Patiëntenzorg Behandelingen Oprekken slokdarm bij kinderen

Wat is een slokdarmvernauwing?

Bij uw kind is vastgesteld dat de holte van de slokdarm gedeeltelijk te nauw is. Dit noemen we ook wel een oesofagusstenose. Het kan verschillende oorzaken hebben. lees meer

Wat is een slokdarmvernauwing?

Bij uw kind is vastgesteld dat de holte van de slokdarm gedeeltelijk te nauw is. Dit noemen we ook wel een oesofagusstenose. Het kan verschillende oorzaken hebben:
 • aangeboren
 • een naad in de slokdarm, bijvoorbeeld na een slokdarmcorrectie
 • verbranding van de slokdarm (door een etsende vloeistof)
 • terugvloed van maagzuur vanuit de maag in de slokdarm (reflux)

Klachten

Bij een slokdarmvernauwing kunnen de volgende klachten voorkomen:
 • Het eten blijft hangen en geeft een gevoel van benauwdheid.
 • Het drinken gaat moeizaam of uw kind verslikt zich snel.
 • In ernstige gevallen kan een kind zelfs het speeksel niet meer doorslikken en gaat bellen blazen.
 • Acute afsluiting van de slokdarm kan optreden als uw kind een groter voorwerp heeft ingeslikt, bijvoorbeeld een soepballetje of speelgoed. Bij een gewone slokdarm vervormt de wand van de slokdarm met het voorwerp mee. Een vernauwde slokdarm geeft niet mee waardoor het voorwerp blijft hangen. Hierdoor wordt het kind ernstig benauwd.

Opname

Het is mogelijk dat uw kind acuut moet worden opgenomen als er geen voedsel of drinken meer door de slokdarm kan. Als de problemen niet acuut zijn, plannen we een afspraak. lees meer

Opname

 • Acuut, als de slokdarm dicht zit en er geen voedsel of drinken meer doorheen kan.
 • Als we bij kinderen een slokdarmvernauwing constateren, moet het oprekken met een tussenpoze herhaald worden. Meestal spreken we dan bij ontslag al een termijn af voor de volgende oprekking. Als ouder krijgt u een paar dagen voor de opname telefonisch bericht over de opnamedatum. Als het een dagopname is, krijgt u de dag ervoor te horen vanaf welk tijdstip uw kind nuchter moet zijn.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

De behandeling

Door het oprekken van de slokdarm (oesofagusdilatatie genoemd) wordt de holte weer wijder. Hierdoor kan uw kind weer beter eten. Het oprekken van de slokdarm gebeurt bij kinderen altijd onder anesthesie. lees meer

De behandeling

Door het oprekken van de slokdarm (oesofagusdilatatie genoemd) wordt de holte weer wijder. Hierdoor kan uw kind weer beter eten. Het oprekken van de slokdarm gebeurt bij kinderen altijd onder anesthesie. Het kan tijdens een dagbehandeling of een korte opname van 2 dagen. Dit is afhankelijk van bijkomende problemen, bijvoorbeeld een vroeggeboorte of bij hart- en/of longproblemen.

Het oprekken kan op verschillende manieren gebeuren:
 • Meestal worden sondes (slangetjes) met verschillende diameters via de mond in de slokdarm van uw kind gebracht. Dit doen we zeker de eerste keer en bij jonge zuigelingen. Hierdoor rekt de vernauwing op. Soms gebruikt de arts hierbij een gastroscopie. Hij of zij brengt dan een buigzame slang via de mond in de slokdarm. Aan het einde van de slang zit een lamp en een camera. Hiermee maakt de arts opnamen die op een beeldscherm zichtbaar zijn. De vernauwing is dan goed te zien.
 • Bij grotere kinderen met een hardnekkige, stugge vernauwing doet de arts een pneumodilatatie. Hij of zij brengt een slangetje met aan het uiteinde een opblaasbaar ballonnetje in de slokdarm. Gelijktijdig maken we een röntgenopname die de slokdarm zichtbaar maakt. Bij de vernauwing wordt het ballonnetje opgeblazen om de vernauwing op te rekken.
 • Bij een zeer ernstige vernauwing legt de arts meestal een maagfistel aan en een zogenaamde “draad zonder einde”. Dit is een draad, die via de neus-/keelholte naar binnengaat, door de slokdarm en maag loopt en via de maagfistel weer naar buitenkomt. Daar (buiten het lichaam) worden de uiteinden van de draad aan elkaar vastgeknoopt. Deze draad blijft voor langere tijd (maanden) zitten. Langs deze draad kan de arts steeds dikkere sondes door de vernauwing schuiven. De draad zorgt ervoor dat de sondes precies in de opening van de slokdarm blijven. Hierdoor voorkomen we dat de sondes tegen de vernauwing aanstoten en een verkeerde weg kiezen. Als een vernauwing blijft terugkeren of erg hardnekkig is, dan hangt dat meestal samen met een ernstige gastro-oesofageale reflux.

Complicaties

Er bestaat een kleine kans dat de slokdarm tijdens de behandeling inscheurt en er een gaatje in de slokdarmwand ontstaat. Hierdoor komt speeksel en/of voeding in de borstholte. lees meer

Complicaties

Er bestaat een kleine kans dat de slokdarm tijdens de behandeling inscheurt en er een gaatje in de slokdarmwand ontstaat. Hierdoor komt speeksel en/of voeding in de borstholte. Uw kind krijgt dan enkele uren na de behandeling hevige koorts en wordt benauwd. Ook kan hij of zij een snelle ademhaling krijgen waarbij de neusvleugels naar binnen worden gezogen. Uw kind krijgt ook een grauwe kleur. Als we vermoeden dat de slokdarm ingescheurd is, dan moet uw kind ter observatie blijven en kan hij of zij nog niet naar huis.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat uw kind naar de uitslaapkamer tot hij of zij goed wakker is. Als uw kind goed wakker is, mag hij of zij terug naar de afdeling. lees meer

Na de behandeling

Na de behandeling gaat uw kind naar de uitslaapkamer tot hij of zij goed wakker is. Als uw kind goed wakker is, mag hij of zij terug naar de afdeling. Bij sommige aandoeningen, is het nodig om de eerste 24 uur na de behandeling hartslag en ademhaling in de gaten te houden met behulp van monitorbewaking. Ongeveer een uur na operatie mag uw kind weer beginnen met helder drinken. Als dit goed gaat, dan kan het eigen voedingsschema weer worden hervat. Voor een ouder kind is het belangrijk dat hij of zij regelmatig drinkt om voldoende vocht binnen te krijgen. Door de anesthesie kan uw kind een beetje misselijk zijn. Dit gaat binnen enkele uren vanzelf over. De meeste kinderen mogen, in overleg met de arts, dezelfde dag weer naar huis.

Nazorg

Bij ontslag maken we voor uw kind een afspraak voor controle op de polikliniek of maakt de behandelend arts met u een nieuwe afspraak voor een volgende behandeling. Uw kind mag gewoon weer naar school.

Pijn

Iedereen reageert anders op pijn. Het kan zijn dat uw kind de eerste dag na de behandeling aangeeft dat hij of zij nog wat pijn heeft. U mag uw kind hiervoor pijnmedicatie geven. Als de slikproblemen weer toenemen of als de pijn ondanks de pijnmedicatie aanhoudt, dan kunt u contact opnemen met de verpleegpost Kinderchirurgie.
 • Medewerkers
 • Intranet