Patiëntenzorg Behandelingen Laseren (EVLT) van spataderen

Wat is EVLT?

De behandeling met laser(licht)energie wordt ook wel EVLT (EndoVasculaire Laser Treatment) genoemd. Bij EVLT wordt de spatader van binnenuit met laser-energie dicht gebrand. Dit gebeurt onder lokale verdoving met meerdere verdovingsprikjes.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Voorbereiding

Op de dag van de behandeling mag u uw benen niet insmeren met crème of bodylotion. Zorg voor vervoer naar huis. lees meer

Voorbereiding

  • Op de dag van de behandeling mag u uw benen niet insmeren met crème of bodylotion. De arts markeert het behandeltraject namelijk met een stiftpen.
  • Neemt u voor na de behandeling een gemakkelijk zittende broek mee.
  • Als u voor de tweede laserbehandeling komt, kunt u uw elastische kous van de vorige behandeling meenemen.
  • Zorg voor vervoer naar huis.

De behandeling

In de behandelruimte tekent de arts uw been met behulp van een echoapparaat af. U krijgt een klein sneetje (2 mm) in uw huid ter hoogte de aanprikplaats voor de laser. Vanuit daar wordt een slangetje in de spatader geleid. lees meer

De behandeling

Meldt u zich eerst aan bij een van de aanmeldzuilen bij de hoofdingang, gebouw A oost. Daarna volgt u route 682 op de 2e verdieping via de lift of het trappenhuis. U checkt in bij de aanmeldzuil en ontvangt een ticket met persoonlijke code. 
Neemt u plaats in de wachtkamer. Zodra uw oproepcode met het kamernummer op het informatiescherm verschijnt, kunt u naar de kamer toe lopen. 

De verpleegkundige neemt u mee naar de kleedkamer, waar u zich kan omkleden. U krijgt plastic slofjes om de voeten en mag daarna doorlopen naar de behandelkamer.

U kunt zich in de kleedruimte omkleden.In de behandelkamer tekent de arts uw been met behulp van een echoapparaat af. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel. Uw been wordt vervolgens gedesinfecteerd en afgeplakt met een steriel laken. Tijdens de behandeling volgen een aantal verdovingsprikjes. U krijgt een klein sneetje (2 mm) in uw huid ter hoogte de aanprikplaats voor de laser. Vanuit de aanprikplaats wordt een slangetje in de spatader geleid. Dit kleine slangetje levert laser(licht) aan de wand van het bloedvat (de spatader). De wand van het bloedvat wordt verhit, waardoor de ader dichtschroeit. Als de spatader na de laserbehandeling dicht zit, stroomt uw bloed via andere, gezonde aderen en nemen uw klachten af. Meestal wordt 1 been per keer behandeld. Na het laseren verbindt de verpleegkundige uw been met een drukverband en krijgt u een elastische kous aangemeten.

De behandeling duur ongeveer 90 minuten.


Na de behandeling

U krijgt van de arts en verpleegkundige duidelijke informatie en instructie en een nazorgformulier voor thuis mee. Na de behandeling blijft u een halfuur in de nazorgruimte zitten en legt u uw been hoog. lees meer

Na de behandeling

U krijgt van de arts en verpleegkundige duidelijke informatie en instructie en een nazorgformulier voor thuis mee. Na de behandeling brengt de verpleegkundige u naar onze nazorgruimte. Om een mogelijke nabloeding te voorkomen, blijft u een halfuur zitten en legt u uw been hoog. Controleer voor vertrek op het toilet of het verband om het been nog droog is. Daarna kunt u zonder u af te melden naar huis.

Complicaties

Complicaties komen bij deze behandeling zelden voor. Soms ontstaan na de behandeling blauwe plekken en kunt u een soort streng voelen in het behandelde gebied. Het duurt een aantal weken voordat dit wegtrekt. U kunt ook last van pijn krijgen. U kunt dan tot 3 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol nemen. Liever geen andere pijnstillers (zoals ibuprofen of naproxen), omdat deze de kans op een nabloeding vergroten. Bij een nabloeding, ontsteking, koorts of last van rillingen, neemt dan u contact met ons op: (024) 361 32 80. Bereikbaar ma t/m vr tussen 08.00 – 17.00 uur. Bij spoed, in de avond, weekend of op feestdagen, volgt u het keuzemenu.  

Controle

6 tot 8 weken na de behandeling komt u op de polikliniek voor controle.


Naar uw afspraak poliklinische ingrepen Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A (oost)
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak poliklinische ingrepen Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A (oost), Verdieping 2 en volg route 682

Spataderen

Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders. Aders zijn bloedvaten voor het afvoeren van het bloed. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet