Patientenzorg Behandelingen Medicijnen om een miskraam op te wekken

Mifegyne en misoprostol

Het medicijn dat je krijgt om de miskraam op te wekken is Misoprostol, merknaam Cytotec. lees meer

Mifegyne en misoprostol

Het medicijn dat je krijgt om de miskraam op te wekken is Misoprostol, merknaam Cytotec. Dit medicijn zorgt dat de baarmoedermond week wordt en er een miskraam in gang wordt gezet. Misoprostol is niet officieel geregistreerd voor het beëindigen van een zwangerschap. Misoprostol is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten. Uit onderzoek blijkt dat Misoprostol een goed medicijn is om een miskraam op te wekken. Dit middel breng je via de vagina in. Het werkt dan beter en je hebt minder bijwerkingen.

Instructies gebruik misoprostol bij een (incomplete) miskraam

Voordat je de medicatie neemt om de miskraam op te wekken krijg je eerst een ander medicijn: mifegyne. Dit middel bereidt je baarmoeder en baarmoedermond voor op de behandeling en zorgt voor een grotere slagingskans.

1. Neem op een door jou gekozen tijdstip 4 tabletten Misoprostol (Cytotec®) van 200 mcg in:

 • vaginaal: breng de tabletten zo hoog mogelijk in de vagina in.
 • de tabletten mogen, indien je dat prettiger vindt, ook worden ingenomen en doorgeslikt met wat water of onder de tong worden gelegd waar ze kunnen smelten.

2. Na 24 uur, dus één dag later, neem je opnieuw 4 tabletten Misoprostol (Cytotec®) van 200 mcg in.

Ook als je ruim vaginaal bloedverlies hebt of als je denkt dat je de vruchtzak of het vruchtje bent verloren moet je de tweede dosis misoprostol innemen. Meestal nemen de pijnklachten en het bloedverlies niet extra toe na de tweede dosis misoprostol. Mogelijk vind je de tabletten die je eerder hebt ingebracht terug in de vagina. Die kan je zelf verwijderen en weggooien. Je hoeft het vruchtje of de vruchtzak niet op te vangen of mee te nemen naar het ziekenhuis.

Ook als je een keizersnede hebt gehad in het verleden mag je in het geval van een miskraam de misoprostol in deze dosering gewoon gebruiken.

Je krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek twee weken nadat je de tweede dosis misoprostol hebt ingenomen. Maar indien je één week na de tweede dosis misoprostol nog helemaal geen bloedverlies hebt gehad dan is het advies om al na één week na de tweede dosis misoprostol op controle te komen. Je moet dan de polikliniek verloskunde/gynaecologie bellen om de afspraak te verzetten.

In geval van hevig bloedverlies, koorts >38°C of hevige pijn kan altijd contact opnemen met de polikliniek verloskunde/gynaecologie en na 17.00 en in het weekend met de verloskamers.
Bij het gebruik van misoprostol kan je flinke buikkrampen krijgen. Je mag hiervoor een pijnstiller gebruiken. Eerste keus daarbij is Paracetamol. Indien dat niet of onvoldoende helpt kan je ook Ibuprofen of Naproxen gebruiken, deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Wij adviseren om liever geen acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®) te gebruiken.

Wij adviseren om geen tampons te gebruiken (vanwege een verhoogde kans of infectie) maar alleen maandverband. Omdat het bloedverlies vooral de eerste paar dagen na inname van de misoprostol ruim kan zijn, kan het nuttig zijn om kraamverband te gebruiken in plaats van gewoon maandverband.

Telefoonnummers:

 • Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 – 17.00: polikliniek Verloskunde & Gynaecologie 024-3614789 (route 782)
 • ’s avonds, ’s nachts, met feestdagen en in het weekend: 024-3616677 (route 794)

Meer informatie

Op de website www.degynaecoloog.nl kan je meer informatie vinden over miskramen en de behandeling van miskramen. Het kan zijn dat de beschrijving van de behandeling met misoprostol op deze website wat afwijkt van wat je met jouw behandelend arts of verloskundige heeft besproken op de polikliniek. In dat geval houd je toch de instructies aan van de arts of verloskundige zoals hierboven staan beschreven.


Miskraam

Informatie voor vrouwen (en hun partners) die weten dat zij een miskraam gaan krijgen. lees meer

Verloop miskraam

De miskraam verloopt net als een spontane miskraam. De informatie over een spontane miskraam geldt dus ook voor een miskraam die met medicijnen wordt opgewekt. Je hebt mogelijk kans op meer pijn. Als je pijn hebt, kan je Naproxen 500 mg nemen, elke 4 uur een tablet. Paracetamol kan ook. lees meer over een spontane miskraam

Voor- en nadelen

Het voordeel van het gebruik van medicijnen is dat je zelf bepaalt wanneer je de miskraam opwekt. Nadeel is dat je moet afwachten of het lukt. Je hebt meer kans op pijn. lees meer

Voor- en nadelen

Het voordeel van het gebruik van medicijnen is dat je zelf bepaalt wanneer je de miskraam opwekt. Nadeel is dat je moet afwachten of het lukt. Je hebt meer kans op pijn. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft alsnog een curettage nodig. Je kan ook last hebben van de bijwerkingen van de medicijnen. De bijwerkingen duren kort en je hebt er geen behandeling voor nodig. Verdere voor- en nadelen zijn hetzelfde als die bij een spontane miskraam.

Bijwerkingen medicijnen

Meer dan 1 op de 10 vrouwen krijgen last van misselijkheid, braken en diarree. En ook krijgen meer dan 1 op de 10 vrouwen last van hoofdpijn, duizeligheid, koorts en koude rillingen. De bijwerkingen duren kort en je hebt er geen behandeling voor nodig.

Hoe gebruiken?

Je brengt zelf 4 tabletten Misoprostol diep in je vagina in. Meestal krijg je binnen 2 tot 6 uur pijn en vaginaal bloedverlies. Meestal krijg je binnen enkele uren een miskraam. Hierna wordt de pijn minder. Het bloedverlies vermindert ook. lees meer

Hoe gebruiken?

Je brengt zelf 4 tabletten Misoprostol diep in je vagina in. Meestal krijg je binnen 2 tot 6 uur pijn en vaginaal bloedverlies. Meestal krijg je binnen enkele uren een miskraam. Hierna wordt de pijn minder. Het bloedverlies vermindert ook.
Krijg je geen pijn of bloedverlies na het inbrengen van de tabletten Misoprostol? Dan kan je na 4 uur opnieuw 2 tabletten Misoprostol vaginaal inbrengen. Maar let op: nu geen 4 tabletten maar 2 tabletten. Je kan dit nog 3 keer herhalen, steeds na 4 uur 2 tabletten als er geen reactie is. In totaal krijg je 12 tabletten.
Mogelijk vind je de tabletten die je eerder hebt ingebracht terug in de vagina. De werkzame stoffen zijn wel opgenomen in je lichaam. Je kan deze tabletten verwijderen.
 

Wanneer contact opnemen?

Neem in de volgende gevallen contact met ons op. lees meer

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op als je:
 • veel bloedverlies hebt, als je flauw dreigt te vallen of duizelig bent
 • veel pijn hebt en je sterkere pijnstilling nodig hebt
 • meer dan 24 uur pijn en bloedverlies blijft houden 
 • koorts hoger dan 38 C hebt
 • en natuurlijk als je vragen hebt of ongerust bent
 • en als er na 48 uur nog niets is gebeurd of als je twijfelt

Controle­afspraak

Na minimaal 2 weken na de miskraam krijg je een controle op de polikliniek. Als je denkt dat je geen miskraam hebt gehad, kan je je afspraak vervroegen. lees meer

Controle­afspraak

Na minimaal 2 weken na de miskraam krijg je een controle op de polikliniek. Als je denkt dat je geen miskraam hebt gehad, kan je je afspraak vervroegen. De gynaecoloog vraagt hoe het is gegaan. Met de echo kijkt hij of zij of de zwangerschap weg is.
Heb je nog steeds ruim bloedverlies en pijn of heb je geen miskraam gehad? Dan kan je kiezen om het nogmaals met medicijnen te proberen of je kan kiezen voor een curettage.
De gynaecoloog bespreekt ook met je hoe je verder kunt gaan. De gynaecoloog gaat in op je persoonlijke vragen.
 • Medewerkers
 • Intranet