Patiëntenzorg Behandelingen Vedolizumab (Entyvio®) bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Wat is vedolizumab? (Entyvio®)

Vedolizumab is sinds oktober 2014 beschikbaar voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. lees meer

Wat is vedolizumab? (Entyvio®)

Vedolizumab is sinds oktober 2014 beschikbaar voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Vedolizumab is een eiwit (in dit geval heet het ook wel een antilichaam) dat als een sleutel in eenslot past in een ander eiwit dat alleen op de bepaalde witte bloedcellen wordt aangetroffen en er zo voor zorgt dat die witte bloedcellen  niet meer uit de bloedbaan kunnen treden. Het betreft in dit geval alleen witte bloedcellen die op weg zijn naar het darmslijmvlies en vedolizuab is daarom een zogeheten darmspecifiek medicijn. Als de witte bloedcellen niet meer naar het darmslijmvlies kunnen gaan kunnen ze daar ook geen ontsteking met bijpassende weefselschade veroorzaken.

Vedolizumab wordt voorgeschreven bij colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Dit gebeurt meestal wanneer andere geneesmiddelen onvoldoende werken of wanneer andere geneesmiddelen niet verdragen worden. Het effect van vedolizumab kan bij colitis ulcerosa relatief snel optreden (0-14 weken). Bij de ziekte van Crohn kan het langer duren voor een gunstig effect wordt gezien, tot wel 6 maanden.


Contact

Afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten
(024) 361 91 90

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u met vedolizumab start, is het van belang om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. We willen sluimerende of actieve infecties uitsluiten of behandelen. Daarnaast screenen we u op onder andere tuberculose en hepatitis B. lees meer

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u start met vedolizumab is het noodzakelijk om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten dan wel te behandelen. U zult onder andere gescreend worden op tuberculose. Dit is een infectie die zich soms jarenlang ongemerkt in de longen ophoudt zonder ziekteverschijnselen te geven. Het immuunsysteem houdt de bacteriën dan onder controle. Het gebruik van vedolizumab kan ertoe leiden dat de infectie actief wordt. Ook wordt u gescreend op hepatitis B en in sommige gevallen op hepatitis C. Daarnaast is het belangrijk dat u zelf let op andere bronnen en/of algemene verschijnselen van infecties. Klachten die hierbij kunnen passen zijn:

  • Koorts
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Aanhoudend hoesten
  • Plotseling gewichtsverlies

Het is tevens belangrijk dat u let op andere bronnen van infecties zoals wonden of problemen met het gebit. Als u een infectie vermoedt, meld dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige.


Gebruik

We dienen vedolizumab toe met behulp van een infuus. Eerst geven we een opstartdosering, na twee weken volgt de tweede dosis, na vier weken volgt de derde dosis en daarna volgt iedere acht weken een dosering van 300 mg. lees meer

Gebruik

Vedolizumab wordt met behulp van een infuus toegediend. Vedolizumab wordt in een opstartdosering gegeven. De tweede dosis volgt twee weken na de eerste dosis. De derde dosis volgt vier weken na de tweede dosis. Daarna wordt vedolizumab iedere acht weken toegediend in een dosering van 300 mg. Deze dosering is, anders dan bij bijvoorbeeld infliximab, niet afhankelijk van uw gewicht, maar is voor iedereen gelijk. Omdat bij vedolizumab sprake is van een vertraagd effect, kan het nodig zijn tijdelijk prednison naast de vedolizumab te gebruiken.


Mogelijke bijwerkingen

Net als bij ieder geneesmiddel kunnen ook bij gebruik van Vedolizumab bijwerkingen optreden.
  • De reacties tijdens infusie kunnen zijn: pijn en irritatie op infuusplaats, koude rillingen en het koud hebben.
  • De meest gemelde bijwerkingen zijn: hoofdpijn, gewrichtspijn en neusverkoudheid.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Medicatiegebruik tijdens zwangerschap of zwangerschapswens wordt meestal zoveel mogelijk beperkt. Er kunnen redenen zijn waarom u in overleg met uw arts toch medicijnen krijgt. Overleg daarom met uw MDL arts als u een kinderwens heeft (dit geldt ook voor mannen) of zwanger bent. lees meer

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Vruchtbaarheid

Er zijn geen gegevens over het effect van Vedolizumab op de vruchtbaarheid.

Zwangerschap

Hoewel de resultaten van dieronderzoek niet op directe of indirecte schadelijke gevolgen voor het kind duiden, is de ervaring in de praktijk erg beperkt. Vooralsnog wordt aangeraden bij een zwangerschapswens (als altijd) met uw arts te overleggen over het gebruik van vedolizumab. Uiteraard is ook het advies te overleggen met uw arts als u zwanger bent.

Borstvoeding

Vedolizumab gaat over in de borstvoeding. Daarom wordt uit voorzichtigheid geadviseerd om geen borstvoeding te geven. Overleg met uw arts over het geven van borstvoeding tijdens vedolizumab gebruik.


Vaccinaties

Vaccinatie met verzwakte levende vaccins, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG mogen niet gegeven worden tijdens het gebruik van vedolizumab. Overleg met uw arts welke vaccinaties voor u van belang kunnen zijn.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725
  • Medewerkers
  • Intranet