Tijdens de bevalling Wat kun je verwachten?

Een verpleegkundige meet je hartslag, bloeddruk en temperatuur en geeft je pijnstillers. Vervolgens brengt de arts brengt om de 4 uur vaginaal Cytotec tabletten bij je in. Hierdoor komen de weeën op gang. Meestal vindt de bevalling binnen 24 uur plaats nadat je de eerste Cytotec tabletten hebt gekregen.

Wat kun je verwachten?

Om te bevallen moet je baarmoeder zich openen om het kindje erdoor te kunnen laten. Dit zorgt meestal voor bloedverlies en pijnlijke samentrekkingen van je baarmoeder. De vliezen kunnen dan plotseling breken. Soms lijkt het of er lang niets gebeurt. Toch heb je vaak ineens voldoende ontsluiting en persdrang. Als je ondanks de pijnstillers veel pijn hebt, meld het dan gerust. Er is altijd een zorgverlener dicht bij je in de buurt. We kijken dan of je andere pijnstilling kunt krijgen, zoals een ruggenprik of morfine.

Tijdens de bevalling

Het breken van de vliezen of ruim bloedverlies zijn signalen dat het kindje geboren gaat worden. Sommige vrouwen hebben een drukkend gevoel in het bekkengebied of darmen. Als je voldoende ontsluiting hebt mag je mee persen. Vaak lukt dit goed en wordt je kindje meteen geboren, maar soms moeten we wachten totdat je meer persdrang hebt.  

Meestal overlijdt het kindje tijdens de bevalling. Soms kun je het kindje nog zien ademhalen. Hiervan is het zich niet bewust. Je kindje heeft geen pijn en zal uiteindelijk rustig overlijden. Na de geboorte van je kindje en de placenta kun je afscheid nemen. Je kunt het kindje vasthouden, aanraken en bekijken. Misschien wil je foto's maken. Neem hiervoor je tijd en vraag om privacy als je dat nodig hebt.

Curretage

Als de placenta (moederkoek) niet geboren wordt of niet compleet is, moeten we dit operatief verwijderen. Dit heet curretage. Na de curretage kom je als het goed met je gaat, weer terug naar de verloskamer. Als de controles goed zijn, kun je naar huis. Als je nog even moet blijven, wordt je opgenomen op de afdeling Gynaecologie.
Patientenzorg Behandelingen Zwangerschapsbeëindiging

Beëindigen van de zwangerschap

Er zijn uiteenlopende redenen om een zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Bijvoorbeeld als duidelijk wordt dat je kindje niet levensvatbaar is. Ook kan een zwangerschap ongewenst zijn. In Nederland mag je een zwangerschap beëindigen tot de 24e zwangerschapsweek. lees meer

Beëindigen van de zwangerschap

Er zijn uiteenlopende redenen om een zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. Bijvoorbeeld als duidelijk wordt dat je kindje niet levensvatbaar is. Ook kan een zwangerschap ongewenst zijn. In Nederland mag je een zwangerschap beëindigen tot de 24e zwangerschapsweek.

Heftige gebeurtenis

Het beëindigen van een zwangerschap is een heftige gebeurtenis. Je kunt hierover spreken met een maatschappelijk werkende. Deze helpt je bij het nemen van een beslissing, begeleidt je tijdens het proces en de verwerking. Je kunt met de maatschappelijk werkende ook je wensen en ideeën over het afscheid van je kindje bespreken. Daarnaast kunnen we je in contact brengen met Dienst Geestelijke Verzorging.


Voorbereiden op je opname

Je krijgt een tablet mee die je op een afgesproken moment moet innemen. Enkele dagen daarna word je opgenomen op onze afdeling. lees meer

Voorbereiden op je opname

Op de polikliniek krijg je van de gynaecoloog een tablet Mifepristone mee. Deze pil zorgt ervoor dat je baarmoedermond verweekt en zich opent. Je hoort hoe en wanneer je deze pil moet innemen. Nadat je deze hebt ingenomen, kun je je niet lekker voelen en een beetje misselijk zijn. Het slikken van de pil kan moeilijk voor je zijn, omdat je hiermee het beëindigen van de zwangerschap in gang zet. We adviseren je daarom de pil te slikken in het gezelschap van je partner of een andere naaste. Heb je klachten na het slikken van de tablet? Neem dan contact met ons op.

De opname

Een aantal dagen nadat je de Mifepristone hebt ingenomen, plant de gynaecoloog dat je wordt opgenomen. Op de opnamedag volg je vanaf de hoofdingang route 794 en meld je je bij de receptioniste. Neem gemakkelijk kleding mee. Je hoeft niet nuchter te zijn.

Je partner kan tijdens de opname bij je op de kamer blijven. Je mag zoveel bezoek ontvangen als je wil. Je partner kan ook een ontbijt en lunch krijgen. Je hebt een eigen toilet, douche en ligbad op je kamer. Een arts of verloskundige en een gespecialiseerd verpleegkundige begeleiden je. Door wisselingen van diensten kun je wel met verschillende medewerkers te maken krijgen.

Tijdens de bevalling Wat kun je verwachten?

Met vaginale Cytotec tabletten brengen we de bevalling op gang. Meestal vindt de bevalling binnen 24 uur plaats. lees meer

Na de geboorte

Voor iedere ouder is de verwerking van een doodgeboren kindje anders. Op basis van ervaringen geven we je een aantal adviezen over onderwerpen waar je mee te maken kunt krijgen. lees meer

Na de geboorte

Voor iedere ouder is de verwerking van een doodgeboren kindje anders. Op basis van ervaringen geven we je een aantal adviezen over onderwerpen waar je mee te maken kunt krijgen.

Je kindje zien en aanraken

Voor de meeste ouders is het niet te begrijpen dat hun kindje dood geboren wordt. Het is moeilijk je vooraf voor te stellen hoe je kindje eruit zal zien. We adviseren je naar het kindje te kijken, het aan te raken en vast te houden. Dit kan helpen bij de verwerking. De verpleegkundige en arts helpen je hierbij. Als je afscheid hebt genomen, kun je je kindje in een doek wikkelen of iets anders waar je je kindje in wilt leggen. Je kunt dit ook door de verpleegkundige laten doen.

Naam

Veel ouders vinden het fijn om hun kindje een naam te geven, zodat ze met zijn of haar naam over het kindje kunnen blijven praten. Voor eventuele andere kinderen in het gezin is een naam geven ook belangrijk. Zo kunnen jullie praten over een dood broertje of zusje.

Herinneringen en foto's

Als je wil, maakt de verpleegkundige hand- en voetafdrukjes met inkt en gips. Ook krijg je een quiltje aangeboden. Dit is een handgemaakt kleedje speciaal voor ouders van overleden kinderen. De meeste ouders vinden het prettig om foto's te nemen.

De rol van de partner

De partner kan zich erg machteloos en onzeker voelen. Naast het verwerken van hun eigen verdriet moeten zij toezien hoe hun geliefde lijdt. Het is belangrijk dat ook zij hun emoties kunnen delen.

Onderzoek naar de doodsoorzaak

Als je ermee akkoord gaat, doen we na de geboorte onderzoek naar de doodsoorzaak van je kindje. Dit heet obductie. We maken een röntgenfoto van je kindje en onderzoeken of er inwendige afwijkingen zijn. Ook nemen we soms weefsel af voor klinisch genetisch onderzoek. Dit kan belangrijk zijn om te weten hoe groot de kans is dat het bij een eventuele volgende zwangerschap nog een keer gebeurt. Een patholoog doet de obductie. Hij/Zij doet dit zorgvuldig en alleen als je daar toestemming voor geeft.

Ontzwangeren

Na de zwangerschapsbeëindiging heb je 2 tot 4 weken bloedverlies. Dit wordt gaandeweg steeds minder. Wij adviseren je in deze periode niet in bad te gaan of te gaan zwemmen. Douchen kan wel. Ook kun je in deze periode beter geen seks hebben. Blijf je langer vloeien? Neem dan contact op met ons. Neem ook contact op als je onaangenaam ruikende afscheiding hebt. Dit kan wijzen op een ontsteking of achtergebleven weefsel van de nageboorte.

Melkproductie

Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent geweest kun je melkproductie krijgen. Meestal gebeurt dit als je langer dan 18 weken zwanger bent geweest. Je kunt melkproductie na de bevalling remmen door het dragen van een strake BH of door koude kompressen op je borsten te leggen.
 

Nazorg Wat komt er op je af?

Als je weer naar huis gaat, kan er veel op je af komen. Bij een aantal zaken kunnen we je helpen. Voor andere onderwerpen hebben we een aantal tips van ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. lees meer

Nazorg Wat komt er op je af?

Als je weer naar huis gaat, kan er veel op je af komen. Bij een aantal zaken kunnen we je helpen. Voor andere onderwerpen hebben we een aantal tips van ouders die hetzelfde hebben meegemaakt.

Na de bevalling

De gynaecoloog informeert je verloskundige en huisarts na de bevalling. Zij krijgen een brief waarin staat hoe je bevalling is gegaan. Meestal bezoekt de verloskundige of je huisarts je in de eerste week om te controleren of je goed herstelt.

Gesprek met de gynaecoloog

Ongeveer 6 weken na de bevalling krijg je een gesprek met gynaecoloog. Als je wil, kunnen we dit gesprek eerder plannen. Je kunt met de gynaecoloog praten over je beslissing, de bevalling en de tijd daarna. Ook bespreken we de uitslagen van eventuele onderzoeken met je. Uit deze onderzoeken kan blijken of er een kans op herhaling is bij een eventueel volgend kind.

Maatschappelijk werker

Heel bepalend voor het rouwproces is dat je zelf de beslissing hebt genomen je zwangerschap te beëindigen. Die beslissing kan zwaar voor je zijn en je kunt gaan twijfelen en je onzeker voelen. Wij begrijpen dat het verlies van je kindje niet gemakkelijk is en dat je verdrietig zult zijn. Je toekomstplannen als ouders van dit kindje, houden op te bestaan.

Om je te helpen bij het verwerken van je verdriet kun je contact opnemen met een van onze maatschappelijk werkers. Deze komt vaak al in beeld als de diagnose wordt gesteld, maar je kunt ook pas na een langere periode contact opnemen. Ook kun je een beroep doen op de geestelijk verzorger van de afdeling. Je hoeft hiervoor niet te betalen. In het boekje 'Er is iets met uw baby' dat je hebt gekregen, staan tips over hoe je met dit verlies kunt omgaan.

Weer thuis

Thuiskomen zonder kind is moeilijk. Je zult steeds meer beseffen dat je zonder je kindje verder moet. Je kunt verdriet, pijn en leegte ervaren als je aan je kindje denkt en alles wat er is gebeurd. De waarom-vraag kan je bezighouden. Soms krijg je antwoord op deze vraag als de uitslag van de obductie of het chromosomaal onderzoek binnen is. De behoefte aan seks verschilt in deze rouwperiode per persoon. Sommigen hebben hier veel behoefte aan. Anderen willen dicht bij elkaar zijn en alleen maar knuffelen. Je kunt na de bevalling meteen weer zwanger worden.

Werken

In overleg met je werkgever en de arboarts overleg je wanneer je weer gaat werken. Bij een bevalling voor 24 weken zwangerschap heb je geen recht op zwangerschapsverlof. Houd er wel rekening mee dat je moet ontzwangeren. Werken kan je afleiding geven, maar het kan ook belastend zijn. Je voelt zelf meestal wanneer je weer aan het werk kunt gaan. Wij adviseren je contact te blijven houden met je werk. Het maakt het makkelijker om terug te keren.

De omgeving

Veel ouders helpt het om over hun verdriet te praten met de mensen om hen heen. Vertel hen wat deze zwangerschap voor je betekent en hoe je het verlies ervaart. Dit kan helpen bij het verwerken van de pijn. Misschien ben je bang dat je iemand ermee lastig valt of wil je niet zeuren. Deze gevoelens zijn normaal en horen bij het rouwproces. Probeer de zorg van anderen te accepteren.

Een volgende zwangerschap

Na verloop van tijd vraag je je misschien af wat een goed moment is om weer zwanger te worden. Dit is voor iedereen anders. Wacht tot je zelf voelt dat je een nieuwe zwangerschap aankunt. Je lichaam kan een nieuwe zwangerschap op korte termijn meestal wel aan. Had je kindje een (erfelijke) aandoening? Bespreek met de gynaecoloog of klinisch geneticus hoe groot de kans is dat het nog een keer gebeurt.

Herdenkingsbijeenkomst

Een keer per jaar is er een herdenking voor alle kinderen die in het Radboudumc zijn overleden. Je krijgt hierover een brief. Je kunt hier in kleine groepjes praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook herdenken we de kindjes. De herdenking is niet religieus. Je kunt zelf ook iets voordragen. We noemen de namen van alle kinderen en je kunt een kaars voor je kindje aansteken. Na afloop kun je iets drinken en met elkaar praten als je dat wilt.
  • Medewerkers
  • Intranet