Pati├źntenzorg Behandelingen Mannelijke hormonen voor transjongens

Behandeling met mannelijke hormonen testosteron voor transjongens

Wanneer je kiest voor een geslachtsbevestigende behandeling, kun je op een gegeven moment starten met mannelijke hormonen (testosteron). Deze hormonen zorgen ervoor dat je de lichamelijke kenmerken van een man krijgt.

lees meer

Behandeling met mannelijke hormonen testosteron voor transjongens

Wanneer je kiest voor een geslachtsbevestigende behandeling, kun je op een gegeven moment starten met mannelijke hormonen (testosteron). Deze hormonen zorgen ervoor dat je de lichamelijke kenmerken van een man krijgt. 
 
Testosteron wordt in de spier toegediend door een injectie (prik) of via een gel op de huid. Je huisarts kan de injectie toedienen, maar je kunt dit ook zelf leren. De prikken kunnen pijnlijk zijn. Aan het begin van de behandeling krijg je nog niet zoveel van deze hormonen. Elke 3 tot 6 maanden kijken we of je meer nodig hebt en passen we de hoeveelheid aan. Na 1 tot 2 jaar zit je op de maximale hoeveelheid. Hoeveel hormonen je krijgt en hoe snel we dit ophogen, stemmen we af op jouw situatie. 

Als je ervoor kiest om testosteron te gebruiken, betekent dat niet dat je ook altijd een geslachtsbevestigende operatie ondergaat. Zo is vooral een penisoperatie erg zwaar en kunnen er complicaties optreden. De behandeling met testosteron is voor het grootste deel onomkeerbaar. Zo kun je een lagere stem krijgen die niet meer te veranderen is en kan je een baard krijgen die je alleen via elektrische epilatie of laserbehandeling kunt laten verwijderen. Ook je clitoris zal groeien als gevolg van de behandeling. Dit is niet meer terug te draaien. Bespreek het dus als je twijfelt aan de behandeling.

Puberteitsremmers

In het begin van de behandeling met testosteron gebruik je meestal ook nog puberteitsremmers of andere hormonen die de productie van vrouwelijke hormonen remmen. Tegen de tijd dat je op de maximale hoeveelheid testosteron krijgt, kun je meestal stoppen met de puberteitsremmende medicijnen.


Contact

Nandelotte te Brake
verpleegkundig specialist

lees meer

Over de behandeling


Effecten van de behandeling

Je lichaam verandert door de mannelijke hormonen. Hoe snel dat gaat, hangt af van de voorgeschreven dosering en van hoe gevoelig je bent voor testosteron.  lees meer

Effecten van de behandeling

Je lichaam verandert door de mannelijke hormonen. Hoe snel dat gaat, hangt af van de voorgeschreven dosering en van hoe gevoelig je bent voor testosteron. 
 • Je stem wordt lager en de haargroei op je lichaam en gezicht neemt toe. Je huid kan vetter worden en later kan er kaalheid ontstaan. 
 • Je lichaamsvormen kunnen hoekiger worden. Er kunnen zich grotere en sterkere spieren ontwikkelen en je gewicht kan veranderen. 
 • De clitoris kan groeien, maar deze zal nooit de grootte van een penis krijgen. 
 • Je stemming en seksuele gevoelens kunnen vooral in het begin veranderen. Testosteron verhoogt bij de meeste mensen het libido. Waardoor gedachtes over seks en zin in seks toe kunnen nemen. Je lichaam en met name de groter geworden clitoris kunnen daarop reageren.
 • Je kunt alsnog in een groeispurt komen.
 • Testosteron neemt de calciumopbouw in je botten over van het door de puberteitsremmers geblokkeerde oestrogeen. Waarschijnlijk doen toegediende hormonen dit minder goed dan lichaamseigen hormonen. Daarom is het belangrijk je botten in zo goed mogelijke conditie te houden door genoeg te bewegen. Elke dag 1 uur matig intensief bewegen en 3 keer per week 30 minuten een sport beoefenen waarbij druk op je botten wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld hardlopen, heel stevig wandelen of volleyballen. Gebruik ook elke dag voldoende voedingsmiddelen die calcium bevatten, zoals zuivelproducten.

Bijwerkingen

Zoals bij ieder medicijn kunnen ook bij deze behandeling bijwerkingen optreden. Tijdens de controles op de polikliniek bespreken we deze. 

lees meer

Bijwerkingen

Zoals bij ieder medicijn kunnen ook bij deze behandeling bijwerkingen optreden. Tijdens de controles op de polikliniek bespreken we deze. 

 • Jeugdpuistjes (acne)
 • Ontsteking van de lever (geelzucht)
 • Hoofdpijn
 • Veranderingen in het cholesterolgehalte 
 • Vocht vasthouden 
 • Indikken van het bloed
 • Leverafwijkingen 
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoging aantal rode bloedlichaampjes (hematocriet)
 • Kaalheid
 • De behandeling met testosteron is een relatief nieuwe behandeling voor gezonde jongeren en (jong)volwassenen met genderincongruentie. De effecten en mogelijke risico’s op lange termijn zijn nog niet uitgebreid onderzocht in deze groep. Daarom adviseren we een gezonde leefstijl als je deze hormonen gebruikt. Hiermee bedoelen we een gezond gewicht, gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en niet teveel alcohol.   

Je kunt de bijwerkingen zoveel mogelijk voorkomen door je goed aan de dosering te houden.


Gevolgen voor je vruchtbaarheid

Wanneer je testosteron gebruikt, maken je eierstokken geen eicellen meer aan. Zo heeft de behandeling invloed op je vruchtbaarheid. Als je later nog je eigen eicellen wil gebruiken, moet je minstens 3 maanden te stoppen met de testosteron. Het is niet gegarandeerd dat je vruchtbaarheid terugkeert. lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet