Patiëntenzorg Behandelingen Metaïdoioplastiek (micropenis)

Wat is een metaïdoio­plastiek?

Bij een metaïdoioplastiek wordt een penis en balzak gemaakt die kleiner zijn dan een gemiddelde penis en balzak. Deze wordt gemaakt van de clitoris. De operatie is alleen mogelijk als de clitoris voldoende is gegroeid door het gebruik van hormonen.

lees meer

Wat is een metaïdoio­plastiek?

Bij een metaïdoioplastiek wordt een penis en balzak gemaakt die kleiner zijn dan een gemiddelde penis en balzak. Deze wordt gemaakt van de clitoris. De operatie is alleen mogelijk als de clitoris voldoende is gegroeid door het gebruik van hormonen.


 • De metaïdoioplastiek kan met en zonder verlenging van de plasbuis. Zonder verlenging plast u van achter de balzak. Met verlenging komt de urine uit de top van de penis. Dan is de kans op complicaties groter dan zonder verlenging. Het is niet zeker dat u met verlenging van de plasbuis ook staand kunt plassen. Vanwege de grote kans op complicaties, kunt u in het Radboudumc alleen terecht voor een metaïdoioplastiek zonder verlenging van de plasbuis. Als u deze operatie toch mét verlenging van de plasbuis wil, verwijzen we u door naar het Amsterdam UMC. 


Contact

Irene de Kroon-Heijmans

contactformulier

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Over de behandeling


Voor de operatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg. In dit gesprek maken we kennis met u, bespreken we uw wensen, krijgt u informatie over de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen en onderzoeken we het gebied van uw geslachtsdeel.

lees meer

Voor de operatie


 • Koop vóór de operatie alvast:

  • strak sluitende onderbroeken, deze geven steun aan het operatiegebied en zorgen ervoor dat u de penis naar beneden kunt dragen.
  • paracetamol


Tijdens de operatie

De penis wordt gemaakt door de clitoris op te trekken en de omliggende huid hier omheen te vouwen. De balzak wordt gemaakt van huid en vet van de buitenste schaamlippen en schaamheuvel.

lees meer

Tijdens de operatie

De operatie duurt, afhankelijk van de techniek, 3 tot 4 uur. De plastisch chirurg voert de operatie uit, vaak samen met een assistent. 

Via de plasbuis brengen we een afvoerslangetje (katheter) in om urine af te voeren.  

De balzak wordt gemaakt van huid en vet van de buitenste schaamlippen en schaamheuvel. 


De penis wordt gemaakt door de clitoris op te trekken en de omliggende huid van de binnenste schaamlippen hier omheen te vouwen.   


Na de operatie blijft een klein deel van de vaginaholte achter. Deze holte wordt samengevoegd met de plasbuis tot 1 opening: de urogenitale opening. Deze urogenitale opening zit net achter de balzak. U plast dan van achter de balzak.  


 Na de operatie

Na de operatie moet u ongeveer een week in het ziekenhuis blijven. In de weken daarna zijn er nog een aantal dingen waar u op moet letten.

lees meer

Na de operatie


 • Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat. Zij vragen regelmatig of u pijn heeft en geven u medicatie hiervoor. Geef gerust aan als u ondanks de medicatie nog veel pijn heeft.

  Het is belangrijk om goed te drinken na de operatie om verstopping van de darmen te voorkomen. Dit is extra belangrijk als u pijnstillers gebruikt. Als de ontlasting niet goed op gang komt krijgt u hier medicijnen voor.


Complicaties

Tijdens of na de behandeling kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Het verschilt per persoon hoe groot de kans op complicaties is.

lees meer

Complicaties

Tijdens of na de behandeling kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan, ook al is de operatie op de juiste manier uitgevoerd. Het verschilt per persoon hoe groot de kans op complicaties is. Dit heeft te maken met uw gezondheid vóór de operatie. Bij een metaïdoioplastiek is de kans op complicaties minder dan 5% (1 van 20 patiënten).

 • Vernauwde plasbuis (stenose). Een aantal weken of maanden na de operatie kan vernauwing (stenose) van de uitgang van de plasbuis optreden. Daardoor kunt u moeilijk plassen: de straal wordt slapper en u moet harder persen. Stenosen kunnen we meestal behandelen door ze een aantal weken of maanden regelmatig op te rekken. Soms is toch een operatie nodig.
 • Pijn. Na de operatie kunt u pijn of ongemak hebben. Paracetamol helpt vaak goed.
 • (Na)bloeding. Als u een bloeding heeft, gebeurt dit meestal meteen na de operatie. Als het een ernstige bloeding is, moet u soms nog een keer geopereerd worden om de bloeding te stoppen.    
 • Afstervend weefsel (necrose). Als huid niet goed doorbloed wordt, sterft het af. Dit komt met name voor bij de huid van voormalige binnenste schaamlippen. Als dit tijdens de operatie al zichtbaar wordt, verbeteren we de doorbloeding meteen. Als het pas na de operatie zichtbaar is, herstelt het lichaam rondom die plek meestal vanzelf. Maar soms is toch nog een hersteloperatie nodig. Rokers hebben een grotere kans op deze complicatie.
 • Wonden die open gaan. Wonden kunnen open gaan na de operatie. Bijvoorbeeld als hechtingen te vroeg loslaten of oplossen. Opnieuw hechten is niet mogelijk. Verzorg de wond daarom goed. Uw lichaam herstelt dit vanzelf. Bij twijfel mag u altijd contact opnemen. 
 • Infectie. Hoewel er schoon (steriel) wordt gewerkt, is er altijd een kans dat er bacteriën in de operatiewond komen. Ook thuis kan dit gebeuren. Daarom is het belangrijk dat u de wonden goed verzorgt. Als de huid rond de wond warm en rood wordt, als er viezigheid uit de wond komt of als u koorts krijgt, heeft u mogelijk een wondinfectie. Neem dan contact op met de polikliniek Plastisch Chirurgie.
 • Verlies van gevoel/orgasme. De zenuw voor het gevoel van de huid en de zenuw voor seksueel gevoel van de penis (voorheen van de clitoris) worden tijdens de operatie hersteld en moeten vervolgens opnieuw uitgroeien. Dit proces duurt maanden en is moeilijk voorspelbaar. Er is niet met zekerheid te zeggen of u uiteindelijk gevoel krijgt in de hele penis. Belangrijkste factoren hierin zijn met name uw leeftijd en of u rookt. Sommige patiënten kunnen geen orgasme meer ervaren, maar dit komt gelukkig niet vaak voor.

Resultaat na de operatie

Het resultaat na de operatie verschilt van persoon tot persoon. De lengte en breedte van de penis worden bepaald door de grootte van de clitoris.

lees meer

Resultaat na de operatie

Het resultaat na de operatie verschilt van persoon tot persoon. De lengte en breedte van de penis worden bepaald door de grootte van de clitoris.


 • Na de operatie heeft u littekens. Deze vallen in de plooien van de huid waardoor ze niet direct opvallen. Hoe groot de littekens worden verschilt per persoon, huidtype en techniek van de operatie. Bij patiënten met overgewicht en patiënten die roken genezen littekens minder mooi dan bij patiënten zonder overgewicht en niet-rokers.


Seksualiteit

Na de operatie kunt u zelf ontdekken hoe het prettig is om uw penis seksueel te gebruiken. Dit is ongeveer 3 maanden na de operatie mogelijk.

lees meer

Seksualiteit

Als uw penis voldoende is hersteld, is seks mogelijk. Dat is ongeveer 3 maanden na de operatie. We adviseren dit te bespreken tijdens de controles bij de plastisch chirurg.

Na de operatie kunt u zelf ontdekken hoe het prettig is om uw penis seksueel te gebruiken. De meeste patiënten kunnen na een metaïdoioplastiek seksuele opwinding en een orgasme ervaren, zowel bij masturbatie als met een partner. Veel van hen zijn tevreden met hun seksuele leven, maar dat geldt niet voor iedereen. Penetratie lukt bijna nooit. Als dat belangrijk voor u is, is een metaïdoioplastiek minder geschikt voor u. Uw seksuele leven hangt niet alleen af van een metaïdoioplastiek. Ook psychologische en biologische factoren spelen een rol.  

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet