Bijwerkingen

Dexamethason heeft (zeker op de lange termijn) veel bijwerkingen. De bijwerkingen van dexamethason staan vermeld in de bijsluiter. Hieronder bespreken we de belangrijke bijwerkingen.

Maagklachten

Bij maagklachten (zuurbranden of pijn in de maagstreek) tijdens het gebruik van dexamethason kunt u starten met een maagbeschermer (bijvoorbeeld pantoprazol of omeprazol).

Hoge bloedsuikers (veel plassen en drinken)

Dexamethason kan hoge suikers geven in uw bloed. Soms merkt u dat omdat u veel dorst heeft en veel moet plassen. De suikers in uw bloed kunnen soms levensgevaarlijk hoog worden, zonder dat u dat merkt. Daarom is het noodzakelijk het suikergehalte in uw bloed minstens1x  per 2 weken te laten controleren. Dit kan met een vingerprik.

Slapeloosheid

Dexamethason kan slapeloosheid geven. Soms helpt het om de dagdosis in 1x  ’s morgens in te nemen. Overleg dit met uw behandelend arts. Hij kan ook eventueel tijdelijk een slaapmiddel voorschrijven.

Preventie botontkalking

Bij het langdurig gebruik van een hogere dosis dexamethason (>2,25 mg per dag) kan botontkalking optreden. Wij adviseren u om zoveel mogelijk te blijven bewegen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Ontstekingen / infecties

Dexamethason remt uw immuunsysteem. Hierdoor kunnen zeldzame ontstekingen en infecties ontstaan. Zo komt een schimmelinfectie (met candida) in de mondholte regelmatig voor. U heeft dan een wit beslag op uw slijmvliezen. Als ook uw slokdarm  ontstoken is, dan kan deze schimmelinfectie ook hevige pijn geven bij slikken. Deze infectie is over het algemeen goed te behandelen met een orale gel (miconazol of nystatine). Overleg hierover met uw behandelend arts.

Verwardheid (opgewekt en ontremd)

Dexamethason kan psychiatrische klachten veroorzaken. Meestal treedt dit op binnen enkele weken na de start of het verhogen van dexamethason. Een hersentumor zelf kan ook psychiatrische klachten veroorzaken. Het onderscheid is dus niet altijd makkelijk te maken. Door dexamethason zijn mensen vaak opgewekt, druk en ongeremd. Maar ook snel geïrriteerd, chaotisch en rusteloos. Soms komt agressie voor. Bij voorkeur wordt de dexamethason verlaagd. Overleg bij dergelijke klachten in elk geval met uw behandelend arts.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Symptoombehandeling met dexamethason

Hoe werkt dexamethason?

Bij mensen met een hersentumor kan het medicijn dexamethason worden voorgeschreven.

lees meer

Hoe werkt dexamethason?

Dexamethason is een geneesmiddel uit de groep van de corticosteroïden. Een ander geneesmiddel uit deze groep is prednison. Door de hersentumor ontstaat druk binnen de schedel en een ontstekingsreactie. Hierdoor ontstaat vocht in het omringende hersenweefsel, dit noemen we oedeem. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers en verminderen de ontsteking en daardoor het oedeem. De zwelling neemt af en het verdrukte hersenweefsel krijgt meer ruimte. Hierdoor kunnen neurologische uitvalsverschijnselen en bijvoorbeeld klachten als hoofdpijn of misselijkheid afnemen.


Verpleegkundig specialist neuro-oncologie

De verpleegkundig specialist heeft kennis van uw aandoening en van het traject dat u doorloopt. Bij vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist. Hij of zij geeft u voorlichting en medische adviezen.

Lees meer

Verpleegkundig specialist neuro-oncologie

De verpleegkundig specialist

U bent in behandeling bij het Neuro-oncologisch netwerk van het Radboudumc. De verpleegkundig specialist is hier uw vaste contactpersoon. Hij of zij is medebehandelaar in het team van neurochirurgen, neurologen, oncologen en radiotherapeuten.
                    
De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een aanvullende opleiding op medisch gebied. Hij of zij heeft kennis van uw aandoening en van het traject dat u doorloopt. De verpleegkundig specialist geeft voorlichting en medische adviezen. Daarnaast helpt hij of zij u om overzicht te houden over de behandeling.

Afspraken

De verpleegkundig specialist kan een aantal vaste afspraken met u op de polikliniek inplannen, of telefonisch contact met u houden. Deze afspraken kunnen gecombineerd worden met de afspraken bij de medisch specialist of onafhankelijk daarvan. U of uw naasten kunnen de verpleegkundig specialist ook zelf benaderen met al uw vragen. Uit ervaring weten we dat het prettig voor u kan zijn als er tijdens de gesprekken een familielid of goede vriend(in) mee kan komen. Veel voorkomende gespreksonderwerpen zijn:

  1. Operatie en opnameduur (indien van toepassing)
  2. Werking en bijwerking van medicijnen
  3. Epileptische aanvallen
  4. Lichamelijke en geestelijke klachten
  5. Vragen of problemen op sociaal en emotioneel gebied
  6. Behandelmogelijkheden
  7. Planning van afspraken
  8. Verwijzing naar andere zorgverleners
  9. Informatie over patiëntenverenigingen

Patiëntenportaal

In het patiëntenportaal mijnRadboud kunt u via een beveiligd systeem online uw dossier inzien, een bericht versturen aan uw arts of verpleegkundig specialist. Informatie over mijnRadboud vindt u op de website, of bij de inschrijfbalies van het ziekenhuis.

Bereikbaarheid

  • In het patiëntenportaal mijnRadboud kunt u via een beveiligd systeem een bericht versturen aan uw arts of verpleegkundig specialist. 
  • Voor vragen over polikliniekafspraken en MRI-scans belt u met de polikliniek Neurologie op telefoonnummer: (024) 361 66 04.
  • Voor vragen over de operatieplanning en opname belt u met het planbureau Neurochirurgie op telefoonnummer: (024) 361 66 04. Zij zijn bereikbaar op maandag woensdag en vrijdag tussen 9.30 en 10.30 uur. 
  • Buiten kantoortijden kunt u bij spoedeisende vragen of problemen contact opnemen met uw (dienstdoende) huisarts of 112.

Postadres
Radboudumc t.a.v. Verpleegkundig Specialist neuro-oncologie
secretariaat neurologie, HP 633
Postbus 9101
6500HB Nijmegen


Hersentumor

Gezwellen (tumoren) in de hersenen kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Ze kunnen ontstaan in het hersenweefsel zelf of vanuit de hersenvliezen. lees meer

Bijwerkingen

Dexamethason heeft (zeker op de lange termijn) veel bijwerkingen. De bijwerkingen van dexamethason staan vermeld in de bijsluiter. Hieronder bespreken we de belangrijke bijwerkingen. lees meer

De dosis

De dosis dexamethason is sterk afhankelijk van uw persoonlijk situatie. Uw behandelend arts bespreekt met u wat de gewenste of benodigde dosis is.
  • Medewerkers
  • Intranet