Wat is een hypofyse bloekonderzoek?

De werking van uw hypofyse kunnen we meten met bloedonderzoek. Daarmee meten we hoeveel van de verschillende hypofysehormonen wordt aangemaakt. Meestal meten we het hypofysehormoon én het bijpassende vervolghormoon uit de andere hormoonklier. Bijvoorbeeld:
 

Hypofysehormoon   

Vervolghormoon

TSH (hypofyse)     VrijT4 (schildklier)
ACTH (hypofyse) Cortisol (bijnier)
LH/FSH (hypofyse)  Oestradiol  (eierstok) of testosteron (testikel)
Groeihormoon IGF1
Prolactine  

De aanmaak van groeihormoon meten we met IGF1 (insulin like growth factor 1). IGF1 geeft de gemiddelde groeihormoonwaarde weer. Alle hypofysebloedtesten samen noemen we vaak de hypofyseprik. 

Als de uitslag van het hypofyse-bloedonderzoek niet helemaal duidelijk is, dan kunnen we met een stimulatietest meer duidelijkheid krijgen. Een voorbeeld is de insuline-tolerantietest. Bij die test krijgt u insuline toegediend en wordt bloed afgenomen voor het bepalen van cortisol (bijnierschorshormoon) en groeihormoon.
Patiëntenzorg Onderzoeken Hypofyse bloedonderzoek

Wat is een hypofyse bloekonderzoek?

De werking van uw hypofyse kunnen we meten met bloedonderzoek. Daarmee meten we hoeveel van de verschillende hypofysehormonen wordt aangemaakt. Meestal meten we het hypofysehormoon én het bijpassende vervolghormoon uit de andere hormoonklier. lees meer

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Endocriene ziekten

Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet