Ongemakken en complicaties na de behandeling

Mogelijke ongemakken

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt, is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen). Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na twee dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg. De dag van de ingreep en de dag erna kan er nog wat bloed uit uw neus of mond komen. Dit is normaal en houdt vanzelf op. Soms geeft de chirurg u een recept mee voor een antibioticum en/of neusdruppels. Tien dagen na de behandeling kunnen de hechtingen worden verwijderd. Hiervoor maakt u een afspraak.

Mogelijke complicaties

Een enkele keer verloopt de genezing van de wond niet zoals het hoort. Het is verstandig contact op te nemen met de polikliniek MKA als:
  • U koorts krijgt boven 39˚C (een beetje verhoging is normaal).
  • Na vier of vijf dagen de pijn of zwelling niet afneemt maar juist erger wordt.
  • U een toenemend vol gevoel onder de ogen of een drukkend gevoel in de wang krijgt.
  • Er viezigheid uit de neus komt.
  • U merkt dat er lucht of vloeistof van de mond in de neus komt.
  • U vragen heeft of zich ongerust maakt.
Patiëntenzorg Behandelingen Sluiten open verbinding tussen mondholte en neusbijholte (antrum perforatie)

Over de behandeling

Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest uit uw bovenkaak kan een verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte. Er kunnen dan bacteriën uit uw mond in uw neusbijholte terecht komen, waardoor een ontsteking van de neusbijholte kan ontstaan. lees meer

Over de behandeling

Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest uit uw bovenkaak kan een verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte. Er kunnen dan bacteriën uit uw mond in uw neusbijholte terecht komen, waardoor een ontsteking van de neusbijholte kan ontstaan. Om dit te voorkomen, sluiten we de opening in uw bovenkaak. Wanneer u hiervoor een afspraak hebt, is het goed om te weten wat u kunt verwachten tijdens en na deze behandeling en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Contact Neem contact op

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie

Algemene informatie en afspraken voor controlebezoek
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 38 01

Informatie en afspraken voor poliklinische behandeling
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 37 83

De operatie

De MKA-chirurg snijdt een stukje van het tandvlees los, legt dit over de over de opening heen en hecht het daar vast. De wond is na ongeveer tien dagen dichtgegroeid. U wordt voor deze operatie plaatselijk verdoofd.

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum).

lees meer

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). 

Wat is lokale verdoving bij de MKA-chirurg?

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). Een verdoving zorgt ervoor dat u geen pijn voelt tijdens de behandeling. 

Na hoeveel tijd is een verdoving uitgewerkt?

De verdoving werkt nog enkele tijd na de behandeling door. In het begin zal uw mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos zijn. U heeft dan geen controle over de spieren in uw mond. Hierdoor kan uw mond soms wat scheef hangen. Probeer niet in uw tandvlees te bijten en pas op met warme dranken. Doordat u geen pijn voelt, kunt u zichzelf verwonden. Uw tong en lippen kunnen dik aanvoelen en tintelen. Meestal is een verdoving na ongeveer één tot enkele uren uitgewerkt. De verdoving zwakt langzaam af, waardoor u steeds meer gevoel terugkrijgt. In het begin kan dit aanvoelen als kleine naaldjes of prikjes. 

Heeft een verdoving bijwerkingen?

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden. Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor:

  • Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie
  • Een bloeduitstorting op de plek van de injectie
  • Benauwdheid
  • Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren
  • Rode vlekken op de huid

In enkele zeldzame gevallen treedt er een infectie of allergische reactie op na het toedienen van de injectie. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk een arts. 


Ongemakken en complicaties na de behandeling

Wanneer de verdoving uitgewerkt raakt, is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om een uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen). lees meer

Verzorging na de behandeling

Voor het goed en snel genezen van de wond en het netjes dichtgroeien van de opening in uw bovenkaak, is het belangrijk dat u met een aantal dingen rekening houdt. lees meer

Verzorging na de behandeling

Voor het goed en snel genezen van de wond en het netjes dichtgroeien van de opening in uw bovenkaak, is het belangrijk dat u met een aantal dingen rekening houdt.

Voorkom luchtdrukverschillen

Zolang de operatiewond nog niet is genezen, is het erg belangrijk dat er geen groot luchtdrukverschil tussen mond en neus ontstaat. U kunt dit voorkomen door de eerste tien dagen na de behandeling:

  • uw neus niet te snuiten
  • als u moet niezen, uw mond zo wijd mogelijk open te houden
  • geen blaasinstrument te bespelen
  • te voorkomen dat u kou vat en neusverkouden wordt
  • zo nodig uw neus open te houden met een neusspray of met stoom
  • niet te roken
  • niet te zuigen (bijvoorbeeld geen limonade te drinken met een rietje)
  • geen zware dingen te tillen
  • niet te bukken
  • niet te duiken

Tandenpoetsen

  • In verband met een eventuele nabloeding is het verstandig de dag van de ingreep de mond niet te spoelen. U kunt wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond en hechtdraadjes.
  • Vanaf de dag ná de ingreep kunt u ook de wond voorzichtig schoonborstelen. Wij raden u daarbij aan een zachte, niet-elektrische tandenborstel te gebruiken.

Als u last heeft van de behandeling kunt u de eerste dagen het beste zacht voedsel eten. Geleidelijk kunt u dan weer op uw normale voeding over gaan. Ook raden we u aan om in de uren na de behandeling geen hete dranken of warm voedsel te nuttigen. Door de verdoving kunt u namelijk, zonder dat u het merkt, uw mond verbranden of op uw lip of tong bijten.

Risico’s

Roken en alcohol drinken vertragen de wondgenezing. Het is dus beter om dit de eerste dagen na de behandeling niet te doen. Ook kunt u tot drie dagen na de behandeling beter niet in de zon of in een hete omgeving gaan zitten. De kans dat de zwelling toeneemt is dan namelijk groot.


MKA Tandheelkunde

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308 - wachtkamer A

bekijk route

MKA Tandheelkunde

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308 - wachtkamer A

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond, kaak en aangezicht. Wij behandelen zowel poliklinisch (dagbehandeling) als klinisch (met opname).

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet