Patiëntenzorg Behandelingen Navelstrengcoagulatie

Wat is een navelstreng­coagulatie?

Bij navelstrengcoagulatie branden we de navelstreng van een ernstig ziek kind dicht om de overlevingskansen van het gezonde kind te vergroten. lees meer

Wat is een navelstreng­coagulatie?

Het kan gebeuren dat één van beide kinderen tijdens een tweelingzwangerschap met een dun tussenschot (monochoriale tweelingzwangerschap) erg ziek is. Het andere kindje is dan wel gezond. Voor het gezonde kind is het gevaarlijk als het zieke kindje bij de moeder in de buik overlijdt. Via bloedvatverbindingen op de placenta kan er veel bloed van het gezonde kind naar het overleden kindje stromen. Hierdoor kan het zo zijn dat ook het gezonde kind zal te komen overlijden, of ernstige (hersen)schade oploopt.

Om dit te vermijden kunnen we ervoor kiezen om de navelstreng van het ernstig zieke kind dicht te branden. Dit noemen we navelstrengcoagulatie. Het ernstig zieke kindje komt dan te overlijden. Maar dan kan er minder bloed van het gezonde kind naar het overleden kind stromen. Op deze manier heeft het gezonde kindje meer kans op overleven.

Wanneer een navelstreng­coagulatie?

Een navelstrengcoagulatie kan plaatsvinden om verschillende ziektebeelden te behandelen. lees meer

Wanneer een navelstreng­coagulatie?

Een navelstrengcoagulatie kan plaats vinden als behandeling van meerdere ziektebeelden:
  • Twin Reversed Perfusion Sequence (TRAP)
  • Tweeling Transfusie Syndroom (TTS);
  • Tweeling Anemie Polycythemie Sequentie (TAPS)
  • selectieve Intra-uterine groeirestrictie (sIUGR);
  • Meervoudige aangeboren afwijkingen.
Het kan voorkomen dat tijdens een FLOVA procedure blijkt dat een lasercoagulatie van de placenta niet mogelijk is. Hierdoor kan de oorzaak van TTS of TAPS niet worden weggenomen. Ook wanneer er een complicatie optreedt tijdens deze procedure, kan dit het geval zijn. Op dat moment kan er ook gekozen worden voor een navenstrengcoagulatie van één kind, om tenminste het andere kind te redden.

 
 

Waarom naar het Radboudumc?

Het foetale therapie team van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is gespecialiseerd in foetale ingrepen bij gecompliceerde tweelingzwangerschappen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het foetale therapie team van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis is gespecialiseerd in foetale ingrepen bij gecompliceerde tweelingzwangerschappen. Deze ingrepen worden in Nederland enkel verricht in het Amalia kinderziekenhuis en in Leiden. Wij gebruiken in het Radboudumc de nieuwste technieken om de ingreep zo veilig mogelijk te maken.

Voor de behandeling

Op de dag van de behandeling word je opgenomen bij Verloskunde. lees meer

Voor de behandeling

Op de dag van de navelstrengcoagulatie word je opgenomen op de unit Verloskunde. De gynaecoloog informeert je over de opname en behandeling. Op de afdeling vindt een opnamegesprek plaats. Hierbij spreek je de anesthesioloog en de maatschappelijk werker die jou begeleiden.

Tijdens de behandeling

Voordat de behandeling start, maken wij een echo en krijg je medicijnen voor pijnstilling. lees meer

Tijdens de behandeling

We brengen je voor de behandeling naar de operatiekamers. Het team foetale therapie is daar aanwezig. De gespecialiseerd gynaecoloog voert de behandeling uit. Daarnaast zijn er een echoscopist, een anesthesioloog, één of twee OK-assistenten en verpleegkundigen aanwezig om te assisteren. Jouw partner of een andere vertrouwenspersoon mag bij de behandeling aanwezig zijn. Hij of zij zit aan het hoofdeinde, net als bij het maken van een echo.

Echo

We starten de behandeling met het maken van een echo om de conditie van beide kinderen nogmaals te beoordelen.

Pijnstilling

Vervolgens geven we jou medicijnen toe die zorgen voor pijnstilling en slaperigheid. De medicatie werkt snel omdat we het direct toedienen in de bloedbaan. Daarnaast geven we jou een plaatselijke verdoving om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk van de ingreep voelt.

De ingreep

Tijdens de ingreep brengen we met een kleine camera de binnenkant van jouw baarmoeder in beeld. De gynaecoloog zoekt met behulp van deze camera naar de navelstreng van het zieke kind. Wanneer hij deze in beeld heeft omsluit hij deze met een kleine tang. Vervolgens wordt met behulp van warmte de navelstreng dichtgebrand en vervolgens doorgenomen. Hierdoor overlijdt het zieke kind. De gynaecoloog verwijdert daarna de camera en sluit jouw huid met een enkele hechting.

Na de behandeling

Na de behandeling word je naar de verkoeverkamer gebracht. Je krijgt medicijnen om de baarmoeder rustig te houden. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling word je naar de verkoeverkamer gebracht. Je krijgt medicijnen om de baarmoeder rustig te houden. Dit zorgt ervoor dat je na de ingreep zo min mogelijk harde buiken hebt. Je houdt minimaal zes uur bedrust. De ochtend na de ingreep maken we een echo. Vervolgens kun je naar huis. De volgende controle op de polikliniek vindt na zeven tot tien dagen plaats.

Behandeling Invasieve foetale therapie

Door invasieve foetale therapie behandelen we ongeboren kinderen waarbij de kans groot is dat ze zonder opereren komen te overlijden. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet