Patientenzorg Behandelingen Standcorrectie bij kinderen

Wat is een standafwijking bij kinderen?

Door bepaalde omstandigheden kan een been scheef groeien. X-benen en O-benen zijn de meest voorkomende afwijkingen.

lees meer

Wat is een standafwijking bij kinderen?

Bij een normale groei zijn de benen even lang en zijn ze recht vanaf de heupen tot aan de enkels. Door omstandigheden (bijvoorbeeld een erfelijke aandoening, infectie of verwonding) kan een been scheef groeien. De meest voorkomende afwijkingen zijn X-benen (ook wel valgus genoemd) en O-benen (ook wel varus genoemd). Als hier sprake van is, dan ontstaan er vaak klachten rondom de knieën. In sommige gevallen wordt een kind daardoor beperkt in het lopen of rennen.
 

Contact

Polikliniek Orthopedie

(024) 361 44 71

8-plate

In overleg met uw kinderorthopeed heeft u besloten om een 8-plate te plaatsen over één zijde van de groeischijf van uw kind.

lees meer

8-plate

Aan de uiteinden van de meeste botten bevinden zich groeischijven. In deze groeischijven zitten kraakbeencellen. Deze cellen vermeerderen zich en veranderen uiteindelijk in botcellen. Op deze manier groeit het bot beetje bij beetje.
In overleg met uw kinderorthopeed heeft u besloten om een 8-plate te plaatsen over één zijde van de groeischijf van uw kind. Een 8-plate, of het acht-plaatje, zorgt ervoor dat de groeischijf tijdelijk stopt met groeien terwijl de tegenoverliggende groeischijf wel normaal blijft groeien (zogenaamde “gestuurde groei”). Hierdoor wordt geleidelijk de standafwijking gecorrigeerd. Als de stand voldoende gecorrigeerd is, kunnen we de 8-plates onder narcose weer verwijderen.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 20 minuten per plaatje.

lees meer

De operatie

Voordat de operatie plaats kan vinden, heeft uw kind eerst een afspraak bij de anesthesist. Deze arts checkt de gezondheidstoestand van uw kind. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 20 minuten per plaatje. De orthopeed maakt een 3-4 cm lange snede in de huid, ter hoogte van de groeischijf van het bot dat gecorrigeerd moet worden.
De 8-plate wordt met twee kleine titanium schroeven aan het bot vastgezet. Bij X-benen is dit aan de binnenzijde van de knie, bij O-benen aan de buitenzijde. Meerdere correcties kunnen aangepakt worden door meerdere plaatjes aan te brengen tijdens één operatie.
 

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Na de operatie

Uw kind mag na de operatie lopen zolang het niet te veel pijn doet (op geleide van de pijn). De kans op complicaties na een operatie is heel klein.

lees meer

Na de operatie

Uw kind mag na de operatie lopen zolang het niet te veel pijn doet (op geleide van de pijn). Eventueel kan hij of zij gebruik maken van krukken. Fysiotherapie is over het algemeen niet nodig. We raden aan om zoveel mogelijk de dagelijkse activiteiten te hervatten. Sporten kan meestal na 3 weken weer.
De correctie gebeurt geleidelijk, meestal in een periode van een paar maanden tot een jaar. Ter controle maken we verschillende afspraken bij de kinderorthopeed. Als de stand voldoende is gecorrigeerd, verwijderen we de 8-plates weer onder narcose.

Complicaties

De kans op complicaties na een operatie is heel klein. In een enkel geval kan een nabloeding optreden of een wondinfectie ontstaan. De artsen en de verpleegkundigen letten hier goed op. Bij enige twijfel zullen zij er alles aan doen om de situatie weer te herstellen en te verbeteren. In erg zeldzame gevallen is een tweede operatie nodig.

 

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet