Tijdens de behandeling

Het aantal bestralingen is afhankelijk van de locatie van de tumor in de long. Tijdens de behandeling maken we eerst een scan met het bestralingsapparaat om te controleren of u goed op de bestralingstafel ligt. Als het nodig is, verplaatsen we de bestralingstafel. Het maken van de scan en zorgen dat u in de juiste positie ligt kan even duren. De bestraling zelf duurt enkele minuten. In totaal duurt een behandeling 30 tot 45 minuten. Het is belangrijk dat u daarbij zo stil mogelijk blijft liggen.
Patiëntenzorg Behandelingen Stereotactische bestraling van de long

Bestraling bij longkanker

Afhankelijk van het ziektestadium komen patiënten met longkanker in aanmerking voor een operatie chemotherapie of radiotherapie of een combinatie hiervan.

lees meer

Bestraling bij longkanker

Primaire bestraling

Afhankelijk van het ziektestadium komen patiënten met longkanker in aanmerking voor een operatie chemotherapie of radiotherapie of een combinatie hiervan. Als er geen aanwijzingen zijn voor uitzaaiingen, kunnen we longkanker behandelen met bestraling (primaire radiotherapie) vaak in combinatie met chemotherapie en soms gevolgd door een operatie.

Palliatieve bestraling

Als een kwaadaardige aandoening van longkanker niet meer te genezen is, kan bestraling plaatsvinden gericht op het verminderen van klachten (palliatieve radiotherapie).

Postoperatieve bestraling

Na een operatie voor longkanker of een centrale longtumor kan een aanvullende behandeling met bestraling plaatsvinden als de snijranden van het operatiegebied niet vrij of krap zijn (postoperatieve radiotherapie) of als er klieren aangedaan zijn in het gebied tussen de longen (mediastinum).


Wat is stereotactische bestraling?

Bij stereotactische bestraling kunnen we heel nauwkeurig vanuit verschillende richtingen een paar keer bestralen. Doordat we heel precies bestralen wordt het omliggende weefsel zo veel mogelijk gespaard. lees meer

Wat is stereotactische bestraling?

Met bestraling (radiotherapie) willen we zo veel mogelijk kankercellen vernietigen en daarbij zo veel mogelijk gezonde cellen besparen. We passen deze behandeling toe bij longkanker of uitzaaiingen in de longen. Hiermee willen we de tumor vernietigen of inactief maken.

Stereotactische bestraling

U krijgt bij longkanker stereotactische bestraling. Dit is een speciale vorm van uitwendige radiotherapie waarbij we heel nauwkeurig vanuit verschillende richtingen een paar keer bestralen. Door de hoge precisie komt er veel straling in de tumor en weinig straling in het gezonde weefsel eromheen.

Voor de behandeling

 • Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling.

  lees meer


  CT-scan

  Vóór de behandeling bepalen we met een CT-scan de juiste plaats van de bestraling. Hiervoor is een nieuwe CT-scan nodig, omdat u bij deze scan in dezelfde houding moet liggen als waarin u bestraald gaat worden. De CT-scan vindt plaats op de afdeling Radiotherapie. Na de scan zetten we tattoopuntjes op uw huid. Ze zijn nodig om u tijdens de bestraling steeds weer in de juiste positie te kunnen leggen.


Tijdens de behandeling

Het aantal bestralingen is afhankelijk van de locatie van de tumor in de long. Tijdens de behandeling maken we eerst een scan met het bestralingsapparaat om te controleren of u goed op de bestralingstafel ligt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Om irritatie van uw huid zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat u een aantal adviezen opvolgt. lees meer

Huidverzorging tijdens de bestralings­periode

Door de bestraling kan uw huid geïrriteerd raken. Of u wel of geen huidreactie krijgt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Huidreactie is een vaak voorkomende bijwerking op de behandeling. Huidreacties kunt u niet voorkomen met voorzorgsmaatregelen.
Hieronder vindt u de belangrijkste adviezen. Indien u vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundig consulent op de radiotherapie.

