Patiƫntenzorg Onderzoeken CT-scan na overlijden

Waarom een CT-scan na overlijden?

Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we een CT-onderzoek doen. We proberen dan met behulp van een scan een medische verklaring te vinden voor ziekteverloop en overlijden. lees meer

Waarom een CT-scan na overlijden?

Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we een CT-onderzoek doen. We proberen dan met behulp van een scan een medische verklaring te vinden voor ziekteverloop en overlijden. We voeren dit alleen uit met toestemming van nabestaanden. We noemen dit onderzoek ook postmortem CT of virtuele obductie, als variant van een ‘gewone’ obductie: een onderzoek van het lichaam om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen en om ziekteprocessen te onderzoeken.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voor het uitvoeren van de scan na overlijden is altijd toestemming van nabestaanden of familie nodig. Als u bezwaar heeft tegen de postmortem CT, respecteren we dit en vindt het onderzoek niet plaats.

Tijdens het onderzoek

Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we met een postmortem CT proberen een verklaring te krijgen voor ziekte en overlijden. We hoeven dan niet in het lichaam van uw naaste te snijden. lees meer

Tijdens het onderzoek

Als uw familielid of partner is overleden, kunnen we met een postmortem CT proberen een verklaring te krijgen voor ziekte en overlijden. We hoeven dan niet in het lichaam van uw naaste te snijden. We maken scans van hersenen, hals, borstkas, buik en bekken. Als er reden voor is, onderzoeken we ook benen en armen. Het scannen duurt een uur. Het is ook mogelijk om na een virtuele nog een ‘gewone’ obductie uit te voeren, om nog meer informatie te verzamelen.
 
Een obductie kan voor familieleden belangrijke informatie opleveren, bijvoorbeeld over erfelijke afwijkingen. Behandelend artsen krijgen meer inzicht in de oorzaken van de aandoening waaraan de overledene heeft geleden. Een obductie heeft ook een belangrijke rol in de opleiding van artsen.
 
De verkregen informatie is het betrouwbaarst als we het onderzoek kort na het overlijden uitvoeren: binnen enkele uren tot maximaal 24 uur. Dit kan ook buiten kantooruren zijn.


Na het onderzoek

Verschillende radiologen beoordelen de beelden. Na een paar dagen krijgt de arts van uw familielid of partner de uitslag van de CT-scans. U kunt een afspraak maken om de uitslag te bespreken. De overledene wordt na de postmortem CT teruggebracht naar het mortuarium.
  • Medewerkers
  • Intranet