Na de operatie

In overleg met de neurochirurg mag uw kind mag pas op zijn of haar rug liggen als de operatie is geweest en de wond goed genezen is. Het geven van borstvoeding is mogelijk, bespreek de opties met de verpleegkundige. In eerste instantie zal dit afgekolfde moedermelk zijn.  

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis betrekken we u zoveel mogelijk bij de verzorging van uw kind, zodat als uw kind mee naar huis mag, u zich vertrouwd voelt met de dagelijkse verzorging.

Naar huis

Als de wondjes goed genezen zijn mag uw kind naar huis. Bij ontslag vindt er een afsluitend gesprek plaats, waarin de verdere behandeling wordt besproken. Er wordt contact opgenomen met het consultatiebureau voor de daarbij behorende gebruikelijke controles en vaccinaties. 

Controle

Na ongeveer 4 tot 6 weken komen u en uw kind voor controle bij de neurochirurg. Vervolgcontroles vinden daarna zoveel mogelijk plaats tijden het spreekuur voor kinderen met spina bifida en andere ruggenmergaandoeningen.


De operatie

Als uw kind een open rug (spina bifida aperta) heeft en in aanmerking komt voor een operatie, dan sluit de neurochirurg de open rug laag voor laag. lees meer

De operatie

Als uw kind een zichtbare open rug (spina bifida aperta) heeft en in aanmerking komt voor een operatie, dan sluit de neurochirurg de open rug in lagen, eerst de laag ruggenmergsvlies en dan de huid laag. Dit doen we om infectie te voorkomen en het ruggenmerg te beschermen om verdere achteruitgang van bijvoorbeeld de beenfunctie te voorkomen. De operatie draagt niet bij aan het verbeteren van eventuele beperkingen.


Contact Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Na de operatie

Pas na de operatieĀ als de wond goed geneest mag uw kind op de zij liggen. Als de wondjes goed genezen mag uw kind naar huis. lees meer

Behandeling waterhoofd

Vaak is een tweede operatie nodig als bij uw kind een waterhoofd ontstaat. Tijdens deze operatie wordt een drain ingebracht. Via deze drain wordt het teveel aan hersenvocht uit het hoofd afgevoerd naar de buikholte. lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 25.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Controle

Ongeveer 6 weken na de operatie komt uw kind op controle bij de neurochirurg. Vervolgens is er regelmatig een controle op de polikliniek. lees meer

Open rug Spina bifida

Bij een open rug zijn meerdere ruggenwervels en zenuwen niet goed ontwikkeld. Een open rug wordt ook wel spina bifida (SB) genoemd.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet