Patiƫntenzorg Onderzoeken Ergometrie (fietstest)

Wat is een fietstest?

Een fietstest of ergometrie is een inspanningsonderzoek. Met behulp van dit onderzoek bekijken wij tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wat de eventuele beperking is. lees meer

Wat is een fietstest?

Een fietstest of ergometrie is een inspanningsonderzoek. Met behulp van dit onderzoek bekijken wij tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wat de eventuele beperking is. Dit betekent dat u zich maximaal moet inspannen tijdens de test.


Radboudumc Nijmegen

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Radboudumc Nijmegen

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Voor het onderzoek moet u rekening houden met een voorbereiding. lees meer

Voor het onderzoek

Wij raden u aan om 2 uur voor de fietstest geen uitgebreide of zware maaltijd te nuttigen. Verricht 2 uur van tevoren geen zware inspanning. Draag gemakkelijk zittende kleding. Als u alleen een fietstest moet ondergaan, kunt u uw eigen medicatie gewoon blijven gebruiken tot het moment van onderzoek. Als er een combinatie van onderzoeken plaatsvindt, raadpleeg dan uw afsprakenformulier of de longfunctieanalist.

Als u korter dan 6 weken geleden extra prednison of een antibioticakuur heeft gehad, neem dan contact op met uw behandelend arts.


Tijdens het onderzoek

U zit op hometrainer. Tijdens de test wordt het fietsen iedere minuut automatisch zwaarder. Het is de bedoeling dat u in hetzelfde tempo blijft doorfietsen. lees meer

Tijdens het onderzoek

  • Voordat u aan de fietstest begint, brengen we onder plaatselijke verdoving een plastic slangetje in een bloedvat van de arm. Via dit slangetje nemen we bloed af voor het bepalen van onder andere het zuurstofgehalte van uw bloed.
  • U zit op hometrainer. Terwijl u fietst kunnen wij gemakkelijk de bloeddruk meten en bloed afnemen.
  • U ademt door een masker dat aangesloten is op de meetapparatuur.
  • We plakken elektroden op uw borst om een ECG te maken tijdens het fietsen.
  • Tijdens de test wordt het fietsen iedere minuut automatisch zwaarder. Het is alsof u tegen een helling op fietst die steeds steiler wordt. Het is de bedoeling dat u in hetzelfde tempo blijft doorfietsen.
  • Na afloop fietst u nog 3 minuten uit.

Door de heftige inspanning zou u een naar gevoel kunnen krijgen, benauwd en/of misselijk kunnen worden. Dit komt zelden voor en gaat binnen een paar minuten weer over.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het fietsen zelf duurt 10 minuten. Het gehele onderzoek, inclusief de voorbereidingen, neemt 45 minuten in beslag.

Na het onderzoek

Na afloop krijgt u een drukverband op de plaats waar het plastic slangetje heeft gezeten. Dit verband zit zo stevig dat uw hand wat donker van kleur wordt. Na 2-3 uur mag u het verband verwijderen en wordt de kleur van de hand weer normaal.


De uitslag

Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.
  • Medewerkers
  • Intranet