Voorbereiding

Uw medische conditie

U heeft digitale voorlichting gehad en/of u bent op de pré-sedatie poli van het Endoscopie Centrum geweest. Daar zijn onderstaande vragen aan bod gekomen. Beantwoordt u één of meerdere van onderstaande vragen met ja en dit is niet besproken, neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u één van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom®) of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®), Grepid®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®), warfarine, prasugrel (Efiënt®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)?
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Heeft u de dagen voor het onderzoek koorts of griep, of heeft u in de afgelopen 6 weken voor het onderzoek een longontsteking gehad of bent u hier nog van aan het herstellen, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan het Endoscopie Centrum? Het kan zijn dat we uw behandeling moeten verplaatsten totdat u volledig hersteld bent.

Overige bloedverdunners

 • De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken.

Nuchter zijn

Twee dagen voor het onderzoek mag u alleen vloeibare voeding, zoals vla, yoghurt, heldere bouillon of soep zonder stukjes.
De  ochtend van het onderzoek mag u niet eten en drinken. U mag tot 6 uur voor het onderzoek nog helder drinken. Onder heldere vloeistoffen verstaan we: water, limonade, frisdrank zonder koolzuur, ontvette bouillon (zonder groenten, vlees, vermicelli), heldere vruchtensappen zonder vruchtvlees, koffie en thee zonder melk (koffie beperken tot max. 2 kopjes) en heldere isotone sportdranken.

Zwangerschap

Soms gebruikt de arts röntgendoorlichting voor de oprekking. In verband met straling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Neem contact op met uw behandelend arts als u zwanger bent. Hij of zij overlegt dan met u of het onderzoek moet doorgaan.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur voor de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben wij genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en naar onze afdeling te lopen. Bel tijdig als u verhinderd bent. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Patiëntenzorg Behandelingen Pneumodilatatie van de slokdarm

Wat is een pneumodilatatie?

Een pneumodilatatie van de slokdarm is het oprekken van de onderste sluitspier van uw slokdarm met een met lucht gevulde ballon. Dit is nodig als deze sluitspier vernauwd of verkrampt is (achalasie).

Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Voorbereiding

Twee dagen voor het onderzoek mag u alleen vloeibare voeding. De ochtend van het onderzoek mag u niet eten en drinken.  Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 


Het onderzoek

Eerst bepaalt de arts de plaats van de sluitspier. Dit gebeurt met een gastroscopie en röntgendoorlichting. Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenzijde van uw maag met een gastroscoop. In overleg met uw arts kunt u een roesje krijgen tijdens de scopie. Dit is een kalmeringsmiddel. lees meer

Het onderzoek

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte en neemt een checklist met u door. Eerst bepaalt de arts de plaats van de sluitspier. Dit gebeurt met een gastroscopie  en röntgendoorlichting. Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenzijde van uw maag met een gastroscoop. Dit is een buigzame slang met een doorsnee van ongeveer 1 centimeter. Aan het eind zit een lamp en/of videochip. De beelden zijn op een televisiescherm te zien. U krijgt een mondstukje in om de scoop te beschermen. Als u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze uit te doen voor de behandeling. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.
De arts brengt de slang via uw mond in uw slokdarm en maag. Dit veroorzaakt soms wat benauwdheid. U kunt tijdens het onderzoek gewoon ademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas (CO2) in de maag om een beter zicht te krijgen. Hierdoor ontstaat vaak een opgezet gevoel in uw bovenbuik. Ook kan de arts via dezelfde slang vocht uit uw slokdarm of maag wegzuigen. Daarna brengt hij of zij de ballon op de juiste plaats in uw slokdarm. De ligging controleren we met behulp van röntgendoorlichting. Na het oprekken van de sluitspier beoordelen we het effect met de gastroscoop.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.


Na het onderzoek

Na de behandeling blijft u nog ongeveer 1 uur ter observatie op het Endoscopie Centrum. Soms kan er een medische reden zijn om u af te raden naar huis te gaan. We plaatsen u dan over naar de verpleegafdeling voor verdere controle. Neem daarom spullen mee (kleding, toiletspullen, medicijnen).

lees meer

Na het onderzoek

 • Als u dit onderzoek voor de eerste keer krijgt, nemen we u na afloop een nacht op ter observatie. U moet dan de volgende dag om 09.00 uur opgehaald worden. Als het een vervolgbehandeling is mag u na het onderzoek naar huis.
 • Als u een roesje heeft gehad, gaat u na het onderzoek naar de zorgruimte. U blijft in de zorgruimte tot u goed wakker bent. Hierna gaat u naar de verpleegafdeling of kunt u naar huis. Dit zal een half uur tot 1 uur na het onderzoek zijn.. Omdat het middel ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten.
 • Een half uur na het onderzoek kunt u weer beginnen met gladde vloeibare voeding. De volgende dag mag u weer vast voedsel nemen. Dit zal ook met u besproken worden voordat u naar huis gaat.

Complicaties

 •  Bij een pneumodilatatie is het belangrijkste risico het ontstaan van een gat in uw slokdarmwand (perforatie). De kans hierop is heel klein.
 • Ook kan er een bloeding ontstaan. De kans hierop is 1 tot 2 procent.
 • Ongeveer 5 procent van de patiënten heeft na de pneumodilatatie pijn achter het borstbeen. Deze pijn verdwijnt meestal binnen 1 tot 3 dagen.

Contact opnemen

Neem contact op als u klachten krijgt. 

U kunt maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts. 
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. lees meer

Weten­schappelijk onderzoek

Het Radboudumc is een academisch ziekenhuis. Naast patiëntenzorg wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het is mogelijk dat hiervoor uw medewerking wordt gevraagd. Er kan bijvoorbeeld uw toestemming worden gevraagd voor het nemen van enkele extra hapjes uit het slijmvlies. U heeft vanzelfsprekend het recht hiervan af te zien. Dit heeft nooit invloed op uw behandeling of op de verhouding met uw behandelend arts.
 • Medewerkers
 • Intranet