Patiƫntenzorg Onderzoeken Beenmergonderzoek bij kinderen

Wat is een beenmergpunctie?

In het beenmerg worden nieuwe bloedcellen gemaakt. Het is de fabriek van het bloed. Bij sommige ziekten verandert het bloed van samenstelling. Of de ziekte verstoort de aanmaak van nieuwe bloedcellen. Om een goede diagnose te stellen kan het nodig zijn om beenmerg te onderzoeken in het laboratorium. lees meer

Wat is een beenmergpunctie?

In het beenmerg worden nieuwe bloedcellen gemaakt. Het is de fabriek van het bloed. Bij sommige ziekten verandert het bloed van samenstelling. Of de ziekte verstoort de aanmaak van nieuwe bloedcellen. Om een goede diagnose te stellen kan het daarom nodig zijn om beenmerg te onderzoeken in het laboratorium.

Voor het onderzoek zuigt de arts met een naald een hoeveelheid beenmergbloed uit het lichaam van uw kind. Dit noemen we een beenmergpunctie. Meestal prikken we in het bot van de bekkenkam, op de rug net boven de billen. Soms prikken we in het bot van het borstbeen.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

De verpleegkundige of de pedagogisch medewerker bereidt u en uw kind voor op het onderzoek. Soms geven we uw kind premedicatie. De premedicatie neemt de angst voor de operatie of het onderzoek een beetje weg en maakt uw kind alvast een beetje slaperig.

Tijdens het onderzoek

De arts zuigt wat beenmerg op in een spuitje. Hij of zij verdeelt dit over een aantal buisjes en glaasjes. Deze bekijken we in het laboratorium onder de microscoop. lees meer

Tijdens het onderzoek

De arts zuigt wat beenmerg op in een spuitje. Hij of zij verdeelt dit over een aantal buisjes en glaasjes. Deze bekijken we in het laboratorium onder de microscoop.

Na het onderzoek brengt de anesthesioloog uw kind naar de verkoeverafdeling om wakker te worden. Uw kind kan na het onderzoek pijn krijgen op de prikplaats. Het voelt namelijk als een grote baluwe plek boven de billen. Eventueel kan uw kind paracetamol krijgen.

De uitslag

U arts spreekt met u af wanneer en hoe u de uitslagen van het onderzoek krijgt.
 


Na het onderzoek

Uw kind kan nog enkele dagen pijn voelen op de prikplaats. We raden aan om een paar dagen rustig aan te doen. Bij pijn kunt u eventueel paracetamol geven. Neem contact op als er geen verbetering optreedt of als uw kind koorts krijgt.

Meer informatie


Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet