Patientenzorg Onderzoeken Gebruikerstest contactallergie

Wat houdt de test in?

Op het etiket van cosmetica en toiletartikelen is vermelding van de samenstelling van het product in grote lijnen verplicht. Toch kan het zijn dat u reageert op een ingrediënt in een product, die niet op het etiket vermeld staan.

lees meer

Wat houdt de test in?

Op het etiket van cosmetica en toiletartikelen is vermelding van de samenstelling van het product in grote lijnen verplicht. Toch kan het zijn dat u reageert op een ingrediënt in een product, die niet op het etiket vermeld staan. U bent dan mogelijk allergisch voor dit ingrediënt. Om deze en andere redenen kan het nuttig zijn dat u het product zelf thuis test, met een gebruikerstest. Deze test is ook bekend als Repeated Open Application Test, ofwel ROAT.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Welke producten zijn geschikt?

Deze test mag u niet uitvoeren met toiletartikelen zoals shampoo, zeep, badschuim en haarverf. Dit zijn zogenoemde ‘rinse-off’producten; producten die normaal gesproken uit- of afgespoeld worden.

lees meer

Welke producten zijn geschikt?

Deze test mag u niet uitvoeren met toiletartikelen zoals shampoo, zeep, badschuim en haarverf. Dit zijn zogenoemde ‘rinse-off’producten; producten die normaal gesproken uit- of afgespoeld worden. Een gebruikerstest met hobbyproducten of stoffen waar u beroepsmatig mee in aanraking komt, mag u alleen doen in nauw overleg met uw dermatoloog.

Hoe werkt de test?

Gedurende 14 dagen smeert u 2x per dag het product op dezelfde plek achter een oor. Mocht dit niet mogelijk zijn, gebruik dan de binnenzijde van de elleboog.

lees meer

Hoe werkt de test?

Gedurende 14 dagen smeert u 2x per dag het product op dezelfde plek achter een oor. Mocht dit niet mogelijk zijn, gebruik dan de binnenzijde van de elleboog. De huid waar u dit aanbrengt, dient geheel rustig te zijn (geen actief eczeem of andere huidafwijkingen). Deze test is niet betrouwbaar als u de huid tot 5 dagen van tevoren behandeld heeft met een hormoonzalf (corticosteroiden zalf).
  • Als er roodheid, bultjes of jeuk ontstaan tijdens deze test, dient u te stoppen en is het verstandig het aangebrachte product te vermijden in de toekomst.
  • Als er na deze 14 dagen geen roodheid, bultjes, of jeuk ontstaan, is het desbetreffende product zeer waarschijnlijk veilig voor u.
Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact op met uw dermatoloog.