Patiƫntenzorg Onderzoeken Mediastinoscopie

Wat is een mediastinoscopie?

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie in de ruimte rondom en achter het borstbeen, in het bovenste gedeelte van uw borstholte. Met een korte open buis met een lichtbron (mediastinoscoop) kijkt de chirurg achter uw borstbeen.

Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Het onderzoek

In het mediastinum bevinden zich uw hart, luchtpijp, slokdarm, bloedvaten, zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten. Met fijne instrumenten nemen we door de mediastinocoop weefselmonsters (biopten) uit de lymfeklieren langs de luchtpijp. lees meer

Het onderzoek

In het mediastinum bevinden zich uw hart, luchtpijp, slokdarm, bloedvaten, zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten. Met fijne instrumenten nemen we door de mediastinocoop weefselmonsters (biopten) uit de lymfeklieren langs de luchtpijp. Deze gebruiken we voor microscopisch onderzoek. Op basis van de uitslagen van dit onderzoek adviseren we de meest geschikte behandeling. Voor dit onderzoek krijgt u een algehele narcose (verdoving). We brengen de mediastinoscoop naar binnen via een kleine snee (ongeveer vier centimeter) vlak boven uw borstbeen. Nadat we de biopten hebben genomen, sluiten we het sneetje in uw huid met hechtingen. 

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet