Patiëntenzorg Behandelingen Palliatieve bestraling bij Hodgkin of non-Hodgkin lymfoom

Verloop van de behandeling

U krijgt een aantal keren per week bestralingen, in totaal 2 tot 13 bestralingen. Het aantal bestralingen is van meerdere factoren afhankelijk.

lees meer

Verloop van de behandeling

U krijgt een aantal keren per week bestralingen, in totaal 2 tot 13 bestralingen. Het aantal bestralingen is van meerdere factoren afhankelijk, zoals uw lichamelijke conditie en de ernst van de tumor. Tijdens deze bestralingen maken we foto’s met het bestralingstoestel om te controleren of we de bestraling op de juiste plaats geven. Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling zo stil mogelijk blijft liggen. Elke bestraling duurt 10 tot 25 minuten, dit is inclusief het rechtleggen en het maken van de foto.


 


Waarom palliatief bestralen?

(non)-Hodgkin lymfoom is een vorm van lymfklierkanker. Wanneer genezing niet meer mogelijk is, krijgt u soms palliatieve bestraling (radiotherapie). Met de bestraling willen we klachten verlichten.

Voor de behandeling

 • Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

  lees meer


  CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we kleine tattoo puntjes op uw huid. Deze gebruiken we bij de bestralingen om u weer in dezelfde houding neer te leggen. Meer informatie over de tattoo puntjes vindt u hier.

 • Bestralingsmasker

  Soms is het nodig om een kunststof bestralingsmasker voor u te maken van uw hoofd en hals. Dit duurt 30 minuten. Het masker zorgt ervoor dat we u tijdens de bestraling steeds in dezelfde positie kunnen leggen. De straling komt zo op de juiste plek en gezond omliggend weefsel krijgt zo min mogelijk straling.

 • Bestralingsplan

  Na het maken van de CT-scan en eventueel een bestralingsmasker, maken we een bestralingsplan. Hierin staat onder andere hoeveel straling u krijgt, hoe lang elke bestraling duurt en vanuit welke richting we u bestralen.

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Bijwerkingen

Door de bestralingen kunnen bijwerkingen ontstaan die soms tijdelijk zijn. Sommige bijwerkingen kunnen we behandelen met medicatie. lees meer

Bijwerkingen

Door de bestralingen kunnen bijwerkingen ontstaan die soms tijdelijk zijn. Sommige bijwerkingen kunnen we behandelen met medicatie. Het is afhankelijk van welk deel van uw lichaam we bestralen welke bijwerkingen u krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen:
 • Vermoeidheidsklachten: neem voldoende rust en pas uw dagelijkse werkzaamheden aan.
 • Huidirritatie: uw huid kan wat rood of droog en gevoelig worden. We adviseren om tijdens de behandeling en enkele maanden daarna niet in de zon te gaan met het behandelde gebied. Als het nodig is, schrijft de verpleegkundige of arts crème voor om klachten te verzachten.
 • Haaruitval: dit kan optreden in de bestraalde gebieden: bijvoorbeeld uw oksel of hals.
 • Bij bestraling van de keel en hals kan het slijmvlies geïrriteerd raken en kan slikken pijnlijk zijn. U krijgt dan voedingsadviezen en al het nodig  is pijnstillers. Daarnaast kan het zijn dat u minder speeksel aanmaakt en dat uw smaak tijdelijk verdwijnt.
 • Bij bestraling van de borstholte kan het slijmvlies van de slokdarm geïrriteerd raken waardoor u moeite hebt voedsel door te slikken. Soms krijgt u ook last van kortademigheid. Dit kan ook pas enkele maanden na de laatste bestralingsbehandeling voorkomen. Meld dit altijd aan uw arts.
 • Bij bestraling van de buik kunt u misselijk worden of u moet overgeven. Ook kunt u vaker moeten ontlasten en kan uw ontlasting anders van vorm zijn.  

Bijwerkingen op langere termijn

Soms ontstaan pas jaren na de bestraling klachten die samenhangen met de bestralingsbehandeling. Dit komt dan omdat tijdens de bestraling soms ook gezond weefsel beschadigd raakt. U kunt denken aan klachten als:
 • verminderde algehele conditie
 • verminderde schildklierfunctie
 • verhoogd risico op hart- en vaatziekten
 • verhoogd risico op nog een kwaadaardige tumor
We kunnen niet goed voorspellen of u last krijgt van deze bijwerkingen.

 

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53
 • Medewerkers
 • Intranet