Patientenzorg Behandelingen Standscorrectie knie

Over de operatie

Bij gevallen waarbij arthrose min of meer beperkt is tot één kant van het kniegewricht levert een correctie van de afwijkende stand goede resultaten op.

lees meer

Over de operatie

Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen, het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen. Bij arthrose is de kraakbeenlaag die het gewricht bedekt aangetast waardoor het onderliggende bot gedeeltelijk bloot is komen te liggen. De kraakbeenlaag kan op den duur geheel verdwijnen. In de knie bestaat de aandoening vaak aan één kant (de binnen- of buitenkant) van het gewricht. Door botverlies aan die kant gaat de knie naar de andere kant uitwijken, zodat op deze manier een X-knie of een O-knie ontstaat.

Pijnklachten

Arthrose wordt ook wel een beschadigde of versleten knie genoemd. Hierbij treedt pijn meestal op bij (trap)lopen en lang staan. Startpijn en nachtpijn komen veel voor. Deze pijn komt na een periode van rust. De knie lijkt dan vast te zitten en de pijn neemt pas weer wat af na een tijd bewegen. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. Wetenschappelijk onderzoek en lange ervaring heeft aangetoond dat bij gevallen waarbij de arthrose min of meer beperkt is tot een kant van het kniegewricht, een correctie van de afwijkende stand goede resultaten oplevert. Het inbrengen van een kunstknie kan hierdoor uitgesteld of zelfs vermeden worden.
Deze standscorrectie noemen we ook wel tibiakop-osteotomie.

Behandeling open-wig operatie

Bij een open wigcorrectie wordt er een inkeping in het bot gemaakt waarin een stukje kunstbot wordt gezet.

lees meer

Behandeling open-wig operatie

Bij een open wigcorrectie wordt er een inkeping in het bot gemaakt waarin een stukje kunstbot wordt gezet. Dit kunstbot zal in de loop van de tijd volledig worden omgebouwd tot eigen bot. Ook hier wordt de ‘breuk’ met een plaatje en schroeven vastgezet. De orthopeed bespreekt van tevoren welke procedure op u van toepassing is. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur.
 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Mogelijke complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:

 • Infectie
 • Botstukken die niet aan elkaar groeien
 • Trombose
 • Zenuwschade
 • Last blijven houden
Lees meer

Mogelijke complicaties

Ondanks alle zorg die we besteden aan de operatie, kunnen er soms toch nog complicaties optreden zoals:
 • Infectie: hierdoor bestaat de kans dat de genezing langer duurt (kans van ± 1-2%).
 • De botstukken groeien niet aan elkaar (non-union) waardoor een tweede operatie nodig is (kans van 1-2%).
 • Trombose: er bestaat een risico op een afsluiting van een bloedvat met een bloedprop. U krijgt in het ziekenhuis medicijnen om trombose te voorkomen.
 • Zenuwschade: doofheid rondom het litteken of uitval van de voetheffers (kans < 1%).
 • Er bestaat een kans op het houden van last van de plaat. Deze kan dan na 1 jaar alsnog verwijderd worden met een operatie. 


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Poliplein C0
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725 (Poliplein C0)

Nabehandeling en resultaat

Na de operatie blijft u drie tot vier dagen in het ziekenhuis. Na een dag rust start u met lopen.

lees meer

Nabehandeling en resultaat

Na de operatie blijft u drie tot vier dagen in het ziekenhuis. Na een dag rust start u met lopen. De eerste zes weken na de operatie mag u het been slechts minimaal belasten (‘aantippend belasten’) en loopt u met krukken. De fysiotherapeut leert u hoe u met krukken loopt hoe u bijvoorbeeld een trap op en af kunt lopen.

Resultaat

Het resultaat is dat de stand van uw been weer goed is, waardoor de pijn meestal verdwijnt. Het inbrengen van een kunstknie is dan niet nodig of kan ten minste vele jaren uitgesteld worden.

Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een knieschijf uit de kom.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet