Patiëntenzorg Behandelingen Uitgebreide operatie bij galblaaskanker

Over de operatie bij galblaaskanker

Deze operatie kunnen we uitvoeren als u galblaaskanker heeft of als we bij u een afwijking in of rondom de galblaas hebben gezien, waarvan we denken dat het kanker is. Het doel van de operatie is de kanker verwijderen. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose).


Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Algehele anesthesie Narcose

Algehele anesthesie is de meest bekende vorm van anesthesie. We noemen dit ook wel narcose. U wordt in een diepe slaap gebracht en bent tijdelijk helemaal buiten bewustzijn. U maakt in principe niets mee van de ingreep.

lees meer

Algehele anesthesie Narcose

Algehele anesthesie is de meest bekende vorm van anesthesie. We noemen dit ook wel narcose. Via een infuus dient de anesthesioloog u anesthesiemiddelen toe, waardoor u vrijwel direct in een diepe slaap valt.

Ademhaling

Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent. Bij sommige ingrepen worden extra infusen ingebracht, bijvoorbeeld een centrale lijn (infuus in de halsader), een arterielijn (infuus in de slagader in de pols) of een blaaskatheter.

Vitale functies

De anesthesioloog bewaakt tijdens de behandeling de belangrijke ‘vitale’ functies van uw lichaam, zoals:

  • hartslag 
  • bloeddruk
  • zuurstofgehalte in uw bloed

De ademhaling en de bloedsomloop kunnen indien noodzakelijk worden ondersteund met medicijnen. Gedurende de operatie krijgt u medicijnen toegediend om u onder narcose te houden.

Bijwerkingen of complicaties

Anesthesie is tegenwoordig zeer veilig. Toch kunnen bijwerkingen of complicaties optreden.

  • Schade aan tanden
    Door het plaatsen van de beademingsbuis kan soms schade aan het gebit ontstaan. Dat gebeurt vooral bij kwetsbare tanden of bij gebitten waar tanden ontbreken en/of los zitten.
  • Reacties op medicijnen
    Tijdens de operatie kunnen overgevoeligheidsreacties op medicijnen optreden.
  • Bewust
    In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat patiënten geluiden of de ingreep gedeeltelijk kunnen herinneren. 
  • Keelpijn of heesheid
    Na de ingreep hebben sommige patiënten last van keelpijn of heesheid meestal als gevolg van de beademingsbuis. Dit trekt meestal snel weer weg.
  • Misselijk
    Het komt regelmatig voor dat patiënten na een operatie misselijk zijn en moeten overgeven. De anesthesioloog geeft, als dat nodig is, medicijnen om dit te voorkomen of te bestrijden.
  • Spierzwakte
    Heel zelden is er na een algehele anesthesie sprake van gevoels- en/of krachtsverlies (spierzwakte) van een arm of been. Meestal verdwijnen deze klachten na korte tijd.

Voorbereiding

Uw arts bespreekt de hele operatie uitvoerig met u. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijke complicaties en klachten die na de operatie kunnen ontstaan.

lees meer

Voorbereiding

Uw arts bespreekt de hele operatie uitvoerig met u. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijke complicaties en klachten die na de operatie kunnen ontstaan. Van tevoren heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Dit komt omdat de ingreep onder verdoving (narcose) plaatsvindt. De anesthesioloog beoordeelt uw algehele gezondheidstoestand. Hij of zij bespreekt ook met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.


De operatie

De operatie duurt meestal 3 tot 4 uur en wordt vaak door 2 chirurgen uitgevoerd. De chirurgen verwijderen uw galblaas en een rand van de lever, samen met de klieren. Dit kan op 2 manieren.

lees meer

De operatie

Kijkoperatie of open benadering

De operatie duurt meestal 3 tot 4 uur en wordt vaak door 2 chirurgen uitgevoerd. De chirurgen verwijderen uw galblaas en een rand van de lever, samen met de klieren. Dit kan op 2 manieren:

  • Bij sommige patiënten kunnen we dit toen tijdens een kijkoperatie. Dan maken we een kleine snee.
  • Als de tumor groot is of als u al eerder bent geopereerd, dan wordt deze operatie meestal gedaan via een open benadering onder de ribbenboog aan de rechterkant van de bovenbuik. 

Multidisciplinair team

De uitvoering van de onderzoeken en behandelingen is in handen van een gespecialiseerd team. Dit team is gespecialiseerd in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met een kwaadaardige afwijking van de galblaas en bestaat uit chirurgen, medisch oncologen en casemanagers.


Na de operatie

De meeste patiënten gaan na een uitgebreide galblaasoperatie na 2-3 dagen naar huis. lees meer

Na de operatie

Na de operatie wordt u wakker op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Hier bewaken zij u tot dat u weer terug kan naar de afdeling. Terug op de afdeling wordt er gezorgd dat u zonder pijn kunt bewegen en dragen we zorg dat u weer goed kunt eten en voor een goede wondgenezing. 

Complicaties

Complicaties van deze operatie zijn bijvoorbeeld het optreden van een ontsteking, lekkage van gal of een bloeding. U bent na de operatie in het ziekenhuis om deze zeldzame complicaties vroegtijdig te herkennen en te laten behandelen. 

Naar huis

De meeste patiënten gaan na een uitgebreide galblaasoperatie na 2-3 dagen naar huis.  


Uitslag en controle

Ongeveer 10 dagen na ontslag komt u weer terug op de polikliniek om de uitslag van het weefselonderzoek te bespreken en te kijken hoe het met u gaat. U bespreek dan ook hoe het vervolg (de follow-up) er in de komende jaren uitziet.

Meer informatie


Naar uw afdeling op de verpleegafdeling

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 5
Route: 751

bekijk route

Naar uw afdeling op de verpleegafdeling

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 5 en volg route 751

Verpleegafdeling MDL en Chirurgische Oncologie C5

Op de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en Chirurgische Oncologie werken de afdelingen MDL en Heelkunde samen.

lees meer

Gastro-intestinale en Oncologische chirurgie

  • Medewerkers
  • Intranet