Patientenzorg Behandelingen Wertheim-Meigsoperatie

Over Wertheim-Meigsoperatie

De Wertheim-Meigs operatie is de standaard operatie bij baarmoederhalskanker, waarbij de baarmoeder inclusief baarmoedermond, steunweefsels en bovenste deel van de vagina verwijderd worden.

lees meer

Over Wertheim-Meigsoperatie

De Wertheim-Meigs operatie is de standaard operatie bij baarmoederhalskanker, waarbij de baarmoeder inclusief baarmoedermond, steunweefsels en bovenste deel van de vagina verwijderd worden. Ook worden de regionale lymfklieren in het bekken meegenomen. De ingreep kan zowel via een buiksnede alsook met een (robot) kijkoperatie worden uitgevoerd.

Baarmoeder­halskanker

Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel (een tumor) aan de baarmoederhals. In Nederland zijn er per jaar gemiddeld 679 vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen. De meeste van deze vrouwen zijn tussen de 30 en 55 jaar oud.

lees meer

Voor de operatie

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door.

lees meer

Voor de operatie

Voordat we beginnen met de operatie, spreken we nog een aantal zaken met u door. De arts bespreekt bijvoorbeeld met u of robotchirurgie mogelijk is. Robotchirurgie is een kijkoperatie met een operatierobot. Met de operatierobot verwijdert de arts de lymfeklieren. Hierdoor krijgt u kleine littekens en bent u sneller hersteld van de ingreep.

Van tevoren heeft u altijd een gesprek met de anesthesioloog. Dit komt omdat de ingreep onder verdoving (narcose) plaats vindt. De anesthesioloog beoordeelt uw algehele gezondheidstoestand. Hij bespreekt ook met u welke medicijnen u wel en niet mag blijven gebruiken.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verloop van de operatie

Tijdens de operatie worden uw baarmoeder, baarmoederhals, lymfeklieren en een stukje van de vaginatop verwijderd.

lees meer

Verloop van de operatie

Tijdens de operatie worden uw baarmoeder, baarmoederhals, lymfeklieren en een stukje van de vaginatop verwijderd. De operatie duurt vier tot vijf uur. Er wordt een huidsnede gemaakt van het schaambeen tot boven de navel. Deze snede zorgt ervoor dat het operatieveld goed zichtbaar is. Als u ouder bent dan 45 jaar, worden ook de eierstokken weggenomen. Soms hangt de arts (een van) de eierstokken wat hoger. Dit is om te voorkomen dat de eierstokken bij eventueel volgende radiotherapie ook bestraald worden.

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie blijft u nog enkele dagen in ons ziekenhuis om te herstellen. U wordt wakker op de verkoeverafdeling en gaat daarna naar de verpleegafdeling. Na de operatie heeft u een infuus in uw arm voor het toedienen van vocht en eventuele medicijnen. Ook zitten er meestal één of twee slangetjes in uw buik om wondvocht af te voeren. Deze noemen we drains. Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog. Deze onderzoekt het onder de microscoop. Na tien tot veertien dagen krijgt u de uitslag hiervan in een gesprek op de polikliniek. U moet na de operatie regelmatig op controle. De eerste keer is zes weken na de operatie. Uw lichamelijke conditie zal geleidelijk verbeteren. Het is normaal dat het herstel enkele weken in beslag neemt

Gevolgen

Soms is het functioneren van de blaas na de operatie wat veranderd: u verliest af en toe wat urine en moet vaker plassen. U kunt ook last krijgen van dikke benen door vochtophoping (lymfoedeem). Omdat de baarmoeder is verwijderd, treedt er geen menstruatie meer op. Als uw eierstokken niet verwijderd zijn, krijgt u nog wel de klachten die bij de cyclus horen. Als uw eierstokken wel verwijderd zijn, komt u versneld in de overgang.

Na de operatie kunt u geen kinderen meer krijgen. Dit is vooral een zware belasting voor jonge patiënten met een kinderwens. De arts praat hierover met u. U kunt, medisch gezien, na ongeveer zes weken na de behandeling weer geslachtsgemeenschap hebben. De beleving van seksualiteit na de operatie is voor iedere vrouw verschillend.
 

Behandeling Radicale trachelectomie

Een radicale trachelectomie is een baarmoederhalsverwijdering. Het doel is om de baarmoederhalskanker te opereren en daarbij de baarmoeder te sparen.

lees meer

Links voor u als patiënt

Onderstaande websites bieden u nuttige informatie, manieren om in contact te komen met lotgenoten of praktische informatie.