Zwangerschap

Overleg als u zwanger wilt worden met uw behandelend arts over uw medicatie. Er is nog niet veel bekend over de effecten van tioguanine tijdens de zwangerschap. In hoge doseringen is er een kans dat uw kind een aangeboren afwijking krijgt. Zwangerschap tijdens het gebruik van tioguanine raden we dan ook af. Gebruik een goede anticonceptie tijdens de behandeling en tot 6 maanden na het stoppen met tioguanine. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.
Patiëntenzorg Behandelingen Tioguanine (Lanvis) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. lees meer

Over de behandeling

Tot nu toe is de oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa niet bekend. Alle behandelingen met medicijnen richten zich op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Hierdoor nemen de klachten af en is de kans op problemen die bij de aandoeningen voorkomen kleiner. De ziekte is niet te genezen door de behandeling met medicijnen. Na het afbouwen van of stoppen met deze medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten

(024) 361 91 90

Werking en gebruik

In een lage dosering heeft dit medicijn een gunstig effect op de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Neem dit medicijn bij voorkeur in op een lege maag. lees meer

Werking en gebruik

Werking

Bij inflammatoire darmziekten zetten we azathioprine en 6-mercaptopurine als afweeronderdrukkende medicijnen in. Ongeveer 20 procent van de patiënten kan deze middelen niet goed verdragen. Als vervanger kan uw arts tioguanine voorschrijven. Dit werkt op dezelfde manier als azathioprine. In hoge dosering is dit een cytostaticum. Dit betekent dat het de groei van cellen remt en snelgroeiende, woekerende cellen doodt. In een lage dosering heeft dit medicijn een gunstig effect op de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De dosering van tioguanine is bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa lager dan bij de behandeling van kwaadaardige aandoeningen. Hierdoor komen de bijwerkingen ook minder vaak voor en zijn ze milder.

Gebruik

Als het nodig is, krijgt u een recept voor een tablettensplitter (tablettensnijder) en latex-handschoenen. Capsules tioguanine van 20 mg kunnen in de apotheek worden gemaakt en hoeft u niet te splitsen. Was voor het gebruik van tioguanine uw handen en droog ze af. Trek latex handschoenen aan en neem de tioguanine uit de verpakking. Breek de tabletten niet door, maar halveer ze met de tablettensplitter. Neem de halve tablet zonder te kauwen in met een half glas water. Trek de handschoenen uit en was uw handen opnieuw. Neem dit medicijn bij voorkeur in op een lege maag, dus tot een half uur voor of vanaf een uur na een maaltijd. Het medicijn kan minder goed werken als u het tegelijk met eten inneemt. Neem geen dubbele dosis om een vergeten tablet in te halen. Laat de gemiste dosering achterwege.

Bijwerkingen

Tioguanine kan schadelijk zijn voor uw leverfunctie en voor de aanmaak van de bloedlichaampjes. Voor aanvang van de behandeling nemen we daarom bloed bij u af om uw leverfunctie en de aanmaak van bloedlichaampjes te controleren. lees meer

Bijwerkingen

Tioguanine kan schadelijk zijn voor uw leverfunctie en voor de aanmaak van de bloedlichaampjes. Voor aanvang van de behandeling nemen we daarom bloed bij u af om uw leverfunctie en de aanmaak van bloedlichaampjes te controleren. Tijdens de behandeling controleren we uw bloed regelmatig.

Mogelijke bijwerkingen

De belangrijkste bijwerkingen kunnen zijn:
 • infecties
 • bloedingen
 • leverbeschadiging
 • verlies aan eetlust
 • misselijkheid
 • diarree
 • buikpijn
 • ontsteking van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm
 • Daarnaast kunt u een verhoogde kans hebben op infecties en bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat uw lichaam minder witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt.
Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts:
 • onverklaarbare koorts of keelpijn
 • blaasjes in uw mond en keel
 • bloedneuzen
 • onderhuidse bloedinkjes
 • onverklaarbare blauwe plekken
Soms is het nodig om de dosering te verlagen of de volgende toediening uit te stellen. De arts controleert uw bloed daarom tijdens de behandeling regelmatig. Door het tekort aan witte bloedcellen kunt u ook sneller infecties door virussen, bacteriën of schimmels krijgen. Neem altijd contact op met uw arts bij infecties als verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties. Waarschuw uw arts bij een gele verkleuring van uw huid en oogwit en pijn bovenin uw buik. Om beschadiging te voorkomen, controleert uw arts uw leverwerking regelmatig. Als u met dit medicijn stopt, kan uw lever weer herstellen.

Zelden voorkomende bijwerkingen

 • Maagdarmklachten, zoals verlies aan eetlust, misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, maagpijn en zuurbranden. Deze bijwerkingen ontstaan door een ontsteking van de slijmvliezen van uw slokdarm, maag en darmen. Soms helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes. Als u moet overgeven, waarschuw dan uw arts. Neem bij ernstige buikpijn contact op met de arts of verpleegkundige.
 • Een pijnlijke mond, tong of keel. Deze bijwerkingen ontstaan door een ontsteking van de slijmvliezen van uw mond en keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen, tijdens en na het innemen van de tabletten. Verzorg uw gebit extra goed door een een paar keer per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met lauw water of een desinfecterende mondspoeling. Heel soms kunt u ook last krijgen van een slechter gevoel in uw handen en voeten, of van een onzeker of onvast gevoel tijdens het lopen.
Neem contact op met uw verpleegkundige of arts als u te veel last heeft van 1 van de bovengenoemde bijwerkingen. Soms is het nodig om de dosering aan te passen, zodat de bijwerkingen verminderen. De arts kan ook een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen. Bespreek ook met uw arts of verpleegkundige als u zich zorgen maakt over bijwerkingen. Heeft u andere bijwerkingen dan die hierboven staan? Meld dat dan aan uw apotheek, arts of verpleegkundige.

Medicijnen

 • Tioguanine werkt niet goed in combinatie met een medicijn voor epilepsie en met bepaalde bloedverdunners.

  lees meer


  Andere medicijnen

  Carbamazepine

  Dit is een medicijn gebruikt bij epilepsie, zenuwpijn en manische depressiviteit. Tioguanine verlaagt de hoeveelheid carbamazepine in uw bloed, waardoor het minder goed werkt. Uw arts controleert uw bloed extra en kan de dosering carbamazepine eventueel aanpassen.

  Bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon

  Het gebruik van tioguanine kan deze bloedverdunners beïnvloeden. Licht de trombosedienst daarom in als u naast deze bloedverdunners tioguanine gaat gebruiken, de dosering verandert of als u stopt met tioguanine. Twijfelt u eraan of een van bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang zijn, neem dan contact op met uw behandelend arts of de IBD-verpleegkundige.
   

 • Tioguanine en zon

  Als u tioguanine gebruikt, heeft u een groter risico op huidproblemen, waaronder huidkanker. Vermijd daarom een te grote blootstelling aan zonlicht en UV-straling. Wij raden hierom het gebruik van een zonnebank af. Draag beschermende kleding en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

 • Vaccinaties

  Meld altijd aan uw arts dat u tioguanine gebruikt. Tioguanine kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u een vaccinatie nodig heeft. Overleg ook met uw huisarts over een griepvaccinatie in het najaar. De medicatie onderdrukt namelijk uw afweersysteem.

 • Maatregelen

  Omdat tioguanine is geregistreerd als chemotherapie, gelden hygiënische adviezen. Hoewel de dosering die u gebruikt veel lager is, is het toch aan te raden om deze adviezen op te volgen.
  • Ziet u bij het openmaken van de verpakking kapotte tabletten? Sluit de verpakking dan weer goed en breng deze terug naar de apotheek.
  • Voorkom dat poeder van de tabletten zich door uw huis verspreidt. Uw omgeving kan er anders
  •  mee in aanraking komen.
  • Krijgt u wat poeder uit gebroken tabletten op uw huid of in uw ogen? Was uw huid dan goed af. Spoel uw ogen met veel water.
  • Komen anderen toch met dit middel in contact, raad hen dan aan zich meteen af te spoelen.

 • Urine, ontlasting, wondvocht of braaksel

  Voor uw directe omgeving, zoals partner of huisgenoten, is het verstandig om zo veel mogelijk contact te vermijden met uw lichaamsvloeistoffen. Dit betekent niet dat aanraken, zoenen of seksueel contact verboden is. Het gaat alleen om maatregelen om niet in aanraking te komen met urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel. Het geneesmiddel is hierin aanwezig.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
 • Medewerkers
 • Intranet