Patientenzorg Behandelingen Nitroglycerinespray bij hartkrampen

Werking en gebruik van de spray

U kunt de spray gebruiken als u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft. De spray kan ook een aanval van hartkramp voorkomen. Gebruik de spray dan voorafgaand aan een situatie waarbij u verwacht een aanval te krijgen.

lees meer

Werking en gebruik van de spray

U kunt de spray gebruiken als u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft. De spray kan ook een aanval van hartkramp voorkomen. Gebruik de spray dan voorafgaand aan een situatie waarbij u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijke inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan kou. Gebruik de spray 2 tot 3 minuten voordat u de aanval verwacht.

Hoe moet u de spray gebruiken?

  • Neem bij een aanval van hartkramp rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dat niet het geval, gebruik dan de spray.
  • Ga zitten als het mogelijk is, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de spray.
  • Duw uw tong tegen uw gehemelte en houd uw adem even in. Spray dan onder uw tong en sluit uw mond. Adem de spray niet in. De opname van de spray via het mondslijmvlies gaat snel. Hierdoor begint het middel vrijwel direct te werken.
  • De spray bevat een brandbare vloeistof. Spray daarom niet in de buurt van open vuur of bijvoorbeeld een brandende sigaret.
  • Blijf na het gebruik van de spray rustig zitten, tot de aanval over is. Als het nodig is, kunt u na 5 minuten nogmaals een pufje in uw mond sprayen.

Werking van de spray

Het werkzame stofje in de spray is een vaatverwijder. Hierdoor stroomt er minder bloed terug naar het hart. Ook daalt de bloeddruk, waardoor de weerstand waartegen het hart moet pompen afneemt. Dit zorgt ervoor dat uw hart minder hard hoeft te werken en minder zuurstof verbruikt.

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Contact opnemen met een arts

Waarschuw direct een arts als de pijn na 3 keer sprayen en na 15 minuten nog niet is verdwenen. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat er bij u sprake is van een hartinfarct. Als uw conditie ondanks één keer sprayen snel slechter wordt, kunt u ook al sneller een arts bellen.

Bijwerkingen

Hoofdpijn kan een bijwerking zijn van de spray. Dit neemt meestal snel weer af. U kunt ook duizelig zijn na het gebruik van de spray. Pas daarom op met autorijden en alcohol.

lees meer

Bijwerkingen

Hoofdpijn kan een bijwerking zijn van de spray. Dit neemt meestal snel weer af. Vooral bij te snel opstaan kunt u ook last krijgen van duizeligheid, neiging tot flauwvallen en hartkloppingen. Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Lees de bijsluiter voor andere, minder vaak voorkomende bijwerkingen.

Wat u beter niet kunt doen na het gebruik van de spray

  • Autorijden: de eerste keren kunt u na het gebruik van de spray nog enige tijd duizelig zijn. Dit komt doordat uw bloeddruk snel daalt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht nodig hebben, zoals deelname aan het verkeer.
  • Alcohol drinken: door alcohol verwijden de bloedvaten, net als door nitroglycerine. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.
Let op de houdbaarheidsdatum!

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Cardiologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 616

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725 (Cardiologie)