Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 
Patiëntenzorg Onderzoeken MRI borst(en) met punctielokalisatie

Wat is een MRI scan van de borst(en) met punctielokalisatie?

Tijdens dit MRI onderzoek worden eerder gevonden afwijkingen in de borst aangeprikt om er stukjes weefsel uit te halen (punctie). lees meer

Wat is een MRI scan van de borst(en) met punctielokalisatie?

Tijdens dit MRI onderzoek worden eerder gevonden afwijkingen in de borst aangeprikt om er stukjes weefsel uit te halen (punctie).

Wat is een MRI onderzoek?

MRI is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met behulp van een zeer sterke magneet en radiogolven (geen röntgenstralen). De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 70 cm. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden komt in het midden van de buis; u ligt er dus maar voor een deel in. Voor zover bekend is een MRI onderzoek onschadelijk.

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


De MRI-scan met een pacemaker of ICD

U kunt niet zomaar in de MRI met een pacemaker of ICD. Mogelijk zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig. lees meer

De MRI-scan met een pacemaker of ICD

Met een MRI-scan kunnen we eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar maken. MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet en radiogolven. Als u een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, ofwel inwendige defibrillator) heeft, kunt u niet zomaar in de MRI.

Neem contact met ons op of vul de MR-controlelijst in

Het is belangrijk dat u ons vooraf laat weten dat u een pacemaker of ICD heeft. U kunt dit aan ons laten weten door 3 weken vóór uw MRI (liefst nog eerder) de MR-controlelijst in te vullen (zie blokje MR-controlelijst). Of u belt minstens 3 weken vóór uw MRI met onze Helpdesk om dit door te geven. Bel ons ook als u al eerder in de MRI geweest bent met uw pacemaker. Het telefoonnummer van de helpdesk is 024- 361 45 29. Wij hebben dan ruim de tijd om uit te zoeken of uw pacemaker echt in de MRI kan en of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn die door ons geregeld moeten worden.

Extra voorzorgsmaatregelen

Als extra voorzorgsmaatregel is een hartstimulatiespecialist (pacemakertechnicus) aanwezig. De hartstimulatiespecialist zet uw pacemaker/ICD vlak voor het onderzoek in een veilige stand. Daarna maken we de opnamen. Als u tijdens de MRI-scan voelt dat uw pacemaker/ICD iets opwarmt of dat de magneet er licht aan trekt, kunt u dit altijd aangeven. De hartstimulatiespecialist controleert uw pacemaker/ICD direct na het onderzoek en zet daarna de oorspronkelijke instellingen terug.

MR controlelijst

Ook als u telefonisch overleg met ons heeft gehad, willen we graag dat u de MR controlelijst (via internet) invult in verband met de overige vragen. Wilt u dan tevens vermelden of u al contact met ons heeft gehad? 


Onderzoek Allergie contrastvloeistof

Op de afdeling Radiologie maken we gebruik van contrastvloeistof, om betere opnamen te kunnen maken. Als u allergisch bent voor deze contrastvloeistof, nemen we voorzorgsmaatregelen. lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op uw MRI-onderzoek.

lees meer

Voor het onderzoek

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer niet betreden met metalen voorwerpen, zoals

 • Een rolstoel
 • Sleutels
 • Pasjes met een chip of magneetstrip
 • Gehoorapparaten
 • Mobiele telefoons
 • Een horloge
 • Een pacemaker / defibrillator (of draden hiervan), geïmplanteerde kaakmagneetjes, neurostimulator in het wervelkanaal, blaasstimulator of niet-afkoppelbare insulinepomp
 • Metaalsplinters in het oog, een bepaalde oudere vaatclip in het hoofd, een hartklep, of bepaald type gehoorbeenprothese heeft.

Uw begeleider mag deze voorwerpen ook niet meenemen. De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Kleding en sieraden

Na het onderzoek moet u een strakke (sport-)bh aantrekken. Deze zorgt voor druk op het wondje of houdt de lokalisatiedraad op zijn plaats. 

We raden u dringend aan sieraden en kostbaarheden thuis te laten. Een piercing gemaakt van zilver, goud of andere edelmetalen kan echter blijven zitten. Kies voor kleding en schoenen waar geen metaal in zit. Vaak zit er metaal in schoenen, neemt u daarom alstublieft slippers of sneakers mee zodat u van het kleedhokje naar de onderzoekskamer kunt lopen op uw eigen slippers of sneakers. Wilt u uw haren samenbinden neem een haarelastiek mee waar geen metaal in zit. Het is makkelijk om aparte kleding voor boven- en onderlichaam te dragen. U krijgt van de MBB’er een vestje waarbij de borst(en) bloot blijven.

Eten en drinken

U kunt voor het MRI onderzoek normaal eten en drinken. Wij adviseren u om 1 uur voorafgaand aan het onderzoek 2 tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen.

Geneesmiddelen

Wanneer u geneesmiddelen gebruikt, kunt u deze op de gebruikelijke manier en tijd innemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft kan het onderzoek niet worden uitgevoerd. Zwangerschap en borstvoeding hebben namelijk invloed op het klierweefsel in de borsten. Wanneer u zwanger bent neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Claustrofobie

Mensen met ernstige claustrofobie durven soms niet in de MRI. Heeft u ernstige claustrofobie, overleg dan met uw behandelend arts of huisarts. Deze kan eventueel een rustgevend medicijn voorschrijven. De meeste rustgevende medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid, dus zorg er in dat geval voor dat u zelf die dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.


Tijdens het onderzoek

U ligt op uw buik. Tijdens de opname en tussen de opnamen door moet u stil liggen. Hierna krijgt u de punctie.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Een Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) en een radioloog voeren het onderzoek uit. 

Op de afdeling Radiologie neemt de MBB’er u mee naar de kleedkamer. U (en uw begeleider) moeten alle mogelijke metalen voorwerpen in de kleedkamer achterlaten. De MBB'er brengt het infuus in voordat u de MRI onderzoekskamer betreedt. Hierna gaat u naar de MRI onderzoekskamer, waar u op uw buik op de onderzoekstafel gaat liggen. In de matras zit een uitsparing waar uw ontblote borst(en) in hangen. De te puncteren borst wordt stevig gefixeerd, zodat de borst makkelijk is aan te prikken en niet meer van plaats kan verschuiven. U kunt de armen naar beneden, langs het lichaam laten liggen. Het hoofd komt op een steun of kussen te liggen. U krijgt een rubberen balletje mee in de MRI, waarmee u de MBB’er kunt waarschuwen als u deze wilt spreken. De MBB’er legt uit wanneer u het balletje kunt gebruiken.

Als u goed ligt, schuift de MBB’er de onderzoekstafel de MRI buis in en begint het onderzoek. Tijdens het onderzoek hoort u verschillende soorten geluid. Bij een MRI scan zonder ademinstructies kunt u ter afleiding via de hoofdtelefoon naar de radio luisteren. Door het magnetisch veld is de kwaliteit van de muziek niet heel erg goed. Het geluid van de MRI komt meestal boven de muziek uit. Tijdens het onderzoek communiceert de laborant af en toe met u via de intercom. U krijgt een alarmbel in de MRI waarmee u de laborant kunt waarschuwen als u deze wilt spreken.

Tijdens het onderzoek worden meerdere opnamen gemaakt. Een opname kan 2 seconden maar ook 5 minuten duren. Als het geluid stopt is één opname klaar. Tijdens de opname en tussen de opnamen door moet u stil liggen. Tijdens het MRI onderzoek kan de MBB’er steeds overleggen met een arts van de afdeling Radiologie. Als alle opnamen zijn gemaakt, is het eerste deel van het onderzoek klaar en haalt de MBB’er u uit de MRI.

Punctie

Indien u voor een punctie komt, maken we de borst steriel met spray, die een beetje koud kan aanvoelen. Daarna geven we u een verdovend prikje gegeven. Eventueel krijgt u een sneetje in de huid waardoor de punctienaald naar binnen kan gaan. Vervolgens brengen we de punctienaald in de borst. Meestal nemen we zes biopten. Hierna maken we een controlescan en laten we een marker achter. Het onderzoek is nu klaar.

We dekken het wondje wordt af en u krijgt een pleister op de punctieplaats. Het infuus wordt verwijderd. Na de punctie trekt u de strakke (sport-)bh aan en wacht u in de wachtkamer. Na enige tijd controleren we of het wondje goed dicht is gegaan. Als dat zo is, mag u naar huis met een brief waarin staat wat u moet doen als u klachten krijgt. Het totale onderzoek samen met de controle op een bloeding kan 2 uur duren.

Contrastvloeistof

U krijgt tijdens het MRI onderzoek contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels zoals bijvoorbeeld afwijkingen en normaal klierweefsel op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen, krijgt u een infuus in de arm. Tijdens het onderzoek spuit de MBB’er via de infuusslang de contrastvloeistof in. U merkt hier meestal niets van, maar het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Ook kunt u het gevoel krijgen dat u in de broek plast. Deze gevoelens verdwijnen meestal na enkele seconden. Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd.

Het komt tegenwoordig zelden voor, maar heeft u ooit een allergische reactie gehad tijdens of na een MRI onderzoek, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie? De radioloog kan dan in overleg met uw behandelend arts eventueel maatregelen nemen. Ook als u een hele slechte nierfunctie heeft vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Radiologie.

Kijk hier voor meer informatie over contrastvloeistof.


Na het onderzoek

Na het onderzoek is speciale nazorg nodig. Hiervoor moet u bepaalde kleding meenemen van thuis. lees meer

Na het onderzoek

We raden u het volgende aan:

 • Neem een strakke (sport-)bh mee, zodat de borst na de punctie een goede ondersteuning heeft. Het is raadzaam deze ook de eerste nacht na de punctie te dragen. U kunt wat last ondervinden van het wondje en eventueel een blauwe plek of blauwe borst krijgen. Om zwelling te voorkomen en eventuele pijn te verzachten, kunt u koude compressen op de borst leggen. Bij pijn kunt u eventueel paracetamol innemen, maar geen medicijnen die aspirine bevatten. Bij langdurige pijn of zwelling dient u contact op te nemen met uw huisarts.
 • We raden u aan de dag van de punctie niet te douchen en/of baden. Na de eerste dag kunt u douchen met pleisters. Voor het geval de pleister losraakt, krijgt u na het MRI onderzoek van de MBB’er een extra pleister mee. U kunt de pleister na drie dagen verwijderen.
 • U dient de eerste 24 uur na het onderzoek geen zware arbeid te verrichten en niet intensief te sporten.

Uitslag

Na het onderzoek kijkt de MBB’er of de opnamen gelukt zijn. De radioloog beoordeelt later de opnamen en maakt een verslag. De uitslag van het MRI onderzoek bespreekt u met uw behandelend arts tijdens een vervolgafspraak.


Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt. lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.
 • Medewerkers
 • Intranet