Patiëntenzorg Behandelingen Schildklier verwijderen

Over schildklierverwijdering

Soms is het nodig om uw schildklier te verwijderen. Voor de operatie bepalen we of we de schildklier helemaal of gedeeltelijk verwijderen. lees meer

Over schildklierverwijdering

Soms is het nodig om uw schildklier te verwijderen. Bijvoorbeeld als u een verdachte schildklierknobbel hebt, een hinderlijk struma (schildkliervergroting) of Graves hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier). Voor de operatie bepalen we of we de schildklier helemaal of gedeeltelijk verwijderen.


Verloop van de operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt minstens anderhalf uur. lees meer

Verloop van de operatie

Een chirurg of KNO-arts voert de schildklieroperatie uit. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt minstens anderhalf uur. Als u schildklierkanker hebt en er zijn uitzaaiingen, dan verwijdert de arts (meestal aan één kant) ook de lymfeklieren in de hals. De patholoog onderzoekt in welke lymfeklieren tumorweefsel aanwezig is. De uitslag van dit onderzoek krijgt u binnen ongeveer twee weken.

Risico's

Vóór de verwijdering van uw schildklier bespreekt de chirurg of KNO-arts de risico’s van de operatie met u:
  • Beschadiging stembandzenuwen
    De stembandzenuwen lopen vlak naast de schildklier. Raken deze beschadigd, dan hebt u soms (tijdelijk) last van heesheid.
  • Beschadiging bijschildkliertjes
    De bijschildkliertjes liggen aan beide kanten van uw schildklier. Ze regelen de balans van calcium in uw lichaam. Als de bijschildkliertjes beschadigd raken, hebt u soms een laag calciumgehalte in uw bloed. Dit merkt u door tintelingen en kramp in uw handen. Meestal zijn deze klachten voorbijgaand en behandelbaar met medicijnen.

Na de operatie

Na de operatie moet u op controle. Er zijn ook enkele gevolgen van de schildklierverwijdering. lees meer

Na de operatie

Controle

De poliklinische controle vindt plaats bij de chirurg of KNO-arts en de internist-endocrinoloog. Soms moet u na de operatie bij de KNO-arts uw stembanden laten controleren. 

Gevolgen van de schildklierverwijdering

Als uw schildklier volledig verwijderd is, maakt uw lichaam zelf geen schildklierhormoon meer aan. U moet voortaan schildklierhormonen in tabletvorm slikken. De tabletten voorkomen een trage stofwisseling en de verschijnselen ervan, zoals het koud hebben, vermoeidheid, gewichtstoename en verstopte darmen. Het kan enige tijd duren voordat duidelijk is wat voor u de juiste hoeveelheid schildklierhormoon is.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet