Wat is een leukocytenscan?
Voor dit onderzoek maken we gebruik van uw eigen witte bloedcellen, gekoppeld aan een radioactieve vloeistof. De witte bloedcellen gaan naar plekken in het lichaam waar een ontsteking is. De radioactieve vloeistof zorgt ervoor dat we deze plekken kunnen zien.
Afdeling Beeldvorming
De afdeling beeldvorming onderzoekt en behandelt verschillende aandoeningen. Ook geven we onderwijs en voeren we wetenschappelijk onderzoek uit. Dit doen we voor 3 aandachtsgebieden: anatomie, nucleaire geneeskunde, en radiologie.
lees meerHet onderzoek
Voor het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken, zoals zwangerschap en borstvoeding. lees meerVoor het onderzoek
Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.
Kleding en sieraden
Kleding met (metalen) knopen, drukkers, sluithaakjes, beugels, ritsen of andere storende onderdelen zult u mogelijk uit moeten trekken voor het onderzoek.
Begeleiding
De radioactieve stof die we aan patiënten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven.
Zwangerschap en borstvoeding
- Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling.
- Als u borstvoeding geeft, moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.
Handicap
Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We houden hier zo veel mogelijk rekening mee.
Tijdens het onderzoek
Het onderzoek duurt twee dagen. Op de eerste dag nemen we bloed bij u af, waar we de radioactieve stof aan toevoegen. Diezelfde en de volgende dag maken we een aantal scans. lees meerTijdens het onderzoek
Dag 1
Het onderzoek begint met een bloedafname. De laborant zal ongeveer 60 ml bloed afnemen. Vervolgens worden uw witte bloedcellen in een laboratorium gekoppeld aan een radioactieve stof. Dit duurt ongeveer 4 uur. U hoeft gedurende deze wachttijd niet op de afdeling te blijven. Na de bloedafname hoeft nu niet meer nuchter te blijven en mag u weer eten en drinken. Wanneer u van plan bent om gedurende de wachttijd in het Radboudumc te blijven, raden wij u aan om wat eten mee te nemen.
Aan het begin van de middag spuit de laborant de bewerkte witte bloedcellen weer bij u in. Vervolgens maken we ongeveer 3 uur later een aantal scans. Dit duurt in totaal ongeveer één uur. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op het scan bed waarbij de camera dicht bij uw lichaam komt om de minimale straling van de radioactieve vloeistof goed op te vangen.
Dag 2
Op de tweede dag maken we alleen scans. Dit duurt ongeveer één uur. Als de stijging van de opname van de radioactieve stof tussen 4 en 24 uur na de injectie niet duidelijk genoeg is, vragen we u mogelijk nog een derde dag terug te komen.
Na het onderzoek
Als u de rest van de dag extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.Meer informatie
Afspraak wijzigen
Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft.
inloggen mijnRadboud