Neusspoelen

Trilhaartjes in uw neusslijmvlies zorgen er normaal voor dat het slijmvlies vuildeeltjes opvangt. Deze vuildeeltjes worden samen met het slijm naar de achterkant van uw keel gebracht, u slikt het door en het wordt vernietigd door de zuren in uw maag. Als uw slijmvlies opzwelt werken de trilharen niet goed waardoor korstjes in uw neus ontstaan. Door het spoelen van uw neus met een zoutoplossing kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. Door het zoute water herstelt ook de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies. Hierdoor kunt u vrijer ademhalen.

Benodigdheden

De materialen voor het spoelen van uw neus kunt u bij uw eigen apotheek halen:
• NaCl 0,9% spoelvloeistof (op kamertemperatuur).
• Een spuit van 10 ml (een injectiespuit zonder naald).

U kunt ook zelf zoutoplossing maken. Schaf bij de apotheek een injectiespuit zonder naald aan. U maakt de zoutoplossing door 1 liter lauwwarm water te mengen met 1 theelepeltje NEZO keukenzout. NEZO is een jodiumvrij zout. Schud het mengsel goed.

Het spoelen

Vul de spuit met 10 ml spoelvloeistof/zoutoplossing en zet de spuit in één van uw neusgaten. Richt de spuit evenwijdig aan uw neusrug, richting uw oog. Maak de spuit met kracht leeg. De vloeistof voelt u achter in uw keel. Dit kunt u uitspugen. Herhaal dit 2 keer voor elk neusgat. Hierna spoelt u uw neus nogmaals, maar dan richt u de spuit horizontaal. Voer deze handeling 2 keer uit voor ieder neusgat.

Bijzonderheden

  • Na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten.
  • Spoel uw neus 4  keer per dag, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Neusspoelen

Door het spoelen van uw neus kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. U kunt de benodigdheden voor het spoelen van uw neus aanschaffen bij de apotheek, maar u kunt het ook zelf maken. lees meer

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost
  • Medewerkers
  • Intranet