Wat is een echogeleide biopt?

Voor een echogeleide biopt nemen we een klein reepje cellen weg (biopt) uit uw huid op de plek van de huidafwijking. Deze cellen kunnen we verder onderzoeken. Bij dit biopt maken we gebruik van echografie om de juiste locatie te bepalen. Het wegnemen van de cellen heet een punctie.

Echografie

Echografie is een onderzoek waarbij we uw weefsel in beeld brengen met behulp van geluidsgolven. Met een echokop (transducer) bewegen we over uw huid. Deze echokop zendt geluidsgolven uit, die worden gereflecteerd door verschillende weefsels. Deze reflecties vangen we op via de echokop. Het echo-apparaat vormt hieruit een echobeeld. We plaatsen de echokop op uw huid in de buurt van de afwijking.
Lucht is een storingsfactor voor de geluidsreflecties. Daarom brengen we (steriele) gel of een andere vloeistof (alcohol) op uw huid aan. Op deze manier zit er geen lucht tussen de echokop en uw huid. Ook glijdt de echokop dan gemakkelijker over uw huid.

Patiëntenzorg Onderzoeken Echogeleide biopt

Wat is een echogeleide biopt?

Voor een echogeleide biopt nemen we een klein reepje cellen weg (biopt) uit uw huid op de plek van de huidafwijking. Deze cellen kunnen we verder onderzoeken. Bij dit biopt maken we gebruik van echografie om de juiste locatie te bepalen. Het wegnemen van de cellen heet een punctie. lees meer

Het onderzoek


Voor het onderzoek

  • Tijdens het onderzoek mag één begeleider bij u blijven.
  • Trek gemakkelijk zittende kleding aan.
  • Draag geen sieraden.
  • Bij kinderen doen we dit onderzoek met een roesje of onder narcose.
Lees meer

Voor het onderzoek

  • Tijdens het onderzoek mag één begeleider bij u blijven.
  • Trek gemakkelijk zittende kleding aan.
  • Draag geen sieraden.
  • Bij kinderen doen we dit onderzoek met een roesje of onder narcose.

Medicijngebruik

Overleg met uw behandelend arts als u medicatie gebruikt of u deze kunt blijven innemen. Dit is vooral bij bloedverdunnende medicatie van belang. Als uw bloed niet genoeg stolt, kan er namelijk een bloeding ontstaan.  


Tijdens het onderzoek

Met behulp van echo-onderzoek maken we afbeeldingen van de afwijking op uw huid. We bepalen zo de exacte plaats cellen weg te nemen. Met een dunne naald verdoven we de huid. Vervolgens brengen we een iets dikkere naald in waarmee we een kleine stukje weefsel losmaken. lees meer

Tijdens het onderzoek

Met behulp van echo-onderzoek maken we afbeeldingen van de afwijking op uw huid. We bepalen zo de exacte plaats cellen weg te nemen. Met een dunne naald verdoven we de huid. Vervolgens brengen we een iets dikkere naald in waarmee we een kleine stukje weefsel losmaken. Dit weefsel onderzoeken we in het laboratorium. Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.
 


Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis. Kinderen gaan na het onderzoek naar de verkoeverkamer (uitslaapkamer).

Bijwerkingen/ complicaties

Over het algemeen verloopt het onderzoek probleemloos. lees meer

Bijwerkingen/ complicaties

Over het algemeen verloopt het onderzoek probleemloos. Soms is de plaats van de punctie gevoelig en kan uw huid daar zwellen. U kunt een pijnstiller innemen tegen de pijn, bij voorkeur paracetamol. Er is een kleine kans dat er een bloeding ontstaan op de plaats waar de punctie is verricht. Deze kans is groter als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of als u een ziekte heeft met een verhoogde bloedingsneiging.

Heeft u andere klachten na de punctie? Neem dan contact op met uw behandelend arts. 
 

Uitslag

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u voor het bespreken van het onderzoeksresultaat.

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek voor u aan. U ontvangt hiervoor een oproep per brief of via mijnRadboud.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Radboudumc Expertise­centrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaat­afwijkingen (HECOVAN)

Hecovan is hét Expertisecentrum voor Hemangiomen en Aangeboren Vaatafwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet