Patientenzorg Behandelingen Operatie bij baarmoederkanker

De operatie

De arts verwijdert de baarmoeder. Meestal in combinatie met de eierstokken en/of eileiders. Afhankelijk van het type kanker worden ook de lymfklieren in het bekken en/of de vetschort verwijderd. Vaak kan deze operatie als (robot) kijkoperatie worden uitgevoerd.

Baarmoeder­kanker

Baarmoederkanker is een kwaadaardig gezwel in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit gezwel heet een tumor. In Nederland krijgen ongeveer 1800 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

lees meer

Voorbereiding

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of een (robot) kijkoperatie mogelijk is.

lees meer

Voorbereiding

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of een (robot) kijkoperatie mogelijk is. Robotchirurgie is een kijkoperatie met een operatierobot. Met de operatierobot verwijdert de arts de lymfeklieren. Hierdoor krijgt u kleine littekens en bent u sneller hersteld van de ingreep.


Verloop van de operatie

Hoe uitgebreid de behandeling is, hangt af van het stadium en het type baarmoederkanker. De baarmoeder en eierstokken worden altijd weggehaald, tenzij u jonger bent dan 45-50 jaar.

lees meer

Verloop van de operatie

Hoe uitgebreid de behandeling is, hangt af van het stadium en het type baarmoederkanker. De baarmoeder en eierstokken worden altijd weggehaald, tenzij u jonger bent dan 45-50 jaar. U kunt dan met uw arts bespreken om de eierstokken te laten zitten, zodat u niet direct in de overgang komt. Bij uitbreiding in de baarmoedermond of verhoogd risico op uitzaaiingen is het soms nodig om ook de lymfeklieren en extrasteunweefsel naast de baarmoedermond te verwijderen. Bij verdere uitbreiding verwijderd de arts zoveel mogelijk tumorweefsel. Dit type operatie duurt langer (2-4 uur). Meestal vindt de operatie plaats via de buik (abdominaal), soms via de schede (vaginaal). Welke behandeling in uw situatie nodig is, bespreekt de arts met u.

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. U moet na de operatie regelmatig op controle komen. De eerste keer is 6 weken na de operatie.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. Na de operatie heeft u een infuus in uw arm voor het toedienen van vocht en eventuele medicijnen. Ook heeft u een verblijfskatheter in de blaas. Heel soms zit er een slangetje in uw buik om wondvocht af te voeren. Dit noemen we een drain. Het verwijderde weefsel wordt direct na de operatie opgestuurd naar de patholoog. Deze onderzoekt het onder de microscoop. Na 10 tot 14 dagen krijgt u de uitslag hiervan in een gesprek op de polikliniek. De arts bespreekt dan ook met u of verdere behandeling noodzakelijk is. U moet na de operatie regelmatig op controle komen. De eerste keer is 6 weken na de operatie. Uw lichamelijke conditie zal geleidelijk verbeteren. Het is normaal dat het herstel enkele weken in beslag neemt.

Gevolgen

Soms is het functioneren van de blaas na de operatie wat veranderd: u verliest af en toe wat urine en moet vaker plassen. U kunt ook last krijgen van dikke benen door vochtophoping (lymfoedeem). Omdat de baarmoeder is verwijderd, treedt er geen menstruatie meer op. Als uw eierstokken niet verwijderd zijn, krijgt u nog wel de klachten die bij de cyclus horen. Als uw eierstokken wel verwijderd zijn, komt u versneld in de overgang.

Na de operatie kunt u geen kinderen meer krijgen. Dit is vooral een zware belasting voor jonge patiĆ«nten met een kinderwens. De arts praat hierover met u. U kunt, medisch gezien, na ongeveer 6 weken na de behandeling weer geslachtsgemeenschap hebben. De beleving van seksualiteit na de operatie is voor iedere vrouw verschillend.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Links

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.