Over
Colposcopie is een onderzoek waarbij we uw baarmoedermond en vagina onderzoeken. Dit onderzoek wordt verricht als er afwijkende cellen worden gevonden bij een uitstrijkje. De colposcopie vindt plaats op de polikliniek en wordt uitgevoerd door een gynaecoloog (in opleiding) of verpleegkundig specialist. Bij afwijkende cellen volgt er mogelijk een lisexcisie behandeling of een behandeling met Imiquimod-crème.
lees meerDe behandeling
Lisexcisie
Bij een lisexcisie wordt het afwijkende weefsel verwijderd in uw baarmoederhals met een elektrisch verhit draadje/lisje.
lees meerLisexcisie
Bij een lisexcisie wordt het afwijkende weefsel verwijderd in uw baarmoederhals met een elektrisch verhit draadje/lisje. Eerst krijgt u een verdoving via een aantal prikjes in uw baarmoedermond. Op uw been plakken we een plaatje voor de geleiding van de elektrische stroom.
De ingreep duurt slechts enkele minuten. Na de ingreep wordt een korstje op het wondje gemaakt. Deze procedure doet geen pijn. Het enige wat u kunt voelen is wat druk tegen de baarmoedermond en wat geleidingswarmte. Na de ingreep mag u meestal direct weer naar huis.
Informatievideo
In de tweede video op de website van DeGynaecoloog.nl ziet u hoe een lisexcisie wordt uitgevoerd.
Na de ingreep
De eerste 2 weken mag u niet intensief sporten, geen geslachtsgemeenschap hebben en geen tampons gebruiken. Douchen mag, maar baden en zwemmen wordt afgeraden.
De eerste 4 tot 5 weken heeft u kans op abnormale afscheiding. De eerste weken is de afscheiding vermengd met bloed. Na de vijfde dag kan er ineens meer bloedverlies ontstaan, dit komt doordat het korstje loslaat. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, dit is heel gewoon. Als u last heeft van hevige bloedingen, heviger dan een normale menstruatie, sterk geurende afscheiding of koorts, dan raden we u aan telefonisch contact op te nemen met de polikliniek.
Mogelijke bijwerkingen
Na een lisexcisie bestaat er een kleine kans op problemen tijdens de zwangerschap. Een lisexcisie kan de kans op een vroeggeboorte iets verhogen. Dit hangt af van de grootte van het verwijderde weefsel.
Imiquimod-crème
De behandeling met imiquimod-crème helpt het afweersysteem om de CIN-afwijking en de HPV-infectie op te ruimen. Bij deze behandeling wordt er geen weefsel verwijderd.
lees meerImiquimod-crème
De behandeling met imiquimod-crème helpt het afweersysteem om de CIN-afwijking en de HPV-infectie op te ruimen. Bij deze behandeling wordt er geen weefsel verwijderd. Daarom is deze methode vooral geschikt voor vrouwen die nog een kinderwens hebben.
Imiquimod-crème wordt ook gebruikt als de CIN-afwijking een groot gebied bedekt. In dat geval is het soms moeilijk om de afwijking met een lisexcisie te verwijderen.
Belangrijk: U mag deze behandeling niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Als de behandeling met imiquimod is afgelopen, kunt u weer proberen zwanger te worden. We raden wel aan om te wachten totdat de controle goed is. Gebruik tijdens de zwangerschap of borstvoeding wordt alleen aangeraden als het echt nodig is. Het lichaam neemt maar een kleine hoeveelheid van de stof op via de huid of slijmvliezen. Het is belangrijk om betrouwbare anticonceptie te gebruiken tijdens de hele behandeling. Een condoom is niet betrouwbaar, omdat imiquimod het condoom kan aantasten. De nuvaring is mogelijk ook minder betrouwbaar. Overleg met uw huisarts over een geschikte methode van anticonceptie.
De behandeling met imiquimod:
U voert de behandeling zelf thuis uit. U brengt de crème drie keer per week vaginaal in. Het is belangrijk om de dagen goed te verdelen, zodat de crème niet twee dagen achter elkaar gebruikt wordt.
- U krijgt een spuitje om de crème in te brengen.
- Gebruik de crème ’s avonds voor het slapen gaan.
- Spoel de crème de volgende ochtend weg onder de douche.
De behandeling duurt in totaal 16 weken. Minimaal vier weken daarna wordt er een colposcopie uitgevoerd. Er wordt dan onderzocht of de afwijking is verminderd.
- Als de afwijking weg is of verbeterd is, is de behandeling klaar. Zes maanden later volgt nog een uitstrijkje.
- Als de afwijking nog aanwezig is, volgt alsnog een lisexcisie.
Bij ongeveer 60% van de vrouwen is imiquimod-crème voldoende effectief, en is een lisexcisie niet meer nodig.
Informatievideo
In de tweede video op de website van DeGynaecoloog.nl ziet u hoe een behandeling met imiquimod-crème wordt uitgevoerd.
Mogelijke bijwerkingen:
- Spierpijn of stijve spieren
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Koortsig gevoel
- Meer vaginale afscheiding
- Jeuk of pijn in de vagina
- Wondjes aan de schaamlippen, doordat de crème naar buiten komt
Deze klachten zijn meestal het ergst op de dag na het inbrengen van de crème.
Tips:
- Neem paracetamol (1000 mg = 2 tabletten van 500 mg) vóór het inbrengen van de crème.
- Op de dag erna kunt u vier keer per dag 1000 mg paracetamol gebruiken.
- Gebruik een tampon na het inbrengen van de crème. Dit helpt om de crème op zijn plaats te houden. U kunt ook overdag, op de dag na het inbrengen van de crème een tampon gebruiken. Wissel de tampon elke 4-6 uur.
- Heeft u ernstige klachten? Neem dan contact op.
Meer informatie
Naar uw afspraak adres en route
Bezoekadres
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen
Routebeschrijving



