Patiëntenzorg Behandelingen Na een gynaecologische operatie

Naar huis

Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. U mag de eerste periode niet sporten. Houd rekening met een aantal zaken. Zorg bijvoorbeeld voor extra hulp in huis. De eerste 4 weken kunt u beter niet zelf autorijden. lees meer

Naar huis

Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren. Uw lichaam geeft het aan als iets niet gaat. Het is niet zo dat u niets kunt, maar u moet uw activiteiten over de dag verdelen. Doe dus niet alles achter elkaar, maar neem rust tussendoor. Meer pijn of eerder moe betekent dat u teveel heeft gedaan. U moet dan wat rustiger aan doen. Besef dat elke dag anders is En dat het de ene dag soms beter gaat dan de andere dag.

Voor een goede genezing van de wond is het belangrijk dat u tot het aan eerste controlebezoek aan de polikliniek rustig aan doet. Hoe lang deze periode duurt is afhankelijk van de ingreep, maar geldt zowel voor vaginale wonden als voor buikwonden

Huishouden

Het is belangrijk om te zorgen voor extra hulp in huis. U kunt alleen rustig zittend werk verrichten, zoals de was vouwen, het eten voorbereiden en de administratie bijhouden. Voor overige werkzaamheden is hulp van bijvoorbeeld  uw partner, kinderen, familie en/of vrienden nodig. Daarnaast is het mogelijk om thuiszorg aan te vragen. Verricht geen werkzaamheden waarbij u rek- en strekbewegingen moet maken, zoals bedden opmaken, ramen zemen en stofzuigen. Als u moet bukken, buig dan door uw knieën en houd uw rug gestrekt. Afhankelijk van de operatie die u heeft ondergaan, mag u niet meer dan 8 kilo dragen of tillen. Informeer hierover bij uw behandelend arts.

Sporten

U mag de eerste periode niet fietsen of zwemmen en ook geen buikspieroefeningen doen. Als u gaat wandelen, loop dan niet een te lange afstand. Als u twijfelt of u een sport mag beoefenen overleg dan met uw behandelend arts.

Baden

Gebruik liever geen geparfumeerd badschuim als u in bad gaat. Dit kan irritatie veroorzaken aan de vaginawond. Groene Badedas mag wel. Zorg ervoor dat er iemand thuis is wanneer u in bad gaat. Ga niet langer dan 15 minuten in bad om verweking van de huid te voorkomen. Baden in openbare gelegenheden zoals het zwembad of de sauna raden we vanuit hygiënisch oogpunt af. Probeer traplopen zoveel mogelijk te vermijden en ga niet onder de zonnebank vanwege verkleuring van het litteken.

Vervoer

De eerste 4 weken na thuiskomst kunt u beter niet autorijden in verband met het rekken van de wond, verminderde buikspierkracht en mogelijk verminderde concentratie. Controleer ook even uw autoverzekering, zodat u zeker weet of u verzekerd bent als u na 4 weken weer gaat autorijden.

Herstel op lange termijn

Het duurt enkele weken tot de wond is genezen, maar pas naar een aantal maanden bent u volledig hersteld. Hoe snel u herstelt, is voor iedereen verschillend. Helemaal niets doen is ook niet goed. Luister goed naar uw lichaam en doe geen activiteiten of werkzaamheden die uw lichaam niet aankan.

Verwerking

Een buikoperatie kan behalve lichamelijk ook emotioneel belastend zijn. Sommige patiënten vinden een litteken ontsierend of voelen zich verminkt. Anderen hebben het idee niet meer compleet te zijn omdat er een orgaan is uitgenomen. Het is niet goed om deze gevoelens te ontkennen of weg te stoppen. Het is een ingrijpende operatie waar u ook geestelijk van moet herstellen. Probeer deze gevoelens te verwoorden. Praat erover met uw partner en/of andere vertrouwde personen in uw omgeving. Zij kunnen u steunen. Eventueel kunt u uw emoties ook bespreken met uw huisarts of behandelende arts.

Pijnmedicatie afbouwen

Als de pijn thuis acceptabel is, kunt u de medicatie afbouwen volgens het schema. lees meer

Pijnmedicatie afbouwen

Als de pijn thuis acceptabel is, kunt u de medicatie afbouwen volgens het schema. U start met afbouwen van het sterkste medicijn die bovenaan het schema staat. Als laatste bouwt u de paracetamol af.
Medicijn Afbouwen Tijdstip van inname
Diclofenac 50 mg 3x per dag 1 tablet 7.00, 15.00 en 22.00 uur
1e dag: 2x per dag 1 tablet 7.00 en 17.00 uur
2e dag: 1x per dag 1 table 7.00 uur
Pantoprazol 40 mg 1x per dag 1 tablet 7.00 uur
Stoppen met gebruik als diclofenac is gestopt.  
Paracetamol 500 mg 4x per dag 2 tabletten 7.00, 12.00, 17.00 en 22.00 uur
 
1e dag 2x per dag 2 tabletten
 
7.00 en 17.00 uur
2e dag 1x per dag 2 tabletten
 
7.00 uur

Geslachts­gemeenschap en menstruatie

Na verwijdering van de baarmoeder blijft uw menstruatie weg. De bijkomende verschijnselen kunnen wel nog maandelijks terugkomen. Ongeveer 6 weken na de operatie kunt u weer geslachtsgemeenschap hebben zonder de wond te beschadigen. lees meer

Geslachts­gemeenschap en menstruatie

Geslachtsgemeenschap

6 weken na de operatie kunt u weer zonder angst voor beschadiging geslachtsgemeenschap hebben. De wond is dan voldoende hersteld. Als er na de gemeenschap wat afscheiding ontstaat, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Emotioneel kan het maanden duren voordat u weer plezier beleeft aan het vrijen. Het gevoel in uw vagina kan na de operatie anders zijn en er kan pijn ontstaan door de penis. Het is daarom belangrijk dat u rustig de tijd neemt voor de veranderde omstandigheden en alles goed met uw partner bespreekt.

Menstruatie

Na verwijdering van de baarmoeder blijft uw menstruatie weg. Dit kan voor u een gevoel van opluchting zijn, maar houd er rekening mee dat de bijkomende verschijnselen, zoals humeurigheid, vocht vasthouden, puistjes, gespannen borsten, wel elke maand kunnen terugkomen. Dit is zeker het geval als uw eierstokken nog goed functioneren.

Contact opnemen

Na de operatie kunnen complicaties optreden zoals bijvoorbeeld lekkage van operatienaden of infecties. Neem contact op met uw behandelend arts als u thuis last krijgt van:
  • ernstige buikpijn
  • bolle of gespannen buik
  • misselijkheid of braken
  • temperatuurverhoging boven 38°C
  • bloedverlies
  • rode of pussige wond
  • Medewerkers
  • Intranet