Patientenzorg Onderzoeken Endo-echografie van borstholte of buikholte

Over het onderzoek

Bij een endo-echografie kan de arts met behulp van geluidsgolven afwijkingen en bijzonderheden zien. Met een endoscoop kan de arts in uw borstholte of buikholte kijken.

lees meer

Over het onderzoek

Bij een endo-echografie kan de arts met behulp van geluidsgolven afwijkingen en bijzonderheden zien. Met een endoscoop kan de arts in uw borstholte of buikholte kijken. De maag-darm-leverarts kan uw maag, slokdarm, twaalfvingerige darm, alvleesklier en eventueel de lever of bijnier onderzoeken. De longarts onderzoekt de lymfeklieren in de borstkas tussen de beide longen (mediastinum). Met een naald kan weefsel afgenomen worden (fine needle aspiration: FNA).

Contact

Endoscopie Centrum

(024) 361 41 89

Voorbereiding

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voorbereiding

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken,
bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken zijn:
 • water
 • appelsap
 • thee
 • zwarte koffie (zonder melk)
 • vruchtensappen zonder pulp

Dranken die u niet mag drinken zijn:
 • alcohol
 • koolzuurhoudende dranken
 • zuivelproducten

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Sondevoeding

Heeft u een sonde in uw maag of in uw twaalfvingerige darm? Stop dan 12 uur voor het onderzoek met de sondevoeding. 

Uw medische conditie

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en is dit niet besproken met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of met de verpleegkundige van het Endoscopie Centrum? Neem dan contact met ons op.
 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? 

Overige bloedverdunnners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en om naar onze afdeling te lopen. Bel tijdig als u verhinderd bent. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Sedatie

Afhankelijk van de behandeling bespreekt uw behandelend arts met u de soort verdoving. Deze kan bestaan uit een pijnstiller in combinatie met een kalmeringsmiddel of propofol sedatie.

lees meer

Sedatie

Afhankelijk van de behandeling bespreekt uw behandelend arts met u de soort verdoving. Deze kan bestaan uit:

Sedatie (roesje)

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:
 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.
De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt.

Propofol sedatie

Een physician assistant van de afdeling Anesthesiologie geeft deze vorm van anesthesie. Om deze sedatie veilig te kunnen geven bent u van tevoren gescreend op de Preoperatieve Polikliniek Anesthesiologie. Op de pagina endoscopisch onderzoek met anesthesie vindt u meer informatie.

Het onderzoek

U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij. Uw keel verdoven we met een spray. Via de mond brengt de arts een soepele, buigzame slang met een echo-apparaatje in uw slokdarm en maag.

lees meer

Het onderzoek

Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.
 
Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte. Hij of zij neemt een checklist met u door en brengt een infuusnaald in. De verpleegkundige die bij het onderzoek is, neemt u mee naar de behandelkamer. U krijgt een bloeddrukmanchet om uw arm en een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte te meten. Wij vragen u een gebitsprothese of losse gebitsdelen uit te doen. U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij. Uw keel verdoven we met een spray. Dit smaakt bitter. U krijgt een mondstukje in om uw tanden en de echoscoop te beschermen. Via de mond brengt de arts een soepele, buigzame slang met een echo-apparaatje in uw slokdarm en maag. Dit doet geen pijn, maar kan wel onprettig zijn. U kunt het gevoel krijgen dat u moet kokhalzen. U kunt tijdens het onderzoek normaal ademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas in uw maag om een beter zicht te krijgen. Vanuit de maag kan de arts eventueel ook uw lever of bijnier onderzoeken. Als de longarts het onderzoek heeft aangevraagd, bekijkt hij of zij vanuit de slokdarm ook uw lymfeklieren tussen de longen. In de slang bevindt zich een kanaal, waardoor de arts een holle naald naar binnen kan schuiven om weefsel af te nemen. U kunt dit voelen, maar het doet geen pijn. Het weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium. De arts maakt tijdens het onderzoek een aantal foto’s om later te bekijken.
 
Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van een opgezet gevoel in de bovenbuik. Als u een roesje heeft gekregen, blijft u ongeveer 1 uur in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. U mag na het onderzoek niet zelf naar huis (rijden).

lees meer

Na het onderzoek

 • U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik. Het kan ook zijn dat u boeren en winden moet laten.
 • U mag een half uur na het onderzoek weer eten en drinken. Uw keel kan wat rauw aanvoelen.
 • Omdat u een roesje heeft gekregen, blijft u na het onderzoek ongeveer 1 uur ter observatie in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. Omdat het roesje ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. U moet voor begeleiding en vervoer naar huis zorgen. U dient zich te laten ophalen bij het Endoscopie Centrum. U mag de afdeling niet alleen verlaten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Mogelijke complicaties

Bij dit onderzoek komen vrijwel geen complicaties voor. U kunt een luchtweginfectie of longontsteking krijgen als u zich verslikt in uw maaginhoud. Heel soms ontstaat er een bloeding of perforatie (gaatje in de slokdarm of maag). De kans hierop is groter als er een vernauwing zit in de slokdarm of maag.

Contact opnemen

Neem contact op als u in de week na het onderzoek de volgende klachten krijgt:
 • Toenemende buikpijn of plotselinge hevige pijn.
 • Koorts boven 38,5 graden Celsius.
 • Bloed bij de ontlasting of gitzwarte ontlasting.
 • Braken van bloed.                     
Overdag kunt u contact op nemen met het Endoscopie Centrum, telefoon: (024) 361 41 89.
 
Als u patiënt bent van de maag-, darm- leverarts kunt u buiten kantoortijden de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten bellen, telefoon: (024) 361 34 38. Vraag naar de arts die dienst heeft.
 
Als u patiënt bent van de longarts kunt u buiten kantoortijden bellen met uw huisarts of de telefooncentrale van het ziekenhuis (024) 361 11 11. Vraag naar de longarts die dienst heeft.

Endoscopie Centrum

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Endoscopie Centrum

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1