 • Draag makkelijk zittende kleding. Voorkom schurende randen/naden.
 • Het gebruik van milde zeep is toegestaan.
 • U mag normaal douchen en baden.
 • Zwemmen (buiten, chloor) en sauna mag indien de huid geen reactie vertoont.
 • Eigen huidverzorgingsproducten mag u blijven gebruiken, tenzij u irritatie bemerkt.
 • Deodorant (liefst zonder alcohol) is toegestaan.
 • Scheer bij voorkeur elektrisch in het gezicht. Indien nooit wondjes, dan mag het ook met het mes.
 • Lichaamsbeharing in bestraald gebied bij voorkeur niet ontharen.
 • Bij het ontharen niet harsen en geen ontharingscrème gebruiken.
 • Gebruik alleen aftershave voor een gevoelige huid in bestraald gebied.
 • Zorg dat uw huid zo min mogelijk in de zon komt in verband met het risico op hypo- of hyperpigmentatie (huidverkleuringen). Zorg dat u niet verbrandt.
 • Voor advies over zonnebrandcremes zie de adviezen op KWF.nl.
 • Plak geen pleisters in het gebied dat bestraald wordt.
 • Gebruk bij voorkeur geen sterk geparfumeerde producten/haarverf.

Indien een reactie ontstaat van de bestraalde huid, hoeft dit niet altijd pijnlijk te zijn. De huid droog houden is in dat geval een goede optie.

In geval van pijn, jeuk of andere klachten kunt u in overleg met uw verpleegkundig consulent of arts een recept krijgen voor verzachtende crème. Ook kunnen zij u mogelijk andere praktische adviezen geven.

De acute huidreactie ontstaan door bestraling, kan na de behandeling nog toenemen. Zeg het de verpleegkundige als uw huid open gaat na de bestraling.

Gemiddeld duurt het 2-4 weken voordat de huidreactie weer genezen is.


Na de behandeling

Na de bestralingen heeft u na 6 weken een afspraak op de poli. Daarna heeft u na 6 maanden en na 1 jaar een telefonische controle. Overige controles gaan via de longarts of via een andere specialist.

Bijwerkingen

Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal slechts tijdelijk zijn. lees meer

Bijwerkingen

Tijdens de bestralingen kunnen bijwerkingen optreden, die meestal slechts tijdelijk zijn. De meest voorkomende zijn:
 • Slikklachten: als uw slokdarm in het bestralingsgebied ligt, kunt u pijn krijgen bij het slikken.
 • Roodheid van de behandelde huid en jeuk. Ga niet in de zon met de behandelde huid tijdens de hele behandeling en gebruik tot een paar maanden na de behandeling zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • Vermoeidheidsklachten: moeheid verdwijnt sneller als u regelmatig beweegt.
 • Prikkelhoest en/of kortademigheid.
 • Pijnlijke rib: deze pijnklachten ontstaan vaak enkele maanden na de behandeling en kunnen wel een jaar aanhouden. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen.
Als u last krijgt van bijwerkingen, bespreek deze dan met uw behandelend arts. Vaak is er iets aan de klachten te doen. Een zeldzame bijwerking is het ontwikkelen van een bestralingslongontsteking. Deze kan tot 12 maanden na het beëindigen van de bestralingsbehandeling optreden.

Contact

Afdeling Radiotherapie

Bereikbaar ma-vr 8.00-17.00
(024) 361 45 05

Buiten deze tijden alleen:
spoedeisende klachten WEL gerelateerd aan de bestraling
(024) 3611111
contactformulier

Afdeling Radiotherapie

De afdeling Radiotherapie behandelt kanker door middel van bestraling (radiotherapie). Radiotherapie vernietigt kankercellen of remt deze in hun groei.

lees meer

Onze locaties


Radboudumc adres en route

Ingang: Ingang Radiotherapie
Gebouw: G
Verdieping: 0
Route: 875

bekijk route

Radboudumc adres en route

Bezoekadres

Ingang Radiotherapie
Geert Grooteplein 32
6525GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein 32
Ga naar binnen bij: Ingang Radiotherapie
Ga naar Gebouw G, Verdieping 0 en volg route 875

CWZ Nijmegen adres en route

Ingang: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Route: A53

bekijk route

CWZ Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Weg door Jonkerbos 100
6532 SZ Nijmegen

U vindt de afdeling Radiotherapie onder het Spoedplein.

Routebeschrijving

Reis naar Weg door Jonkerbos 100
Ga naar binnen bij: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)
Volg route A53

Team Radiotherapie

 • Medewerkers
 • Intranet