Patiëntenzorg Behandelingen Transcutane elektrische neuro stimulatie

Over de behandeling TENS

TENS is een behandeling waarbij de zenuwen in de huid door middel van stroom geprikkeld worden. lees meer

Over de behandeling TENS

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een transcutane elektrische neuro stimulatie behandeling (TENS) te gaan starten bij de Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum locatie Dekkerswald van het Radboudumc.TENS is een behandeling waarbij de zenuwen in de huid of spiervezels door middel van stroom geprikkeld worden. De pijnprikkel wordt door middel van de stroom gedempt, doordat er in het ruggenmerg stoffen worden vrijgemaakt (o.a endorfine). Deze neurotransmitters verhinderen de pijnprikkel verder te gaan naar de hersenen waardoor u de pijn niet of minder waarneemt. Uit onderzoek blijkt  dat deze prikkeling een gunstig effect heeft op (chronische) pijnklachten. TENS is veilig en niet pijnlijk. 

 

Apparaat

Het TENS apparaat is een klein apparaat dat oplaadbaar is. Aan het apparaat kunt u 1 of 2 kabeltjes aansluiten, met aan elk kabeltje 2 elektroden. Deze elektrode plakt u op specifieke huidgebieden. Waar u gaat plakken bepaald u samen met uw fysiotherapeut tijdens het eerste bezoek.

Het TENS apparaat beschikt over verschillende programma’s, tijdens het eerste bezoek wordt bekeken welk programma u het beste kunt gebruiken.

U kunt het TENS apparaat door middel van een klem bevestigen aan bijvoorbeeld een riem of ander kledingstuk, hierdoor kunt u tijdens het gebruik van het TENS apparaat in beweging blijven.

 

Werking

Het TENS apparaat kan huidzenuwen en/of spiervezels stimuleren, dit is afhankelijk van welk programma wordt gekozen tijdens het eerste bezoek.

De stroom zorgt ervoor dat bepaalde zenuwen (meestal in het pijngebied) geprikkeld worden, waardoor de pijn duidelijk vermindert. Tijdens de behandeling ervaart u een tintelend gevoel op de pijnlijke plaats. De sterkte van de stroom kunt u zelf regelen.


Contact

Afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde
Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum

(024) 685 95 66
contactformulier

Behandeling

Voor uitleg en instructie over de behandeling komt u bij de fysiotherapeut op de Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum Dekkerswald. Deze afspraak duurt maximaal 60 minuten. lees meer

Behandeling

Voor uitleg en instructie over de behandeling komt u bij de fysiotherapeut op de Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum Dekkerswald. Deze afspraak duurt maximaal 60 minuten.

Proefperiode

U krijgt het TENS apparaat met de instructies van de fysiotherapeut mee naar huis, waarna de proefbehandeling begint, die ongeveer 2 weken duurt. Op basis van het effect bepalen wij samen met u wat de vervolgstap is.


Bijwerkingen

TENS heeft geen bijwerkingen, maar soms kan het voorkomen (meestal na langdurig gebruik) dat tijdens de behandeling de huid onder of rondom de elektroden geïrriteerd raakt. Deze irritatie is meestal eenvoudig te verhelpen.

Kosten

Wanneer de TENS behandeling wordt voortgezet, wordt de aanvraag naar de leverancier definitief gemaakt. U krijgt het tens apparaat van uw zorgverzekeraar in bruikleen. De TENS behandeling valt onder de basisvergoeding van de zorgverzekering.

Afspraken

We streven ernaar om de wachttijd voor een afspraak zo kort mogelijk te houden. Daarom houden we een strikt tijdschema aan. Mocht het voorkomen dat u een afspraak niet na kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Polikliniek Multidisciplinair Pijncentrum locatie Dekkerswald.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

De multidisciplinaire pijnpoli bevindt zich in gebouw A op de 1e verdieping (route 648) en de behandelkamer bevindt zich in gebouw A op de 2e verdieping (route 682).

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682

Multidisciplinair Pijncentrum

Het Multidisciplinair Pijncentrum is een onder onderdeel van het Regionaal Expertisecentrum Pijn en Palliatieve Geneeskunde (REPPG.) De zorg in het Pijncentrum richt zich op de multidimensionele diagnostiek en behandeling van pijnklachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet