Na het onderzoek

 • U kunt na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in uw bovenbuik. Het kan ook zijn dat u boeren en winden moet laten.
 • U mag een half uur na het onderzoek weer eten en drinken. Uw keel kan wat rauw aanvoelen.
 • Omdat u een roesje heeft gekregen, blijft u na het onderzoek ongeveer 30 minuten tot 1 uur ter observatie in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. Omdat het roesje ook sufheid veroorzaakt, mag u na afloop minimaal 12 uur niet deelnemen aan het verkeer. U mag dus niet zelf autorijden, met het openbaar vervoer reizen of fietsen. Zorg voor begeleiding en vervoer naar huis. Vraag deze begeleiding om u op te halen bij het Endoscopie Centrum, aangezien u de afdeling niet alleen mag verlaten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Mogelijke complicaties

Bij dit onderzoek komen vrijwel geen complicaties voor. U kunt een luchtweginfectie of longontsteking krijgen als u zich verslikt in uw maaginhoud. Heel soms ontstaat er een bloeding of perforatie (gaatje in de slokdarm of maag). De kans hierop is groter als er een vernauwing zit in de slokdarm of maag.

Contact opnemen

Neem contact op als u in de week na het onderzoek de volgende klachten krijgt:

 • Toenemende buikpijn of plotselinge hevige pijn.
 • Koorts boven 38,5 graden Celsius.
 • Bloed bij de ontlasting of gitzwarte ontlasting.
 • Braken van bloed.                     

U kunt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met het Endoscopie Centrum, telefoonnummer: (024) 361 41 89.
's Avonds, 's nachts en in het weekend de eerste 7 dagen na het onderzoek met verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, telefoonnummer: (024) 361 34 38 en vragen naar de dienstdoende arts. 
Vanaf de 8e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Als u een longonderzoek heeft gehad kunt u 's avonds, 's nachts en in het weekend contact opnemen met verpleegafdeling Longziekten, telefoonnummer: (024) 361 45 90 en vragen naar de dienstdoende longarts. Vanaf de 3e dag na het onderzoek kunt u contact opnemen met uw huisarts.

 

Patiëntenzorg Onderzoeken Endo-echografie van borstholte of buikholte (Lineaire endo-echografie of EUS-FNA)

Wat is een endo-echografie?

Bij een endo-echografie kan de arts met behulp van geluidsgolven afwijkingen en bijzonderheden zien. Met een endoscoop kan de arts in uw borstholte of buikholte kijken. lees meer

Wat is een endo-echografie?

Bij een endo-echografie kan de arts met behulp van geluidsgolven afwijkingen en bijzonderheden zien. Met een endoscoop kan de arts in uw borstholte of buikholte kijken. De maag-darm-leverarts kan uw maag, slokdarm, twaalfvingerige darm, alvleesklier en eventueel de lever of bijnier onderzoeken. De longarts onderzoekt de lymfeklieren in de borstkas tussen de beide longen (mediastinum). Met een naald kan weefsel afgenomen worden, ook wel fine needle aspiration (FNA) genoemd.


Contact

Endoscopie Centrum

maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur
(024) 361 41 89

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd.

lees meer

Sedatie

Bij een behandeling onder sedatie krijgt u medicijnen die u slaperig en minder gevoelig voor pijn maken. Deze vorm van anesthesie wordt in de volksmond ook wel een 'roesje' genoemd. We gebruiken sedatie:

 • Bij een onaangename procedure. Denk bijvoorbeeld aan een coloscopie (darmonderzoek)
 • Bij patiënten die erg angstig zijn voor een behandeling.
 • Bij patiënten met claustrofobie die een onderzoek in een MRI-scanner moeten ondergaan.

De sedatiemedicijnen worden via een infuus toegediend. Het doel van sedatie is om u met zo min mogelijk angst en ongemak een onderzoek of ingreep te laten ondergaan. U bent niet onder algehele narcose. Het roesje bestaat uit een kalmeringsmiddel (Midazolam) en soms een pijnstiller (Alfentanyl). Deze middelen kunnen een remmende werking op de ademhaling hebben en hierdoor complicaties geven, met name bij patiënten met chronische hart- en/of longziekten en bepaalde neurologische aandoeningen. Daarom worden tijdens en na het onderzoek de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor bewaakt. 

 

Het onderzoek

Voor het onderzoek

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer eten, zodat u een lege maag heeft. Daarnaast moet u voorzorgsmaatregelen nemen bij bepaalde medicijnen en/of aandoeningen.

lees meer

Voor het onderzoek

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten. Uiterlijk 6 uur voor het onderzoek mag u nog een licht ontbijt gebruiken,
bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk. U mag nog wel helder drinken tot 2 uur voor het onderzoek.

Heldere dranken die u mag drinken zijn:

 • water
 • appelsap
 • thee
 • zwarte koffie (zonder melk)
 • vruchtensappen zonder pulp

Dranken die u niet mag drinken zijn:

 • alcohol
 • koolzuurhoudende dranken
 • zuivelproducten

Uw noodzakelijke medicijnen mag u gewoon innemen met een slokje water.

Sondevoeding

Heeft u een sonde in uw maag of in uw twaalfvingerige darm? Stop dan 12 uur voor het onderzoek met de sondevoeding. 

Uw medische conditie

Beantwoordt u één of meerdere van de onderstaande vragen met ja en is dit niet besproken met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd of met de verpleegkundige van het Endoscopie Centrum? Neem dan contact met ons op.

 • Heeft u een afwijking aan uw hart of bloedvaten en moet u bij behandelingen vooraf antibiotica gebruiken?
 • Behandelt de trombosedienst u of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: acenocoumarol (Sintrom® of Sintrommitis®), clopidogrel (Plavix®), fenprocoumon (Marcoumar®), dipyridamol (Persantin®), rivaroxaban (Xarelto®), dabigatran (Pradaxa®) of apixaban (Eliquis®)?
 • Heeft u een stoornis van de bloedstolling?
 • Heeft u suikerziekte?
 • Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? 
 • Heeft u het slaapapneusyndroom en gebruikt u daarvoor een CPAP-apparaat voor de nacht?

Overige bloedverdunnners

De bloedverdunnende medicijnen Ascal®, Acetylsalicylzuur of Carbasalaatcalcium mag u gewoon blijven gebruiken.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de receptie van het Endoscopie Centrum, routenummer 763. Wij vragen u een half uur vóór de geplande tijd op de afdeling aanwezig te zijn. Dan hebben we genoeg tijd om het onderzoek voor te bereiden. Reken ongeveer 15 minuten extra om te parkeren en om naar onze afdeling te lopen. Bel tijdig als u verhinderd bent. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.


Tijdens het onderzoek

U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij. We verdoven uw keel met een verdovende spray. Via de mond brengt de arts een soepele, buigzame slang met een echo-apparaatje in uw slokdarm en maag.

lees meer

Tijdens het onderzoek

Vlak voor elk onderzoek controleert het endoscopieteam aan de hand van een lijst een aantal gegevens. Dit heet een time out procedure.

Een verpleegkundige of medisch assistent haalt u op uit de wachtruimte. Hij of zij neemt een checklist met u door en brengt een infuusnaald in. De verpleegkundige die bij het onderzoek is, neemt u mee naar de behandelkamer. Wij bewaken uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed met behulp van een monitor. Wij vragen u een gebitsprothese of losse gebitsdelen uit te doen voor het onderzoek. Wij stellen het op prijs als u uw eigen gebittenbakje meeneemt.

U ligt tijdens het onderzoek op uw linkerzij. Wij verdoven uw keel met een verdovende spray. Deze plaatselijke verdoving maakt de keel gevoelloos en onderdrukt eventuele kokhalsneigingen. U krijgt een mondstukje in om uw tanden en de echoscoop te beschermen. Via de mond brengt de arts een soepele, buigzame slang met een echo-apparaatje in uw slokdarm en maag. Dit doet geen pijn, maar kan wel onprettig zijn. U kunt het gevoel krijgen dat u moet kokhalzen. U kunt tijdens het onderzoek normaal ademen. De arts brengt via de slang koolzuurgas in uw maag om een beter zicht te krijgen. Vanuit de maag kan de arts eventueel ook uw lever of bijnier onderzoeken. Als de longarts het onderzoek heeft aangevraagd, bekijkt hij of zij vanuit de slokdarm ook uw lymfeklieren tussen de longen. In de slang bevindt zich een kanaal, waardoor de arts een holle naald naar binnen kan schuiven om weefsel af te nemen. U kunt dit voelen, maar het doet geen pijn.

Het weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium. De arts maakt tijdens het onderzoek een aantal foto’s om later te bekijken.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.


Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek last hebben van een opgezet gevoel in de bovenbuik. Omdat u een roesje heeft gekregen, blijft u na het onderzoek ongeveer 30 minuten tot 1 uur  in de zorgruimte van het Endoscopie Centrum. U mag na het onderzoek de afdeling  niet alleen verlaten en niet deelnemen aan het verkeer, dus zorg voor begeleiding naar huis.

lees meer

Meer informatie


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 763, zone D1

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 763, zone D1

Endoscopie Centrum (EC)

Het Endoscopie Centrum is onderdeel van de afdeling Maag,- Darm- en Leverziekten (MDL).

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet