Contact opnemen

Krijgt u thuis plotseling meer pijn krijgt die in rust niet verdwijnt of ontstaat er een zwelling in het operatiegebied?  U kunt dan contact opnemen met de verpleegafdeling Orthopedie. De verpleegkundige of arts kan u dan vertellen wat u aan de klachten kunt doen. U kunt de eerste 48 uur na ontslag contact opnemen met de verpleegafdeling, tijdens kantooruren op telefoonnummer: (024) 361 44 90. Na 48 uur kunt u bellen naar de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer (024) 361 44 71 keuzemenu 2, bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur.
 
Patientenzorg Behandelingen Schouderoperatie (cuff-repair)

Over een schouderbeschadiging

Een groep van 4 spieren (rotatoren) zorgt voor de beweging in uw schoudergewricht. Deze spieren liggen als een soort manchet (cuff) om de kom in uw schouderblad en de kop van uw bovenarm. lees meer

Over een schouderbeschadiging

Een groep van 4 spieren (rotatoren) zorgt voor de beweging in uw schoudergewricht. Deze spieren liggen als een soort manchet (cuff) om de kom in uw schouderblad en de kop van uw bovenarm. De spieren monden uit in pezen, waarvan de uiteinden aan uw bovenarm vastzitten. Om uw bovenarm soepel te laten bewegen functioneren slijmbeurzen rondom de pezen als stootkussen. Normaal glijden de pezen gladjes tussen het schouderdak en uw bovenarm. Als u de rotatorspieren aanspant kan uw schouder verschillende kanten op bewegen.

Beschadiging

Een scheurtje in de manchet van uw schouder ontstaat vaak door een val of ongeval waarbij uw arm in strekstand staat. Hierdoor krijgt de manchet een te grote spanning en scheurt (een deel van) een pees af. Het kan ook zijn dat de scheur zonder duidelijke oorzaak ontstaat.

Contact

Afdeling Orthopedie

(024) 361 44 71

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft. lees meer

De operatie

Bij een schouderoperatie repareren we de scheur in uw schouderspier(en) door de pees weer vast te hechten aan de bovenarm. lees meer

De operatie

Bij een schouderoperatie repareren we de scheur in uw schouderspier(en) door de pees weer vast te hechten aan de bovenarm. Aan de zijkant van de schouder wordt een snee van zes tot acht centimeter gemaakt. Ook maken we extra ruimte onder het schouderblad door een plakje bot te verwijderen. De ingreep duurt een half uur tot anderhalf uur. We noemen deze operatie cuff-repair, omdat we het manchet (cuff) herstellen dat door de vier rotatorspieren gevormd wordt om de kom in het schouderblad en de kop van de bovenarm.


Na de behandeling

Na de operatie heeft u een verband op de wond en zit uw arm in een immobilizer. Door de operatie kan de schouder pijnlijk en gezwollen zijn. lees meer

Na de behandeling

Na de operatie heeft u een verband op de wond en zit uw arm in een immobilizer. Dit is een soort draagband die we met een band om uw taille bevestigent. Hiermee voorkomt u dat u bewegingen maakt die het gehechte kapsel weer laten scheuren. Door de operatie kan de schouder pijnlijk en gezwollen zijn. Zowel in rust als bij oefeningen proberen de arts en verpleegkundigen u voldoende pijnstilling te geven. Als de wond niet lekt, kunt u na drie of vier dagen weer douchen. De verpleegkundige helpt u bij het verwijderen en weer plaatsen van de immobilizer en leert u hoe u dit thuis zelf kunt doen.

Instructies immobilizer

  1. Breng uw geopereerde arm in de opening van het buisverband. Trek het verband omhoog totdat uw vingertoppen zichtbaar zijn aan het einde van het manchet. Pak nu uw pols vast en trek de bandage over uw voorzichtig gestrekte arm omhoog tot aan het schoudergewricht. Breng de bandage over uw schouder en achter uw nek weer naar voren.
  2. Buig uw geopereerde arm nu 90 graden. Breng de bandage eerst naar beneden, onder uw pols door en dan weer naar boven. Bevestig de bandage met klittenband.
  3. Sla de band die aan de manchet bevestigd is om uw rug heen. Draai de band onderaan uw bovenarm van binnen naar buiten om uw arm.
  4. Nu kunt u deze band op uw rug op zichzelf bevestigen met klittenband.

Oefeningen

U krijgt van de fysiotherapeut passieve oefeningen en legt hij uit hoe u uw hand, pols en elleboog soepel kunt houden zonder dat dit schadelijk is voor uw schouder. lees meer

Oefeningen

Het duurt vier tot zes weken voordat de pees weer is vastgegroeid. Tot die tijd mag u geen actieve bewegingen met de schouder maken. Wel krijgt u van de fysiotherapeut passieve oefeningen en legt hij uit hoe u uw hand, pols en elleboog soepel kunt houden zonder dat dit schadelijk is voor uw schouder. De fysiotherapeut overlegt met u welke fysiotherapeut u in de thuissituatie kunt bezoeken. Ongeveer drie weken na de operatie kunt u onder begeleiding van deze fysiotherapeut actievere oefeningen met uw schouder gaan doen. Spierversterkende oefeningen mag u pas na acht weken starten. Wanneer u weer kunt gaan werken kunt u het beste overleggen met de arts.
 

Contact opnemen

Krijgt u thuis plotseling meer pijn krijgt die in rust niet verdwijnt of ontstaat er een zwelling in het operatiegebied? U kunt dan contact opnemen met de verpleegafdeling Orthopedie. lees meer


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 611

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet