommige gevallen is er eerst een lichttest nodig. Ook bespreekt u met uw arts of u aanvullend zalftherapie moet gebruiken.

Met de lichttest wordt de gevoeligheid van uw huid voor licht bepaald. Voor de lichttest draagt u luchtige, maar bedekkende kleding. Eén dag na de lichttest laat u de lichttest aflezen door de lichtverpleegkundige en daarna volgt uw eerste belichting.

Totale behandeling gehele lichaam

Op de dag van de belichting, neemt u uw UV-bril en uw eigen pot met onderhoudszalf mee naar de lichtcabine. U kleedt zich in de kleedkamer van de cabine uit. De verpleegkundige controleert uw naam en gegevens en stelt de cabine samen met u in.

lees meer

Totale behandeling gehele lichaam

Op de dag van de belichting, neemt u uw UV-bril en uw eigen pot met onderhoudszalf mee naar de lichtcabine. U kleedt zich in de kleedkamer van de cabine uit. De verpleegkundige controleert uw naam en gegevens en stelt de cabine samen met u in. Op de afbeeldingen hieronder ziet u de cabine.  
 • We raden u aan om tijdens de behandeling sieraden en horloge af te doen. Deze kunnen randverbrandingen veroorzaken.
 • Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen. Het UV-brilletje krijgt u van afdeling Lichttherapie.
 • Als u in het gelaat geen huidafwijkingen heeft, wordt uw hoofd met een kap afgedekt. Zorg dat uw ooggaten nauwkeurig om het UV-brilletje zitten en controleer of de rand van de kap goed is afgerold.
 • Mannelijke patiënten dragen een disposable tangaslip om de geslachtsdelen te beschermen.
 • Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk in het midden van de cabine staat en dezelfde houding aanneemt. Hiermee kunt u plaatselijke verbrandingen voorkomen.
 • Smeer uw huid na de behandeling in met onderhoudszalf.
 • De lichtcabine is voorzien van een alarmsysteem. U kunt altijd zelf uit de kabine stappen of aan het alarmkoord trekken. Dan komt de verpleegkundige naar u toe.
 • U kunt tijdens de belichting altijd zelf uit de cabine.
        

Lokale behandeling handen en/of voeten

Bij een lokale behandeling belichten we een deel van het lichaam. Bijvoorbeeld uw handen en/of voeten. Hiervoor is geen lichttest nodig. U start na het intakegesprek meteen diezelfde dag met de belichting.

lees meer

Lokale behandeling handen en/of voeten

Bij een lokale behandeling belichten we een deel van het lichaam. Bijvoorbeeld uw handen en/of voeten. Hiervoor is geen lichttest nodig. U start na het intakegesprek meteen diezelfde dag met de belichting. Op de afbeeldingen hieronder ziet hoe de lokale belichting eruit ziet.    

Op de dag van de belichting, neemt u uw UV-bril en uw eigen pot met onderhoudszalf mee naar de lichtcabine. De verpleegkundige controleert uw naam en gegevens en stelt de cabine samen met u in. 
 • We raden u aan om tijdens de behandeling sieraden en horloge af te doen. Deze kunnen randverbrandingen veroorzaken.
 • Tijdens de behandeling draagt u een nauwsluitende UV-bril en sluit u uw ogen. Het UV-brilletje krijgt u van afdeling Lichttherapie.
 • Smeer uw huid na de behandeling in met onderhoudszalf.
     

Behandel­periode en controle

Het aantal behandelingen per behandelkuur verschilt per patiënt en is afhankelijk van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. Afhankelijk van de aandoening wordt u 3 tot 5 keer per week belicht.

lees meer

Behandel­periode en controle

Het aantal behandelingen per behandelkuur verschilt per patiënt en is afhankelijk van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. U komt 3 keer per week voor de belichting.

Gemiddeld duurt een behandelkuur ongeveer 2 maanden. Gedurende de behandeling krijgt u meestal om de 3 à 4 weken een controle bij de lichtarts.

Bijwerkingen

•Bij UV-B licht kunt u ’s avonds na belichting last krijgen van lichte roodheid en irritatie. Dit is normaal. U kunt uw huid verzachten en verkoelen met een onderhoudszalf bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis.

lees meer

Bijwerkingen

 • Bij UV-B licht kunt u ’s avonds na belichting last krijgen van lichte roodheid en irritatie. Dit is normaal. U kunt uw huid verzachten en verkoelen met een onderhoudszalf bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis. Meestal na 24 uur trekt de roodheid weg. Bent u verbrandt? Doet uw huid pijn na belichting? Neem contact op met (024) 361 32 80. ’s Avonds, in het weekend en op feestdagen volgt u het doorkiesmenu.
 • Langdurige blootstelling aan UV-B licht kan een versnelde veroudering van de huid en huidkanker veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan deze risico’s verhogen. Vanzelfsprekend streven we ernaar het risico op huidkanker en veroudering van de huid zoveel mogelijk te beperken.

Aandachts­punten

Maak tijdens uw behandelingskuur geen gebruik van zonnebank, hoogtezon of solarium. Als u medicijnen gebruikt of als uw gebruik hiervan wijzigt, is het belangrijk dat u de arts of verpleegkundige op de hoogte brengt.

lees meer

Aandachts­punten

 • Maak tijdens uw behandelingskuur geen gebruik van zonnebank, hoogtezon of solarium. Draag luchtige, bedekkende kleding op zonnige dagen.
 • Als u medicijnen gebruikt of als uw gebruik hiervan wijzigt, is het belangrijk dat u de arts of verpleegkundige op de hoogte brengt. Sommige medicijnen kunnen de huid namelijk lichtgevoelig maken bijvoorbeeld bepaalde antibiotica. Dit kan gevolgen hebben voor de behandeling.
 • Tijdens de UV-B behandeling kan uw huid uitdrogen. Houdt u rekening met te veel baden/douchen. Water en zeep drogen de huid uit en geeft meer kans op verbranding door het licht.
 • Bent u verhinderd, graag even telefonisch doorgeven: (024) 361 32 80 (graag voor 12.00 uur).