Zijn er controles nodig als u tofacitinib gebruikt?

Voordat u begint met tofacitinib wordt er eerst gekeken of u geen (sluimerende) infectie onder de leden heeft. Denk aan tuberculose (TBC) of een leverontsteking (hepatitis). Om tuberculose uit te sluiten, krijgt u eventueel een Mantoux-test en/of een bloedonderzoek en een röntgenfoto van de longen.

Als u start met tofacitinib laat de arts uw bloed (in het begin) regelmatig controleren via het bloedprikken. Zo kan uw arts goed in de gaten houden hoe uw lichaam reageert op tofacitinib. Ook bij verandering van dosering vindt er extra bloedonderzoek plaats.

 

Patiëntenzorg Behandelingen Tofacitinib (Xeljanz) bij Colitis Ulcerosa

Wat is tofacitinib? (Xeljanz®)

Tofacitinib is een medicijn dat behoort tot de zogenaamde JAK (Janus-kinase) remmers. Het remt bepaalde signalen in de cel waardoor de productie van ontstekingsfactoren afneemt. lees meer

Wat is tofacitinib? (Xeljanz®)

Tofacitinib is een medicijn dat behoort tot de zogenaamde JAK (Janus-kinase) remmers. Tofacitinib remt bepaalde signalen in de cel waardoor de productie van ontstekingsfactoren afneemt. Tofacitinib kan na een paar dagen na start al gaan werken, maar dat kan ook een paar weken duren. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende. Na ongeveer 8 weken na het starten van tofacitinib besluit uw arts samen met u of deze therapie wordt doorgezet of dat er een andere behandeling ingezet moet worden.


Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten
(024) 361 91 90

Gebruik

Tofacitinib is verkrijgbaar in tabletten van 5 mg en 10 mg. De eerste 8 weken neemt u 2 x daags 10 mg en na deze 8 weken neemt u 2 x daags 5 mg. lees meer

Gebruik

Tofacitinib is verkrijgbaar in tabletten van 5 mg en 10 mg. Gedurende de eerste 12 weken is de gebruikelijke dosering 2 x daags 10 mg. Na deze 12 weken wordt de dosering verlaagd naar 2 x daags 5 mg. U kunt de tabletten met of zonder eten en drinken innemen. Slik elke tablet in zijn geheel door.


Bijwerkingen

De apotheker geeft u altijd een bijsluiter mee. Lees deze bijsluiter goed. U leest in de bijsluiter een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kúnnen voorkomen, van zeer vaak tot zeer zelden. Het is mogelijk dat u een bijwerking krijgt, maar dat hoeft niet. lees meer

Bijwerkingen

De apotheker geeft u altijd een bijsluiter mee. Lees deze bijsluiter goed. U leest in de bijsluiter een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kúnnen voorkomen, van zeer vaak tot zeer zelden. Het is mogelijk dat u een bijwerking krijgt, maar dat hoeft niet.

Hieronder staan de belangrijkstee bijwerkingen:

  • Infecties: tofacitinib remt het afweersysteem. Hierdoor wordt ook de afweer tegen infecties geremd. U kunt dus makkelijker een infectie krijgen en soms verlopen infecties ook heftiger. Onder andere gordelroos komt bij het gebruik van tofacitinib relatief vaak voor. Neem in zo’n geval contact op met uw MDL-arts, verpleekundig specialist of huisarts. Ook bij een infectie met koorts raden we aan contact op te nemen met. Soms moet besloten worden de tofacitinib (tijdelijk) te steken. Maag- en darmklachten (zoals soms diarree, buikpijn, misselijkheid en/of overgeven)
  • Hoofdpijn, verstopte neus, pijnlijke keel, hoest- klachten
  • Gewrichtspijn en spierpijn
  • Verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden aan de voeten (oedeem)
  • Verhoogd risico op stolsels in het bloed ( trombose in het been) met name als u ook andere risicofactoren hiervoor heeft. Neem contact met uw huisarts op bij zwelling van uw been of acuut ontstane  benauwdheidsklachten.
  • Huiduitslag en jeuk
  • Huidkanker: mogelijk leidt het gebruik van tofacitinib tot een licht verhoogde kans op  bepaalde vormen van huidkanker. Deze vormen zijn over het algemeen goed te behandelen.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Heeft u een kinderwens (of bent u onverwacht) zwanger, vertel dit dan aan uw arts. Uw arts beslist dan samen met u wat u het beste aan het medicijngebruik kan veranderen als dat nodig is. lees meer

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Heeft u een kinderwens (of bent u onverwacht) zwanger, vertel dit dan aan uw arts. Uw arts beslist dan samen met u wat u het beste aan het medicijngebruik kan veranderen als dat nodig is.

Van tofacitinib is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van tofacitinib tijdens zwangerschap. Het gebruik van tofacitinib wordt daarom afgeraden tijdens de zwangerschap. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk overgaat, daarom wordt ook borstvoeding in combinatie met tofacitinib afgeraden.


Zijn er controles nodig als u tofacitinib gebruikt?

Voordat u begint met tofacitinib wordt er eerst gekeken of u geen (sluimerende) infectie onder de leden heeft. Daarnaast laat de arts uw bloed (in het begin) regelmatig controleren via het bloedprikken. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet