Patiëntenzorg Behandelingen Spalken van een losgeraakte tand

Over de operatie

De MKA-chirurg maakt uw losgeraakte tand met een spalk vast aan de niet beschadigde buurtanden. De losgeraakte tand blijft zo stevig op zijn plaats en groeit weer vast. In de meeste gevallen zit de tand na zes weken goed vast. Dan kan de spalk worden verwijderd.

Contact Neem contact op

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie

Algemene informatie en afspraken voor controlebezoek
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 38 01

Informatie en afspraken voor poliklinische behandeling
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 37 83

Aansprakelijk­heid en verzekering

Is iemand anders verantwoordelijk voor het in eerste instantie losraken van uw tand? Dan is het verstandig de verzekering van die persoon alvast in te lichten over dit mogelijke gevolg van het ongeval op langere termijn. De ‘tegenpartij’ kan namelijk financieel aansprakelijk worden gesteld.

Verzorging na de behandeling

Het is belangrijk dat uw gespalkte tand en de wond snel en goed helen. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Houd daarom na de ingreep met een aantal dingen rekening. lees meer

Verzorging na de behandeling

Het is belangrijk dat uw gespalkte tand en de wond snel en goed helen. Ook wilt u niet meer last van de behandeling dan nodig is. Houd daarom na de ingreep met een aantal dingen rekening.

Tandenpoetsen

Het is belangrijk dat u uw tanden en kiezen na de behandeling goed schoonhoudt. Door de spalk blijven er namelijk gemakkelijk voedselresten zitten. Als de mond schoon is bestaat er minder kans dat de tand alsnog door een ontsteking verloren gaat. Het is verstandig om minstens vier keer per dag uw tanden, uw tandvlees, en de spalk te poetsen. Gebruik daarvoor een fluoridehoudende tandpasta zonder sodium-lauriersulfaten. Probeer bij het poetsen de tandenborstel tussen alle openingen en draden door te ‘persen’. Na het spalken kan het poetsen van uw tanden nog even pijnlijk zijn. Wij adviseren u daarom om een kleine en zachte tandenborstel te gebruiken.

Spoelen

Naast grondig poetsen is het belangrijk dat u uw mond tweemaal per dag spoelt met een mondspoelmiddel. U krijgt hiervoor een recept mee. Het is verstandig om gedurende een half uur na het spoelen niets te eten en te drinken, zodat het spoelmiddel de kans krijgt zijn werk te doen. Door het spoelen kan een donkere aanslag op de tanden verschijnen. Deze is niet blijvend en kunt u gemakkelijk verwijderen zodra de tand weer is vastgegroeid.

Controle gespalkte tand

Na het plaatsen van de spalk controleren we regelmatig of de tand goed vastgroeit. We letten er bij de controles ook op of de zenuw in de tand niet afsterft. De tand kleurt in dat geval donker. Als u zelf merkt dat uw tand verkleurt, neem dan contact op met uw tandarts. Deze kan de tand van binnen schoonmaken (een wortelkanaalbehandeling), waardoor er minder kans is op infectie en het verder verkleuren van de tand.


Complicaties na de behandeling

We werken voorzichtig en precies. Toch kan het spalken van een losgeraakte tand in een enkel geval meer ongemak geven dan verwacht. Het is goed om te weten welke complicaties kunnen optreden en wat u in zo’n geval kunt doen. lees meer

Complicaties na de behandeling

We werken voorzichtig en precies. Toch kan het spalken van een losgeraakte tand in een enkel geval meer ongemak geven dan verwacht. Het is goed om te weten welke complicaties kunnen optreden en wat u in zo’n geval kunt doen.

Contact opnemen

Een enkele keer verloopt de genezing van de wond en/of de tand niet zoals het hoort. Neem contact op met de polikliniek MKA als:

  • de pijn of zwelling na vier of vijf dagen niet afneemt maar juist erger wordt
  • de tand donkerder lijkt te worden
  • u vragen heeft of zich ongerust maakt

Tand raakt opnieuw los

Het is mogelijk dat de wortel van de losgeraakte tand enige maanden na de ingreep toch wordt aangetast of gaat oplossen. Het kan dan twee tot vier jaar duren voordat de wortel helemaal is opgelost en de tand uitvalt. De tand moet dan worden vervangen door een kunsttand.


MKA Tandheelkunde

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308 - wachtkamer A

bekijk route

MKA Tandheelkunde

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308 - wachtkamer A
  • Medewerkers
  • Intranet