Patientenzorg Onderzoeken Gehooronderzoek bij jonge kinderen

Wat is een hoortest?

Bij een hoortest (audiogram) doen we onderzoek naar het gehoor van uw kind.

Het onderzoek

Er zijn drie manieren om het gehoor van uw kind te onderzoeken: visuelebeloningsaudiometrie, observatieaudiometrie en spelaudiometrie.

lees meer

Het onderzoek

Er zijn drie manieren om het gehoor van uw kind te onderzoeken: visuelebeloningsaudiometrie, observatieaudiometrie en spelaudiometrie.

1. Visuelebeloningsaudiometrie

Bij kinderen vanaf een half jaar nemen we een vrije-veldaudiogram (zonder koptelefoon) af. We leren uw kind te reageren op geluiden. Als uw kind bij het horen van een geluid direct reageert (door bijvoorbeeld de kant op te kijken waar het geluid vandaan komt), wordt er beloond door een tekenfilmfragmentje of het verlichten van een popje, paardje of iets dergelijks. Als uw kind doorheeft dat op geluiden reageren tot een beloning leidt, kunnen we een behoorlijk betrouwbare gehoortest afnemen.

2. Observatieaudiometrie

Door  geluiden te laten horen  kunnen we observeren of uw kind reageert. Een hoofdbeweging, een oogknippertje, een armpje dat elke keer beweegt, het even ophouden met sabbelen op een speen; het zijn allemaal reacties die kunnen betekenen dat uw kind iets heeft gehoord.

3. Spelaudiometrie

Bij kinderen vanaf circa drie jaar doen we gehooronderzoek met behulp van een spelletje. Uw kind krijgt bijvoorbeeld een koptelefoon op het hoofd en wacht tot er een piep klinkt: dan mag het een blokje in de blokkendoos doen, een knikker door de knikkerbaan of een houten pen in de 'hamertje tik' slaan. Altijd is er de spanning om iets leuks te mogen doen als er een piep klinkt. Op deze wijze is uw kind gemotiveerder om geconcentreerd aan de test deel te nemen.

Brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel. Dit gezwel gaat uit van de omhulling (zenuwschede) van de gehoor- en evenwichtszenuw. naar de aandoening

Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

(024) 361 35 06
(024) 361 49 26

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 383

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 383

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer